About: Social dialogue in selected European countries - research results     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This articles summarises the pivotal results of a research project carried out in the second half of 2011 and in 2012 as part of the public contract %22Processing analyses of social dialogue and flexible working solutions in selected European Countries%22. The research objective, to which the content and applied methodology conformed to, was to describe and analyse selected national systems of social dialogue being applied in Europe and compare them. Social dialogue and collective bargaining play a key role in labour-law relationships, and, in the majority of the countries surveyed, the freedom to associate is guaranteed by the constitution and the conditions of association are regulated by law. The degree of coverage by collective agreements generally far exceeds union density. Tripartite social dialogue in the surveyed countries differs both in terms of legal and organisational set-up, scope and negotiated issues and in terms of significance and structure of the stakeholders. Even the scope and quality of the e xperience of the people involved on all organisational levels are integral to the importance and influence of social dialogue and collective bargaining. (en)
  • Tato stať shrnuje stěžejní výsledky výzkumného projektu, který proběhl v druhé polovině roku 2011 a v roce 2012 v rámci veřejné zakázky %22Zpracování analýz sociálního dialogu a flexibilních forem práce ve vybraných zemích EU%22. Stěžejním cílem výzkumu, jemuž byla podřízena obsahová stránka i uplatněná metodologie, byl popis a analýza vybraných národních systémů sociálního dialogu uplatňovaných v Evropě a jejich srovnání. Sociální dialog a kolektivní vyjednávání hrají klíčovou úlohu v pracovněprávních vztazích, a ve většině zkoumaných zemí je svoboda sdružování zaručena ústavou a podmínky sdružování jsou upraveny zákonem. Míra pokrytí kolektivním vyjednáváním má v Evropě poněkud klesající tendenci. Tripartitní sociální dialog ve zkoumaných zemích se liší jak z hlediska právního a organizačního uspořádání, rozsahu a vyjednávaných otázky, tak i z hlediska významu a struktury zúčastněných stran.
  • Tato stať shrnuje stěžejní výsledky výzkumného projektu, který proběhl v druhé polovině roku 2011 a v roce 2012 v rámci veřejné zakázky %22Zpracování analýz sociálního dialogu a flexibilních forem práce ve vybraných zemích EU%22. Stěžejním cílem výzkumu, jemuž byla podřízena obsahová stránka i uplatněná metodologie, byl popis a analýza vybraných národních systémů sociálního dialogu uplatňovaných v Evropě a jejich srovnání. Sociální dialog a kolektivní vyjednávání hrají klíčovou úlohu v pracovněprávních vztazích, a ve většině zkoumaných zemí je svoboda sdružování zaručena ústavou a podmínky sdružování jsou upraveny zákonem. Míra pokrytí kolektivním vyjednáváním má v Evropě poněkud klesající tendenci. Tripartitní sociální dialog ve zkoumaných zemích se liší jak z hlediska právního a organizačního uspořádání, rozsahu a vyjednávaných otázky, tak i z hlediska významu a struktury zúčastněných stran. (cs)
Title
  • Social dialogue in selected European countries - research results (en)
  • Sociální dialog ve vybraných evropských zemích - výsledky výzkumu
  • Sociální dialog ve vybraných evropských zemích - výsledky výzkumu (cs)
skos:prefLabel
  • Social dialogue in selected European countries - research results (en)
  • Sociální dialog ve vybraných evropských zemích - výsledky výzkumu
  • Sociální dialog ve vybraných evropských zemích - výsledky výzkumu (cs)
skos:notation
  • RIV/45773009:_____/13:#0000662!RIV14-MSM-45773009
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 105901
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/45773009:_____/13:#0000662
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • social dialogue; collective bargaining; legal regulations; structure; bipartite; tripartite (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A53C9C1B4A42]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • FÓRUM sociální politiky
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 7
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hála, Jaroslav
issn
  • 1802-5854
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software