About: Metodika: Dopady na mikroklima, kvalitu ovzduší, ekosystémy vody a půdy v rámci hydrické rekultivace hnědouhelných lomů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Certifikovaná komplexní metodika kvantifikace dopadů hydrické rekultivace na mikroklima, ovzduší a ekosystémy vody a půdy (Metodika) byla zpracována na základě systematického výzkumu, sledování a vyhodnocení veškerých dosažených výsledků za všechny oblasti řešení projektu č. TA01020592 v období 2011-2014. V meteorologické části Metodika poskytuje návod a nástroje pro získání kvantitativního odhadu vlivu nové vodní nádrže na mikroklima a pro odhad vliv změny mikroklimatu v okolí vodní nádrže na změnu lokální imisní situace. Tyto lokální vlivy způsobené vodní nádrží ovlivňují dobu trvání nepříznivých rozptylových podmínek a tím i prodloužení doby trvání vyšších úrovní expozice a další kumulace polutantů.V další části Metodika poskytuje návod, jak monitorovat vybrané biologické složky kvality vody, které přispějí k hodnocení ekologického potenciálu umělých vodních útvarů v kategorii jezero dle rámcové směrnice v oblasti vodní politiky 2000/60/ES, včetně způsobu jejich odběru, kdy stěžejní je sledování fytoplanktonu. Díky této bioindikaci lze předcházet některým negativním projevům, jako je např. eutrofizace. Metodika poskytuje dále návod, jak kvalitativně a kvantitativně hodnotit vývoj flory (hl. ze skupiny cévnatých rostlin) a fauny (hl. skupiny ptáků), jak stanovit faktory, ovlivňující celkovou diverzitu živočichů a hodnotit celkový význam umělého vodního útvaru zejména z hlediska ochrany ptáků. Metodika obsahuje doporučení konkrétních aktivit vedoucích k tomu, aby se uměle vzniklé biotopy staly trvalými stanovišti i pro vybrané vzácné a ohrožené rostliny s relativně vysokou přírodní hodnotou a přírodě blízkým porostům. V části věnované pedologickému mapování poskytuje Metodika návod, jak navrhnout optimální způsob rekultivace. Metodika by měla být využita v procesech EIA při realizaci staveb hydrologické rekultivace, která se předpokládá po ukončení těžby v případě většiny povrchových lomů v ČR.
  • Certifikovaná komplexní metodika kvantifikace dopadů hydrické rekultivace na mikroklima, ovzduší a ekosystémy vody a půdy (Metodika) byla zpracována na základě systematického výzkumu, sledování a vyhodnocení veškerých dosažených výsledků za všechny oblasti řešení projektu č. TA01020592 v období 2011-2014. V meteorologické části Metodika poskytuje návod a nástroje pro získání kvantitativního odhadu vlivu nové vodní nádrže na mikroklima a pro odhad vliv změny mikroklimatu v okolí vodní nádrže na změnu lokální imisní situace. Tyto lokální vlivy způsobené vodní nádrží ovlivňují dobu trvání nepříznivých rozptylových podmínek a tím i prodloužení doby trvání vyšších úrovní expozice a další kumulace polutantů.V další části Metodika poskytuje návod, jak monitorovat vybrané biologické složky kvality vody, které přispějí k hodnocení ekologického potenciálu umělých vodních útvarů v kategorii jezero dle rámcové směrnice v oblasti vodní politiky 2000/60/ES, včetně způsobu jejich odběru, kdy stěžejní je sledování fytoplanktonu. Díky této bioindikaci lze předcházet některým negativním projevům, jako je např. eutrofizace. Metodika poskytuje dále návod, jak kvalitativně a kvantitativně hodnotit vývoj flory (hl. ze skupiny cévnatých rostlin) a fauny (hl. skupiny ptáků), jak stanovit faktory, ovlivňující celkovou diverzitu živočichů a hodnotit celkový význam umělého vodního útvaru zejména z hlediska ochrany ptáků. Metodika obsahuje doporučení konkrétních aktivit vedoucích k tomu, aby se uměle vzniklé biotopy staly trvalými stanovišti i pro vybrané vzácné a ohrožené rostliny s relativně vysokou přírodní hodnotou a přírodě blízkým porostům. V části věnované pedologickému mapování poskytuje Metodika návod, jak navrhnout optimální způsob rekultivace. Metodika by měla být využita v procesech EIA při realizaci staveb hydrologické rekultivace, která se předpokládá po ukončení těžby v případě většiny povrchových lomů v ČR. (cs)
  • The certified comprehensive methodology quantifying the impact of the hydric reclamation on the microclimate, fresh air, and water and soil ecosystems (Methodology) was prepared on the basis of systematic research, monitoring and evaluation of the results achieved in all areas of the project no. TA01020592 in the period 2011-2014. The Methodology provides guidance and tools to obtain quantitative estimates of the new water reservoir impact on microclimate and to estimate the effect of microclimate changes around the water reservoir on the local immission values. In the next part, the methodology provides instructions how to monitor selected biological components of water quality, which will contribute to the evaluation of the ecological potential of artificial water reservoir in the category of lakes according to the framework directive in the field of water policy, Directive 2000/60/EC, including the method of sampling focused on the monitoring of phytoplankton. The methodology further provides instructions how to qualitatively and quantitatively evaluate the evolution of flora (i.e. group of vascular plants) and fauna (i.e. group of birds), how to determine the factors affecting the overall diversity of animals and to assess the overall importance of artificial water reservoir, in particular with regard to the protection of birds. The methodology includes recommendations for specific activities leading to preservation of artificially occurring habitats enabling to keep them as permanent habitats even for selected rare and endangered plants with relatively high natural value. The section dedicated to the pedological mapping provides a tutorial how to design the optimal way of reclamation. The methodology should be used in EIA assessment processes for the construction of the expected hydrological rehabilitation in the case of most open-pit surface quarries in the Czech Republic after termination of mineral extraction. (en)
Title
  • Metodika: Dopady na mikroklima, kvalitu ovzduší, ekosystémy vody a půdy v rámci hydrické rekultivace hnědouhelných lomů
  • Metodika: Dopady na mikroklima, kvalitu ovzduší, ekosystémy vody a půdy v rámci hydrické rekultivace hnědouhelných lomů (cs)
  • The Methodology: Impacts on microclimate, air quality, water and soil ecosystems within the frame of the hydrologic reclamation of brown coal open cast mines (en)
skos:prefLabel
  • Metodika: Dopady na mikroklima, kvalitu ovzduší, ekosystémy vody a půdy v rámci hydrické rekultivace hnědouhelných lomů
  • Metodika: Dopady na mikroklima, kvalitu ovzduší, ekosystémy vody a půdy v rámci hydrické rekultivace hnědouhelných lomů (cs)
  • The Methodology: Impacts on microclimate, air quality, water and soil ecosystems within the frame of the hydrologic reclamation of brown coal open cast mines (en)
skos:notation
  • 71829/2014-MZE-15100
  • RIV/44569181:_____/14:#0000587!RIV15-TA0-44569181
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA01020592)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Mimoekonomické přínosy
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 28756
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/44569181:_____/14:#0000587
http://linked.open...terniIdentifikace
  • METODIKA TA01020592 TAČR 2014
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hydrologic reclamation; lake Most; microclimate; NWP model; mathematical model; statistical model; atmosphere; dust fall; PM10; dispersion condition; air quality; flora; fauna; ecosystem; birds biotopes; phytoplankton; pedologic observations (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4429A7EF5C4D]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Severní energetická a.s., IČ 28677986, datum uzavření smlouvy 04.11.2014; Vršanská uhelná a.s., IČ 28678010, datum uzavření smlouvy 24.09.2014
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Sokol, Zbyněk
  • Šafářová, Marcela
  • Neruda, Martin
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software