About: Století proměn v pohřbívání: od církevního uložení do země ke zpopelnění bez obřadu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The changes in funeral practices in Czech society which occurred during the 20th century were more significant than those that took place during the whole of the second millennium. Traditional Roman Catholic Christian funerals which were performed at the turn of the 19th and 20th centuries are described as a starting point from which the focus moves to a study of the major changes which took place from then onwards. The first half of the 20th century was specific in the emergence of cremation. The Communist era (1948–1989) was characterized by a huge expansion in the popularity of cremation (the cremation rate in Czechoslovakia had reached 55 % by 1988) as well as by a significant increase in the proportion of secular funerals which, by the end of the 1980s, were being conducted for around three-fifths of the deceased. Contemporary Czech funeral practices can be seen as a direct continuation of those of previous generations and are noteworthy in terms both of having one of the highest cremation rates in Europe (80 %) and, even more strikingly, the extraordinarily high rate of cases (around one quarter to one third) in which no funeral ceremony is held at all for the deceased. (en)
  • Změny v pohřbívání v české společnosti, k nimž došlo v průběhu 20. století, byly významnější než ty, ke kterým došlo v průběhu celého druhého tisíciletí. Tradiční římskokatolické křesťanské pohřby, které se prováděly na přelomu 19. a 20. století jsou popisovány jako výchozí bod, od kterého se pozornost studie posouvá na významné změny, které následovaly. První polovina 20. století byla specifická, pokud jde o objevení se kremace. Komunistická éra (1948-1989) byla charakterizována ohromným rozšířením popularity kremace (míra kremace v Československu dosáhla 55 % do roku 1988) i výrazným zvýšením podílu světských pohřbů, které byly koncem 80. let prováděny asi 3/5 zesnulých. Na současné praktiky pohřbívání lze pohlížet jako na přímé pokračování předchozích generací a jsou pozoruhodné jak z hlediska jedné z nejvyšších měr kremace v Evropě (80 %), tak ještě výrazněji, pokud jde o mimořádně vysokou míru případů (asi 1/4 až 1/3), kdy se žádný pohřební obřad vůbec nekoná.
  • Změny v pohřbívání v české společnosti, k nimž došlo v průběhu 20. století, byly významnější než ty, ke kterým došlo v průběhu celého druhého tisíciletí. Tradiční římskokatolické křesťanské pohřby, které se prováděly na přelomu 19. a 20. století jsou popisovány jako výchozí bod, od kterého se pozornost studie posouvá na významné změny, které následovaly. První polovina 20. století byla specifická, pokud jde o objevení se kremace. Komunistická éra (1948-1989) byla charakterizována ohromným rozšířením popularity kremace (míra kremace v Československu dosáhla 55 % do roku 1988) i výrazným zvýšením podílu světských pohřbů, které byly koncem 80. let prováděny asi 3/5 zesnulých. Na současné praktiky pohřbívání lze pohlížet jako na přímé pokračování předchozích generací a jsou pozoruhodné jak z hlediska jedné z nejvyšších měr kremace v Evropě (80 %), tak ještě výrazněji, pokud jde o mimořádně vysokou míru případů (asi 1/4 až 1/3), kdy se žádný pohřební obřad vůbec nekoná. (cs)
Title
  • Století proměn v pohřbívání: od církevního uložení do země ke zpopelnění bez obřadu
  • Století proměn v pohřbívání: od církevního uložení do země ke zpopelnění bez obřadu (cs)
  • A century of funeral changes: from church burial to cremation without a ceremony (en)
skos:prefLabel
  • Století proměn v pohřbívání: od církevního uložení do země ke zpopelnění bez obřadu
  • Století proměn v pohřbívání: od církevního uložení do země ke zpopelnění bez obřadu (cs)
  • A century of funeral changes: from church burial to cremation without a ceremony (en)
skos:notation
  • RIV/45773009:_____/13:#0000709!RIV15-GA0-45773009
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GPP404/11/P725)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 108051
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/45773009:_____/13:#0000709
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • last rites; funerals; funeral preferences; cremation; Czech Republic; 20th century (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [AEB4449E420B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Český lid
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 100
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Nešporová, Olga
issn
  • 0009-0794
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software