About: Methodology for measuring and evaluation of noise on roads     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Účelem a cílem předkládané metodiky je poskytnutí efektivního nástroje pro možnost nezávislého ověření, hodnocení a posouzení hlučnosti jednotlivých typů i druhů povrchů komunikací v běžném provozu, a to v libovolné fázi jejich životnosti i v celé jejich délce, z hlediska generované hlukové emise, která vzniká při styku pneumatika/vozovka. Způsob představeného hodnocení i posuzování je nezávislý na okolním dopravním proudu i okolí vlastní komunikace. Formulace metodiky měření hlučnosti povrchů komunikací metodou malé vzdálenosti (CPX), zásadním způsobem přispěje k transparentní a nezávislé deklaraci hlukových vlastností různých povrchů vozovek v různé době životnosti. Předkládaná metodika představuje návod jak měřit, interpretovat a následně hodnotit hlučnost jednotlivých typů povrchů vozovek tak, aby získané výsledky byly nezávislé na složení a intenzitě provozu na dané komunikaci a stejně tak na charakteru blízkého okolí vlastní komunikace. Popsány jsou jednotlivé technické aspekty, podmínky měření, interpretace získaných výsledků a ukázány možné dílčí postupy i techniky měření a hodnocení včetně názorných ukázek.
  • Účelem a cílem předkládané metodiky je poskytnutí efektivního nástroje pro možnost nezávislého ověření, hodnocení a posouzení hlučnosti jednotlivých typů i druhů povrchů komunikací v běžném provozu, a to v libovolné fázi jejich životnosti i v celé jejich délce, z hlediska generované hlukové emise, která vzniká při styku pneumatika/vozovka. Způsob představeného hodnocení i posuzování je nezávislý na okolním dopravním proudu i okolí vlastní komunikace. Formulace metodiky měření hlučnosti povrchů komunikací metodou malé vzdálenosti (CPX), zásadním způsobem přispěje k transparentní a nezávislé deklaraci hlukových vlastností různých povrchů vozovek v různé době životnosti. Předkládaná metodika představuje návod jak měřit, interpretovat a následně hodnotit hlučnost jednotlivých typů povrchů vozovek tak, aby získané výsledky byly nezávislé na složení a intenzitě provozu na dané komunikaci a stejně tak na charakteru blízkého okolí vlastní komunikace. Popsány jsou jednotlivé technické aspekty, podmínky měření, interpretace získaných výsledků a ukázány možné dílčí postupy i techniky měření a hodnocení včetně názorných ukázek. (cs)
  • The purpose and aim of the presented methodology is to provide an effective tool for independent verification, evaluation and assessment of noise of individual road surfaces in common traffic, in arbitrary stage of their life span and within their whole length, in terms of generated noise emission from the interface tyre/road. The presented evaluation and assessment method is independent of the traffic flow and the road surrounding. The formulation of the methodology of measuring noise of road surface by the close-proximity method (CPX) will greatly contribute to transparent and independent declaration of noise properties of different road surfaces in different stages of their life span. The presented methodology describes the instructions how to measure, interpret, and subsequently evaluate noise of individual types of road surfaces, so that the results would be independent of the traffic composition and volume on a given road as well as of the character of the close vicinity of the road. The description includes individual technological aspects, measurement conditions, and interpretation of acquired results. Potential individual procedures and measurement methods as well as evaluation of illustrative examples are shown. (en)
Title
  • Methodology for measuring and evaluation of noise on roads (en)
  • Metodika pro měření a hodnocení komunikací z hlediska hlukové zátěže
  • Metodika pro měření a hodnocení komunikací z hlediska hlukové zátěže (cs)
skos:prefLabel
  • Methodology for measuring and evaluation of noise on roads (en)
  • Metodika pro měření a hodnocení komunikací z hlediska hlukové zátěže
  • Metodika pro měření a hodnocení komunikací z hlediska hlukové zátěže (cs)
skos:notation
  • 104/2014-710-VV/1
  • RIV/44994575:_____/14:#0001297!RIV15-TA0-44994575
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/03.0064), P(TA01030459)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo dopravy, Odbor kosmických aktivit a ITS, nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12, 110 15 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Metodika umožňuje posuzovat, hodnotit, sledovat a interpretovat měření komunikací z hlediska hlukové emise. Lze provést eliminaci v některých případech zbytečně vynaložených nákladů na budování dodatečných technických řešení pro omezení hluku (např. protihlukových stěn, obchvatů komunikací), pokud je možné hluk ze silniční komunikace snížit např. využitím specializovaných nízkohlučných povrchů nebo náhradou nevyhovujícího krytu povrchu komunikace. Přínosy se mohou pohybovat v řádu miliónů až stamiliónů Kč. Zpřesnění modelování šíření hluku z provozu na silničních komunikacích v konečném důsledku přináší benefit v podobě kvalitních informací o dopadu hlukové zátěže na obyvatelstvo, kdy lze kvantitativně vyjádřit velikost škody působené hlukem z dopravy a to jak ve fyzických jednotkách, tak v penězích na zdraví obyvatelstva. Demonstrováno „metodikou oceňování hluku z dopravy“ č. j. 49/2012-520-TVP/1, kdy snížení hlučnosti povrchu komunikace představuje ročně pro lidské zdraví přínosy v řádech milionů Kč.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 28845
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/44994575:_____/14:#0001297
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Metodika hluk - metoda CPX
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Noise; Pavement Surfaces; Measuring; Noise Mitigation; Tyre/Road Noise; CPX (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [935E6C426BC9]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • ISBN 978-80-86502-82-3, Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D., Centrum dopravního výzkumu, v.v.i., Líšeňská 33a, 636 00 Brno, e-mail: vitezslav.krivanek@cdv.cz, mob.: 601 321 681
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Stryk, Josef
  • Jedlička, Jiří
  • Marková, Petra
  • Špička, Libor
  • Křivánek, Vítězslav
  • Tögel, Marek
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software