About: How to Confront Radiological Terrorist Threats?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The paper deals with problems of potential terrorist threats based on the use of suitable radioactive material which could be dispersed in the place of attack and thus affect not only persons present at this location but it might also result in a negative impact on the surrounding area that would be radioactively contaminated. In principle, for the construction of a radiological weapon one can use any of a number of radionuclides which are commonly applied in industry and medicine. The paper gives an overview of such applications as well as some important properties of radionuclides involved. In addition, the possible impact of a radiological assault and possibilities of the mitigation of this malevolent act on the population n and the environment has been discussed. Attention is also paid to preventive measures where the strict security of radioactive sources including the debarment of unauthorized persons to those sources and precaution with respect to their illicit trafficking play an important role. It has been noted that compliance with these requirements requires the preparation and practical training of the personnel responsible for this field. (en)
  • Příspěvek se zabývá problematikou potenciálních teroristických hrozeb s využitím vhodných radioaktivních látek, které by se v místě útoku rozptýlily a tak zasáhly nejenom osoby nacházející se na tomto místě, ale měly by nepříznivý vliv i na jeho okolí, které by bylo radioaktivně kontaminováno. Ke konstrukci radioaktivní zbraně lze principiálně použít řadu radionuklidů, které se běžně používají v průmyslu a medicíně. Jsou uvedeny aplikace těchto radionuklidů a některé jejich vlastnosti. Diskutovány jsou rovněž možné důsledky radiologického napadení a možnosti zmírnění dopadů takového zákeřného aktu na obyvatelstvo a životní prostředí. Pozornost je věnována také preventivním opatřením, kde se za důležitou roli považuje důkladné zabezpečení radioaktivních zdrojů včetně zabránění přístupu k nim nepovolaným osobám a postupy zaměřené na zamezení jejich nezákonné přepravy. Konstatuje se přitom, že zajištění těchto úkolů si mimo jiné vyžaduje i přípravu a praktický výcvik odpovědných pracovníků v této oblasti.
  • Příspěvek se zabývá problematikou potenciálních teroristických hrozeb s využitím vhodných radioaktivních látek, které by se v místě útoku rozptýlily a tak zasáhly nejenom osoby nacházející se na tomto místě, ale měly by nepříznivý vliv i na jeho okolí, které by bylo radioaktivně kontaminováno. Ke konstrukci radioaktivní zbraně lze principiálně použít řadu radionuklidů, které se běžně používají v průmyslu a medicíně. Jsou uvedeny aplikace těchto radionuklidů a některé jejich vlastnosti. Diskutovány jsou rovněž možné důsledky radiologického napadení a možnosti zmírnění dopadů takového zákeřného aktu na obyvatelstvo a životní prostředí. Pozornost je věnována také preventivním opatřením, kde se za důležitou roli považuje důkladné zabezpečení radioaktivních zdrojů včetně zabránění přístupu k nim nepovolaným osobám a postupy zaměřené na zamezení jejich nezákonné přepravy. Konstatuje se přitom, že zajištění těchto úkolů si mimo jiné vyžaduje i přípravu a praktický výcvik odpovědných pracovníků v této oblasti. (cs)
Title
  • How to Confront Radiological Terrorist Threats? (en)
  • Jak čelit radiologickým teroristickým hrozbám?
  • Jak čelit radiologickým teroristickým hrozbám? (cs)
skos:prefLabel
  • How to Confront Radiological Terrorist Threats? (en)
  • Jak čelit radiologickým teroristickým hrozbám?
  • Jak čelit radiologickým teroristickým hrozbám? (cs)
skos:notation
  • RIV/48135445:_____/11:#0000553!RIV13-MV0-48135445
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • zvláštní číslo
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 206052
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/48135445:_____/11:#0000553
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • terrorism; radioactive material; radiological weapon; personal exposure; prevention; population protection (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D6A86EC949E9]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bezpečnostní teorie a praxe
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Sabol, Jozef
  • Šesták, Bedřich
issn
  • 1801-8211
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software