About: Problematika hodnocení dopadů nízkoemisních zón v českém a evropském kontextu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • For the last decade a great number of low emission zones (LEZ) have been introduced in many European cities. LEZ as a tool is used to reduce car engines emissions by local government. The ex ante impact evaluation of LEZ is a standard part of feasibility and monitoring studies. But there are two main issues related with the impact evaluation. Firstly, the effectivity low emission zones is still a hot topic in the academic field and for this reason there is a great uncertainty about the positive effects of LEZ. Secondly, the effectivity of LEZ depends on the local specific situation of the city and therefore the comparison between two and more LEZs is almost impossible. The aim of this paper is to describe the process of the impact evalutation before the LEZ is introduced (ex ante) and reveal the problematic aspects of the evaluation process. The description of the impact evaluation is focused on impacts related with air quality. Afterwards the problematic aspects which make comparison between two and more LEZs impossible are discussed. Finally, the experiences with the issue are presented and the formulation of the main recommendations how to use the LEZ as a tool is done. (en)
  • V posledních deseti letech vzniká v evropských městech velké množství tzv. nízkoemisních zón, pomocí kterých se lokální vlády snaží snížit jeden z hlavních negativních dopadů silniční dopravy – emise znečišťujících látek ze spalovacích motorů. Ex ante hodnocení dopadů nízkoemisních zón je standardní součástí studií proveditelnosti. Problémy spojené s hodnocením dopadů nízkoemisních zón jsou dvojího typu. Zaprvé je hodnocení dopadů NEZ stále předmětem odborné diskuze, a proto v současné době nelze formulovat jednoznačné závěry, které by určily, zda jsou NEZ pozitivní ve všech dopadech či nikoliv. Zadruhé efektivita opatření závisí na lokální specifické situaci daného města a z těchto důvodů je srovnávání dopadů NEZ mezi dvěma a více městy téměř vyloučeno. Cílem tohoto příspěvku je odkrýt možnosti hodnocení dopadů (ex ante) nízkoemisních zón a ukázat na problémy, které souvisí s tímto hodnocením. Pozornost je věnována především dopadům na kvalitu ovzduší. Následně jsou diskutovány i aspekty, které zamezují srovnávací analýze NEZ mezi dvěma a více městy. Nakonec jsou v závěru diskutovány zkušenosti, které si lze odnést z této situace, a formulována doporučení, jak se do budoucna postavit k využívání NEZ jako opatření.
  • V posledních deseti letech vzniká v evropských městech velké množství tzv. nízkoemisních zón, pomocí kterých se lokální vlády snaží snížit jeden z hlavních negativních dopadů silniční dopravy – emise znečišťujících látek ze spalovacích motorů. Ex ante hodnocení dopadů nízkoemisních zón je standardní součástí studií proveditelnosti. Problémy spojené s hodnocením dopadů nízkoemisních zón jsou dvojího typu. Zaprvé je hodnocení dopadů NEZ stále předmětem odborné diskuze, a proto v současné době nelze formulovat jednoznačné závěry, které by určily, zda jsou NEZ pozitivní ve všech dopadech či nikoliv. Zadruhé efektivita opatření závisí na lokální specifické situaci daného města a z těchto důvodů je srovnávání dopadů NEZ mezi dvěma a více městy téměř vyloučeno. Cílem tohoto příspěvku je odkrýt možnosti hodnocení dopadů (ex ante) nízkoemisních zón a ukázat na problémy, které souvisí s tímto hodnocením. Pozornost je věnována především dopadům na kvalitu ovzduší. Následně jsou diskutovány i aspekty, které zamezují srovnávací analýze NEZ mezi dvěma a více městy. Nakonec jsou v závěru diskutovány zkušenosti, které si lze odnést z této situace, a formulována doporučení, jak se do budoucna postavit k využívání NEZ jako opatření. (cs)
Title
  • Problematika hodnocení dopadů nízkoemisních zón v českém a evropském kontextu
  • Problematika hodnocení dopadů nízkoemisních zón v českém a evropském kontextu (cs)
  • Difficulties with the impact evaluation of low emission zones in Czech and European context (en)
skos:prefLabel
  • Problematika hodnocení dopadů nízkoemisních zón v českém a evropském kontextu
  • Problematika hodnocení dopadů nízkoemisních zón v českém a evropském kontextu (cs)
  • Difficulties with the impact evaluation of low emission zones in Czech and European context (en)
skos:notation
  • RIV/44994575:_____/14:#0001311!RIV15-MD0-44994575
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(CG912-083-190), P(ED2.1.00/03.0064)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 39747
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/44994575:_____/14:#0001311
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • LEZ; low emission zone; impact; impact assessment; environmental; air quality; emission; traffic model; cost-benefit (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [97D7AC188E4E]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • VI. česko-slovenská konference %22Doprava, zdraví a životní prostředí%22
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Špička, Libor
  • Tögel, Marek
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86502-85-4
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software