About: Rozdělení genderových rolí mezi rodiči malých dětí v České republice a na Slovensku     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Spolu s vysokou mírou participace žen na trhu práce a dominující modelem dvoupříjmové domácnosti jsou především ženy vystaveny dvojímu tlaku, tj. ze strany rodiny a zaměstnání. V tomto kontextu nabývá na významu otázka rozdělení rolí mezi partnery při vykonávání placené a neplacené práce. Potřeba vyššího zapojení mužů v soukromém životě je zvlášť důležitá v rodinách s malými dětmi. Text se zaměřuje na problematiku rovnosti mužů a žen v ČR a na Slovensku s důrazem na sledování specifik a podobností obou zemí. Zvláštní pozornost je věnována diferenciaci jednotlivců a párů na základě jejich genderové orientace, která se promítá do reálného chování mladých rodin v soukromém životě. Jsou sledovány přístupy rodičů k otázce zapojení matek malých dětí na trhu práce, zajištění péče o děti a rozdělení času věnovaného rodině a domácnosti mezi partnery. Data jsou čerpána z unikátních výzkumů rodičů s dětmi do 6 let, provedených paralelně v ČR a SR.
  • Spolu s vysokou mírou participace žen na trhu práce a dominující modelem dvoupříjmové domácnosti jsou především ženy vystaveny dvojímu tlaku, tj. ze strany rodiny a zaměstnání. V tomto kontextu nabývá na významu otázka rozdělení rolí mezi partnery při vykonávání placené a neplacené práce. Potřeba vyššího zapojení mužů v soukromém životě je zvlášť důležitá v rodinách s malými dětmi. Text se zaměřuje na problematiku rovnosti mužů a žen v ČR a na Slovensku s důrazem na sledování specifik a podobností obou zemí. Zvláštní pozornost je věnována diferenciaci jednotlivců a párů na základě jejich genderové orientace, která se promítá do reálného chování mladých rodin v soukromém životě. Jsou sledovány přístupy rodičů k otázce zapojení matek malých dětí na trhu práce, zajištění péče o děti a rozdělení času věnovaného rodině a domácnosti mezi partnery. Data jsou čerpána z unikátních výzkumů rodičů s dětmi do 6 let, provedených paralelně v ČR a SR. (cs)
  • Due to great employment of women and the dominant model of two-income families, women are particularly exposed to a double pressure - from family and job. The question of division of gender roles in performing paid and unpaid work becomes even more significant in this context. The need for men to play a bigger role in private life is particularly important in families with small children. The paper focuses on the issue of gender equality in the CR and SR, with the emphasis on indentifying differences and similarities between the two countries. Special attention is paid the differentiating individuals and couples based on their gender orientation, which is reflected in the real behaviour of young families in private. Attitudes to employment of mothers with small children, provision of care for children and how the time devoted to family and household is divided between partners are examined. The data are drawn from unique parallel surveys of couples with children under 6 in the CR and SR. (en)
Title
  • Rozdělení genderových rolí mezi rodiči malých dětí v České republice a na Slovensku
  • Division of gender roles between the parents of small children in the Czech Republic and Slovakia (en)
  • Rozdělení genderových rolí mezi rodiči malých dětí v České republice a na Slovensku (cs)
skos:prefLabel
  • Rozdělení genderových rolí mezi rodiči malých dětí v České republice a na Slovensku
  • Division of gender roles between the parents of small children in the Czech Republic and Slovakia (en)
  • Rozdělení genderových rolí mezi rodiči malých dětí v České republice a na Slovensku (cs)
skos:notation
  • RIV/45773009:_____/10:#0000543!RIV11-MPS-45773009
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MPS4577300901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 285917
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/45773009:_____/10:#0000543
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • young family; family; gender division of household duties; gender equality; gender division of roles; child care; employment; gender; Czech Republic; Slovakia (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6B04FF6F3BB9]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • FÓRUM sociální politiky
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 4
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šťastná, Anna
  • Svobodová, Kamila
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-5854
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software