About: The noise measurement of various types of roads and their comparsion by Close Proximity method in the Czech republic     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Nowadays, noise ranks among the most common pollutants of the environment and causes serious civilization diseases. In the Czech Republic, relevant information on the noise level of individual road surfaces and their changes are currently largely unavailable. The presented article deals with the measurement of road surfaces by Close ProXimity method (CPX) in accordance with the designed standard ISO 11819-2. Therefore, individual aspects, which have different impacts on the field measurement, are discussed in detail. Partial results obtained within a project of TAČR No. TA01030459 – “Changing noise road surfaces over several years using” are presented. They are to provide basic information on the levels of acoustic pressure and the interface tyre/road of different road surface types and ages used in the Czech Republic. The results confirm that specialized “low-noise surfaces” may help to reduce excessive noise from road transport, but it is necessary to perform measurements in compliance with recommendations from the latest standards, and to monitor the presented results regarding the selected comparison bases for a comparison between common and “low-noise” surfaces. (en)
  • Hluk patří v dnešní době k nejrozšířenějším škodlivinám životního prostředí a způsobuje závažná civilizační onemocnění. V současné době v ČR nejsou známy v dostatečné míře relevantní poznatky o hlučnosti jednotlivých typů povrchů vozovek a jejích změnách. Předkládaný článek zabývá měřením povrchů vozovek metodou malé vzdálenosti (CPX) dle návrhu normy ISO 11819-2. Proto jsou podrobně diskutovány jednotlivé aspekty, jež mají v různé míře na vlastní měření v terénu vliv. Představeny jsou dílčí výsledky získané v rámci projektu TAČR č. TA01030459 – „Změna hluku povrchů vozovek v průběhu několika let používání“, které mají poskytnout základní informace o hladinách akustického tlaku A styku pneumatika/vozovka různých typů i stáří povrchů vozovek používaných na území ČR. Výsledky potvrzují, že specializované „nízkohlučné povrchy“ mohou přispět ke snižování nadměrné hlukové zátěže ze silniční dopravy, ovšem je velmi důležité provádět měření v souladu s doporučením nejnovějších norem a u prezentovaných výsledků sledovat, jaká je zvolena srovnávací základna pro porovnání mezi běžným a „nízkohlučným“ povrchem.
  • Hluk patří v dnešní době k nejrozšířenějším škodlivinám životního prostředí a způsobuje závažná civilizační onemocnění. V současné době v ČR nejsou známy v dostatečné míře relevantní poznatky o hlučnosti jednotlivých typů povrchů vozovek a jejích změnách. Předkládaný článek zabývá měřením povrchů vozovek metodou malé vzdálenosti (CPX) dle návrhu normy ISO 11819-2. Proto jsou podrobně diskutovány jednotlivé aspekty, jež mají v různé míře na vlastní měření v terénu vliv. Představeny jsou dílčí výsledky získané v rámci projektu TAČR č. TA01030459 – „Změna hluku povrchů vozovek v průběhu několika let používání“, které mají poskytnout základní informace o hladinách akustického tlaku A styku pneumatika/vozovka různých typů i stáří povrchů vozovek používaných na území ČR. Výsledky potvrzují, že specializované „nízkohlučné povrchy“ mohou přispět ke snižování nadměrné hlukové zátěže ze silniční dopravy, ovšem je velmi důležité provádět měření v souladu s doporučením nejnovějších norem a u prezentovaných výsledků sledovat, jaká je zvolena srovnávací základna pro porovnání mezi běžným a „nízkohlučným“ povrchem. (cs)
Title
  • The noise measurement of various types of roads and their comparsion by Close Proximity method in the Czech republic (en)
  • Měření a srovnání hlučnosti různých druhů komunikací ČR metodou CPX
  • Měření a srovnání hlučnosti různých druhů komunikací ČR metodou CPX (cs)
skos:prefLabel
  • The noise measurement of various types of roads and their comparsion by Close Proximity method in the Czech republic (en)
  • Měření a srovnání hlučnosti různých druhů komunikací ČR metodou CPX
  • Měření a srovnání hlučnosti různých druhů komunikací ČR metodou CPX (cs)
skos:notation
  • RIV/44994575:_____/14:#0001298!RIV15-TA0-44994575
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/03.0064), P(TA01030459)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 28340
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/44994575:_____/14:#0001298
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • noise load – reduction; road surface noise; Close-Proximity Method (CPX) (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2D9B6DCD8515]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Hygiena
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Cholava, Rudolf
  • Křivánek, Vítězslav
  • Effenberger, Karel
issn
  • 1802-6281
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software