About: Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Questions of work-life balance and the division of gender roles are currently very topical in the context of high female employment, especially in families where it is necessary to secure the care of children. This paper focuses on the traditional model of the division of labour in the family in the Czech Republic, where women are mainly responsible for caring for the family and looking after the household and men primarily work to earn money and where, at the same time, the two-income family model is preferred. Attention will be devoted to preferred strategies regarding the reconciliation of work and family and preferred models of female participation in the labour market during different stages of their life course. Real practices of parents will be studied in connection with expectations and strategies, especially the method of providing care for children and flexible forms of employment. The data analysed is taken from relevant quantitative surveys conducted during the last few years. (en)
  • Problematika harmonizace rodinných a pracovních povinností a dělby rolí mezi partnery je v současné době, v kontextu vysoké zaměstnanosti žen, velmi aktuální, a to zejména v rodinách, kde je nutné optimálně zajistit péči o malé děti. Příspěvek je zaměřen na otázky tradičního rozdělení genderových rolí, podle kterého je muž považován za živitele rodiny a břímě péče o děti a domácnost leží na ženách, při současné preferenci modelu dvoupříjmové rodiny, a popisuje situaci v ČR. Pozornost je věnována preferovaným strategiím při slaďování pracovních a rodinných zájmů a preferovaným modelům zapojení žen na trhu práce v různých obdobích jejich života. V návaznosti na představy a strategie jsou studovány reálné praktiky, které rodiče různě starých dětí uplatňují, zejména co se týče způsobů zajištění péče o malé děti a využívání flexibilních zaměstnání. Analyzovaná data jsou čerpána z relevantních empirických výzkumů provedených v posledních letech.
  • Problematika harmonizace rodinných a pracovních povinností a dělby rolí mezi partnery je v současné době, v kontextu vysoké zaměstnanosti žen, velmi aktuální, a to zejména v rodinách, kde je nutné optimálně zajistit péči o malé děti. Příspěvek je zaměřen na otázky tradičního rozdělení genderových rolí, podle kterého je muž považován za živitele rodiny a břímě péče o děti a domácnost leží na ženách, při současné preferenci modelu dvoupříjmové rodiny, a popisuje situaci v ČR. Pozornost je věnována preferovaným strategiím při slaďování pracovních a rodinných zájmů a preferovaným modelům zapojení žen na trhu práce v různých obdobích jejich života. V návaznosti na představy a strategie jsou studovány reálné praktiky, které rodiče různě starých dětí uplatňují, zejména co se týče způsobů zajištění péče o malé děti a využívání flexibilních zaměstnání. Analyzovaná data jsou čerpána z relevantních empirických výzkumů provedených v posledních letech. (cs)
Title
  • Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí
  • Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí (cs)
  • Strategies and Practices of Work-life Balance (en)
skos:prefLabel
  • Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí
  • Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí (cs)
  • Strategies and Practices of Work-life Balance (en)
skos:notation
  • RIV/45773009:_____/10:#0000542!RIV11-MPS-45773009
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MPS4577300901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 290226
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/45773009:_____/10:#0000542
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • family; labour flexibility; reconciliation of work and family life; child care facilities; division of gender roles (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7DB6DD9E96AF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Demografie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 52
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Svobodová, Kamila
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0011-8265
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software