About: Možnosti změn při stanovení rozhodného období, z něhož je počítán důchod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Analytický rozbor mikroekonomických a makroekonomických dopadů možných změn způsobu stanovení rozhodného období pro výpočet důchodu v ČR. Autor zkoumá úpravu délky rozhodného období a změnu způsobu indexace příjmů spadajících do rozhodného období. Obě tyto změny byly posuzovány jak samostatně, tak v kombinaci za využití výpočtových ekonomických simulačních modelů. Prodloužení rozhodného období na celoživotní příjmy by mělo jak na hypotetického jedince s průměrnými příjmy, tak na výdajovou stránku celého důchodového systému jen nepatrný vliv. Změna způsobu indexace příjmů na indexaci dle vývoje cenové hladiny by vedla k poklesu důchodu modelového jedince. Největší úspory důchodového systému by bylo možno očekávat od současné změny způsobu indexace ze mzdové na cenovou a prodloužení rozhodného období na celoživotní příjmy.
  • Analytický rozbor mikroekonomických a makroekonomických dopadů možných změn způsobu stanovení rozhodného období pro výpočet důchodu v ČR. Autor zkoumá úpravu délky rozhodného období a změnu způsobu indexace příjmů spadajících do rozhodného období. Obě tyto změny byly posuzovány jak samostatně, tak v kombinaci za využití výpočtových ekonomických simulačních modelů. Prodloužení rozhodného období na celoživotní příjmy by mělo jak na hypotetického jedince s průměrnými příjmy, tak na výdajovou stránku celého důchodového systému jen nepatrný vliv. Změna způsobu indexace příjmů na indexaci dle vývoje cenové hladiny by vedla k poklesu důchodu modelového jedince. Největší úspory důchodového systému by bylo možno očekávat od současné změny způsobu indexace ze mzdové na cenovou a prodloužení rozhodného období na celoživotní příjmy. (cs)
  • The paper concentrates on analysing the microeconomic and macroeconomic impacts of possible changes in the way the reference period is defined in the CR. The rules governing the length of the reference period and the change in the way incomes falling within the reference period are indexed were scrutinised. Both these changes were assessed in isolation and in combination, using computational economic simulation models. Prolonging the reference period to cover lifelong incomes would have a very slight impact on both the hypothetical individual with average incomes and expenditure side of the pension system as a whole. Changing the way of income indexation to indexing based on the development of a universal price level would lead to a fall in the pension of model individual. The biggest savings in the pension system could be expected from the synergic effect of the current change in the indexing method from wage-based to price-based and the prolonging of the reference period to cover lifelong incomes. (en)
Title
  • Možnosti změn při stanovení rozhodného období, z něhož je počítán důchod
  • Možnosti změn při stanovení rozhodného období, z něhož je počítán důchod (cs)
  • Possibility of changes to the definition of the reference period pensions are calculated from (en)
skos:prefLabel
  • Možnosti změn při stanovení rozhodného období, z něhož je počítán důchod
  • Možnosti změn při stanovení rozhodného období, z něhož je počítán důchod (cs)
  • Possibility of changes to the definition of the reference period pensions are calculated from (en)
skos:notation
  • RIV/45773009:_____/10:#0000527!RIV11-MPS-45773009
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(HR165/07), Z(MPS4577300901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 272995
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/45773009:_____/10:#0000527
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pension system; pension levels; reference period; indexing method; savings (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [195C93A16E1A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • FÓRUM sociální politiky
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 4
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Holub, Martin
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-5854
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software