About: Na jakých předpokladech budovat veřejný prostor?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Autor soudí, že jedním ze znepokojujících rysů současné společnosti je úpadek veřejného prostoru a jeho přeměna v jakousi „projekci“ individuálních a skupinových zájmů. Vrací se ke kořenům evropského myšlení a dokládá, že jedním z odkazů antiky byl závazek péče o „polis“. Jádrem článku je autorova formulace předpokladů, na nichž by mohl být založen obrat k věcně argumentovanému a konsensuálně přijatému hledání a tvorbě veřejného prostoru jakožto půdy pro setkávání a porozumění účastníků sociální komunikace a interakce. Klíčovou podmínkou rozumí suspenzi výlučnosti vlastního stanoviska – tedy schopnost nahlédnutí a respektování „jiného“ jakožto „cizího“. Veřejný prostor jeví se pak jako „prostor mezi“ neboli rozměr přesahu, který zakládá a umožňuje jak společnou řeč (dia-log), tak i společnou činnost.
  • Autor soudí, že jedním ze znepokojujících rysů současné společnosti je úpadek veřejného prostoru a jeho přeměna v jakousi „projekci“ individuálních a skupinových zájmů. Vrací se ke kořenům evropského myšlení a dokládá, že jedním z odkazů antiky byl závazek péče o „polis“. Jádrem článku je autorova formulace předpokladů, na nichž by mohl být založen obrat k věcně argumentovanému a konsensuálně přijatému hledání a tvorbě veřejného prostoru jakožto půdy pro setkávání a porozumění účastníků sociální komunikace a interakce. Klíčovou podmínkou rozumí suspenzi výlučnosti vlastního stanoviska – tedy schopnost nahlédnutí a respektování „jiného“ jakožto „cizího“. Veřejný prostor jeví se pak jako „prostor mezi“ neboli rozměr přesahu, který zakládá a umožňuje jak společnou řeč (dia-log), tak i společnou činnost. (cs)
  • The author means, that the fall of public space and its transformation in a kind of „projection“ of individual or group interests is one of disturbing trends of present society. He (the author) returns to the roots of the European way of thinking and he proves, that the engagement in the care for „the polis“ is a part of the antic heritage. The core of article is author's formulation of the premises for starting the thread of turning to matter-of-fact argued and consensually agreed way of searching and creating the public space, where members of the social communication and interaction could meet and try better understanding each other. According to author's opinion, the key condition for this is the suspension of exclusiveness of personal stand-points - in other words, the ability to view and to respect „the other“ as „the extraneous“. Then, we can see the public space as „a space between“ or „a space of the overlap“, which establishes not only shared speech (dialog) but the shared activity too. (en)
Title
  • Na jakých předpokladech budovat veřejný prostor?
  • What are the Premises we Construct our Public Space on? (en)
  • Na jakých předpokladech budovat veřejný prostor? (cs)
skos:prefLabel
  • Na jakých předpokladech budovat veřejný prostor?
  • What are the Premises we Construct our Public Space on? (en)
  • Na jakých předpokladech budovat veřejný prostor? (cs)
skos:notation
  • RIV/48135445:_____/10:#0000488!RIV11-MV0-48135445
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MV04813544501)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 273430
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/48135445:_____/10:#0000488
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • home; otherness; multiculturalism; politics; understanding; natural world; respect; public space (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7F7B46D4C15A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bezpečnostní teorie a praxe
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Nesvadba, Petr
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1801-8211
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software