About: Partial results of the evaluation of air quality around the site the Most lakes in the years 2008 to 2013     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Brown coal open pit mines in the North Bohemia region are slowly approaching their boarders and they are going step by step to the end of their operation. Planned and even already realised reclamation procedure in the region is based on the formation of artificial lakes. The nature of the surface cover in the studied area has changed from mining landscapes without vegetation to the water area with “green” surroundings after the hydrological reclamation of the residual pit of the quarry Most – Ležáky. The local climate is significantly influenced within the warm part of the year, when the temperature of the water in the Lake is higher than the air temperature. The period of daily temporarily degraded local dispersion conditions is extended under certain meteorological conditions and thus the time for the possible dilution of cumulated pollutants is shorter. The evaluation of the fresh air pollution development in the foothills of the “Krušné hory” Mountain during the gradual filling of the Lake in the years 2008 to 2013 proved an anomalous increase in the number of the day with the exceeded limit of the 24-hour average of the PM10 concentration of aerosol particles on the stations in the vicinity of Lake Most in the comparison with the other stations in the region. This situation was typical for the spring and summer months of the years 2010 to 2013. The similar phenomenon was not detected within the years 2008 and 2009, when only a small part of the Lake was filled. The subject of the current research is the classification of the real dispersion conditions in the context with the meteorological situation in the area and the selection of such situations in which a significant influence on the local air pollution can be expected thanks to the microclimate change. (en)
  • Výzkum projektu realizovaného v rámci Programu ALFA Technologické agentury České republiky č. TA01020592 s názvem „Dopady na mikroklima, kvalitu ovzduší, ekosystémy vody a půdy v rámci hydrologické rekultivace hnědouhelných lomů“ v tematické části „kvalita ovzduší“ byl zaměřen hodnocení významnosti změn kvality ovzduší v okolí nově vznikajícího jezera, ke kterým dochází v důsledku změn mikroklimatu zájmového území. Sledovány byly dlouhodobé depozice znečišťujících látek, které jsou charakteristické pro tuto průmyslovou lokalitu – PM10, SO2, NOx, O3, BTX, VOC, prašný spad a vybrané kovy v prašném spadu. V letech 2010 až 2013, tj. v době, kdy již byla naplněna větší část jezera, bylo zjištěno, že v jarním a letním období došlo k anomálnímu zvýšení počtu překročení imisního limitu pro 24hodinové hodnoty koncentrace PM10 na stanovištích v okolí Mosteckého jezera (stanice Most – vzdálenost od okraje jezera 1,6 km a v roce 2012 i stanice Kopisty – vzdálenost od okraje jezera 1,2 km) oproti ostatním porovnávaným stanovištím v regionu. V letech 2008 a 2009 kdy byla napuštěna pouze malá část jezera, tento jev zjištěn nebyl. Anomální zvýšení úrovně znečištění v okolí jezera v jarních a letních měsících v letech 2010 až 2013 lze vysvětlit dvěma způsoby. Jedná se buď o náhodnou shodu mezi stavem naplnění jezera a meziroční prostorovou fluktuací úrovně sezónního znečistění ovzduší v lokalitě, nebo vodní plocha stabilizuje okolní atmosféru. Detailní rozbor příčin zvýšení úrovně znečištění v okolí jezera v jarních a letních měsících byl zaměřen na zjištění meteorologických podmínek a jejich denních průběhů (průběh a úroveň teploty, doba a intenzita slunečního záření, směr a rychlost větru, relativní vlhkost, výškový teplotní gradient apod.), při kterých může k tomuto lokálnímu jevu docházet, a navazuje na poznatky části projektu, která hodnotí mikroklima lokality.
  • Výzkum projektu realizovaného v rámci Programu ALFA Technologické agentury České republiky č. TA01020592 s názvem „Dopady na mikroklima, kvalitu ovzduší, ekosystémy vody a půdy v rámci hydrologické rekultivace hnědouhelných lomů“ v tematické části „kvalita ovzduší“ byl zaměřen hodnocení významnosti změn kvality ovzduší v okolí nově vznikajícího jezera, ke kterým dochází v důsledku změn mikroklimatu zájmového území. Sledovány byly dlouhodobé depozice znečišťujících látek, které jsou charakteristické pro tuto průmyslovou lokalitu – PM10, SO2, NOx, O3, BTX, VOC, prašný spad a vybrané kovy v prašném spadu. V letech 2010 až 2013, tj. v době, kdy již byla naplněna větší část jezera, bylo zjištěno, že v jarním a letním období došlo k anomálnímu zvýšení počtu překročení imisního limitu pro 24hodinové hodnoty koncentrace PM10 na stanovištích v okolí Mosteckého jezera (stanice Most – vzdálenost od okraje jezera 1,6 km a v roce 2012 i stanice Kopisty – vzdálenost od okraje jezera 1,2 km) oproti ostatním porovnávaným stanovištím v regionu. V letech 2008 a 2009 kdy byla napuštěna pouze malá část jezera, tento jev zjištěn nebyl. Anomální zvýšení úrovně znečištění v okolí jezera v jarních a letních měsících v letech 2010 až 2013 lze vysvětlit dvěma způsoby. Jedná se buď o náhodnou shodu mezi stavem naplnění jezera a meziroční prostorovou fluktuací úrovně sezónního znečistění ovzduší v lokalitě, nebo vodní plocha stabilizuje okolní atmosféru. Detailní rozbor příčin zvýšení úrovně znečištění v okolí jezera v jarních a letních měsících byl zaměřen na zjištění meteorologických podmínek a jejich denních průběhů (průběh a úroveň teploty, doba a intenzita slunečního záření, směr a rychlost větru, relativní vlhkost, výškový teplotní gradient apod.), při kterých může k tomuto lokálnímu jevu docházet, a navazuje na poznatky části projektu, která hodnotí mikroklima lokality. (cs)
Title
  • Partial results of the evaluation of air quality around the site the Most lakes in the years 2008 to 2013 (en)
  • Dílčí výsledky hodnocení kvality ovzduší v okolí lokality Mosteckého jezera v letech 2008 až 2013
  • Dílčí výsledky hodnocení kvality ovzduší v okolí lokality Mosteckého jezera v letech 2008 až 2013 (cs)
skos:prefLabel
  • Partial results of the evaluation of air quality around the site the Most lakes in the years 2008 to 2013 (en)
  • Dílčí výsledky hodnocení kvality ovzduší v okolí lokality Mosteckého jezera v letech 2008 až 2013
  • Dílčí výsledky hodnocení kvality ovzduší v okolí lokality Mosteckého jezera v letech 2008 až 2013 (cs)
skos:notation
  • RIV/44569181:_____/14:#0000596!RIV15-TA0-44569181
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA01020592)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 46
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 11562
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/44569181:_____/14:#0000596
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hydric reclamation; Most Lake; air quality; PM10 (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D934E2744E9B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Severočeskou přírodou
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2014
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šafářová, Marcela
  • Brejcha, Jan
  • Vágnerová, Milena
issn
  • 0231-9705
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software