About: Measurement of permeability of rock samples for supercritical CO2     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V současné době stále roste poptávka po fosilních palivech a to hlavně v rychle se rozvíjejících ekonomikách, které chtějí uspokojit svou poptávku po energii. S rostoucí spotřebou fosilních paliv dochází k nárůstu emisí oxidu uhličitého. Vzhledem k tomu, že se oxid uhličitý podílí na skleníkovém efektu, je snaha snížit jeho množství v atmosféře. Toho lze v principu dosáhnout dvěma způsoby. První možností je snížení spotřeby fosilních paliv. Tato varianta je ale celosvětově neproveditelná. Druhou možností je snížení obsahu již uvolněného oxidu uhličitého v atmosféře jeho zachycováním a následným ukládáním. Zachycování a následné geologické ukládání CO2 je klíčovou strategií v rámci snížení emisí CO2 v atmosféře. Ukládání CO2 do horninových struktur, zakotvené v národní i evropské legislativě, vyžaduje od potenciálního provozovatele úložiště i odpovědné státní organizace určitě kroky, jejichž výsledkem je udělení povolení k ukládání. Nedílnou součástí této procedury je i identifikace rizik a prokázání bezpečnosti úložného systému v průběhu i po vtláčení velkých objemů CO2. Metodika stanovení propustnosti hornin pro CO2 v laboratoři představuje jeden z potenciálně využitelných postupů, který je možno využít pro stanovení parametrů, které jsou pro toto posouzení nezbytné. Metodika je koncipována obecně tak, aby ji bylo možno použít pro jakékoli pracoviště.
  • V současné době stále roste poptávka po fosilních palivech a to hlavně v rychle se rozvíjejících ekonomikách, které chtějí uspokojit svou poptávku po energii. S rostoucí spotřebou fosilních paliv dochází k nárůstu emisí oxidu uhličitého. Vzhledem k tomu, že se oxid uhličitý podílí na skleníkovém efektu, je snaha snížit jeho množství v atmosféře. Toho lze v principu dosáhnout dvěma způsoby. První možností je snížení spotřeby fosilních paliv. Tato varianta je ale celosvětově neproveditelná. Druhou možností je snížení obsahu již uvolněného oxidu uhličitého v atmosféře jeho zachycováním a následným ukládáním. Zachycování a následné geologické ukládání CO2 je klíčovou strategií v rámci snížení emisí CO2 v atmosféře. Ukládání CO2 do horninových struktur, zakotvené v národní i evropské legislativě, vyžaduje od potenciálního provozovatele úložiště i odpovědné státní organizace určitě kroky, jejichž výsledkem je udělení povolení k ukládání. Nedílnou součástí této procedury je i identifikace rizik a prokázání bezpečnosti úložného systému v průběhu i po vtláčení velkých objemů CO2. Metodika stanovení propustnosti hornin pro CO2 v laboratoři představuje jeden z potenciálně využitelných postupů, který je možno využít pro stanovení parametrů, které jsou pro toto posouzení nezbytné. Metodika je koncipována obecně tak, aby ji bylo možno použít pro jakékoli pracoviště. (cs)
  • Nowadays the demand for fossil fuels is still growing, especially in the fast growing economies that hungrily advnaces towwards satisfaction of their energy demands. The increasing consumption of fossil fuels leads to increase of carbon dioxide emissions. The fact that carbon dioxide participates on the greenhouse effect results in need to reduce the amount in the atmosphere. This problem can be solved by two ways. The first option is to educe consumption of fossil fuels. That is not possible to fulfill at all. The second option is to reduce realeased carbon dioxide into the atmosphere by capture and following storage . CO2 storage into rock structures, nowadays firmly enchored in national and european legislation, requires several steps that both potential storage operator and regulator have to fulfill, resulting in issuing of storage licence. The integral part of the procedure is also risk identification and prove of storage system safety during and after injection of large CO2 volumes. Methodology of laboratory permeability determination for CO2 is one of potential methodologies that can be used for determination of parameters that has to be inevitably used for such an assessment. Methodology is drafted generally in order to be able to use it in broad field. (en)
Title
  • Measurement of permeability of rock samples for supercritical CO2 (en)
  • Měření propustnosti horninových vzorků pro superkritický CO2
  • Měření propustnosti horninových vzorků pro superkritický CO2 (cs)
skos:prefLabel
  • Measurement of permeability of rock samples for supercritical CO2 (en)
  • Měření propustnosti horninových vzorků pro superkritický CO2
  • Měření propustnosti horninových vzorků pro superkritický CO2 (cs)
skos:notation
  • RIV/46356088:_____/13:#0001449!RIV14-MPO-46356088
  • SBS/26906/2013
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/379)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Český báňský úřad v Praze
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Metodika přispěje k pokračování spolupráce na dotačních projektech v oblasti CCS.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 87300
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/46356088:_____/13:#0001449
http://linked.open...terniIdentifikace
  • CM CO2 2402/2013/01
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • carbon dioxide; geological storage; laboratory experiments (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [27788DF64187]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Návrh způsobu měření propustnosti horninových vzorků pro oxid uhličitý v tzv. superkritickém stavu. Výsledek je předmětem smlouvy s MPO FR-TI1/379, využívá řešitel. Kontaktní osoba D.Dobrev, david.dobrev@ujv.cz.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Brůha, Petr
  • Dobrev, David
  • Havlová, Václava
  • Vrbová, Veronika
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software