About: Monitoring of a potentially unstable slope by the BOTDR method, simultaneous verification measurement     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Poloprovoz 1 probíhal od roku 2012 do roku 2013. Na svahu povrchového dolu Palivového kombinátu Ústí, s.p. v Ústí nad Labem byly provedeny dvě rozdílné instalace optických měřicích kabelů pro sledování deformací v potenciálně nestabilním svahu: 1. liniová instalace ve směru spádu svahu nad lokálním sesuvem, jež měla za cíl sledovat povrchové deformace a v citlivých případech může být i kontinuální s varováním; 2. instalace ve vrtu pro sledování deformací v závislosti na hloubce a času. V obou případech instalací bylo ověřeno, že postupy instalací byly dobře navrženy a že umožňují úspěšné provedení v předpokládaném rozsahu i za nepříznivých okrajových podmínek. Nezávislá ověřovací měření, která byla užívána z důvodů výzkumu, byla dostatečně citlivá a odpovídající daných účelům. Pro řadu aplikací jsou potřebná i jako možnost zdvojení měření při náročných úlohách geotechnického monitoringu (liniová instalace: konvergenční pásmo, laserový dálkoměr, instalace ve vrtu: klouzavý deformetr, modifikovaný inklinometr). Poloprovozem 1 byly ověřeny možnosti užití systému BOTDR/BOTDA (Brillouin Optical Time Domain Reflectometry / Analysis) za skutečných podmínek provozu optických měřicích kabelů v geotechnických aplikacích v zemním nebo horninovém prostředí. Obě instalace i následná měření včetně srovnávacích metod vysoce přesného geotechnického monitoringu byly úspěšné.
  • Poloprovoz 1 probíhal od roku 2012 do roku 2013. Na svahu povrchového dolu Palivového kombinátu Ústí, s.p. v Ústí nad Labem byly provedeny dvě rozdílné instalace optických měřicích kabelů pro sledování deformací v potenciálně nestabilním svahu: 1. liniová instalace ve směru spádu svahu nad lokálním sesuvem, jež měla za cíl sledovat povrchové deformace a v citlivých případech může být i kontinuální s varováním; 2. instalace ve vrtu pro sledování deformací v závislosti na hloubce a času. V obou případech instalací bylo ověřeno, že postupy instalací byly dobře navrženy a že umožňují úspěšné provedení v předpokládaném rozsahu i za nepříznivých okrajových podmínek. Nezávislá ověřovací měření, která byla užívána z důvodů výzkumu, byla dostatečně citlivá a odpovídající daných účelům. Pro řadu aplikací jsou potřebná i jako možnost zdvojení měření při náročných úlohách geotechnického monitoringu (liniová instalace: konvergenční pásmo, laserový dálkoměr, instalace ve vrtu: klouzavý deformetr, modifikovaný inklinometr). Poloprovozem 1 byly ověřeny možnosti užití systému BOTDR/BOTDA (Brillouin Optical Time Domain Reflectometry / Analysis) za skutečných podmínek provozu optických měřicích kabelů v geotechnických aplikacích v zemním nebo horninovém prostředí. Obě instalace i následná měření včetně srovnávacích metod vysoce přesného geotechnického monitoringu byly úspěšné. (cs)
  • The pilot operation no.1 lasted from 2012 to 2013. On the particular slope of the surface mine of Palivový kombinát Ústí, s.p. in Ústí nad Labem two different installations of optical measuring cables BOTDA (Brillouin Optical Time Domain Reflectometry / Analysis) for determination of deformations of a potentially unstable slope took place: 1. a linear installation in a slope direction above a local landslide which should monitor the surface deformations and, in sensitive cases, could be also continuous with the possibility of warning; 2. installation in a borehole for monitoring of deformations in dependence on a depth and time. Both instrumentations proved that the installation procedures were well designed and allow the successful implementation even in case of unfavourable boundary conditions. Independent verification measurements used because of the research were sensitive enough and appropriate for the purpose. They are required for several applications as the possibility of parallel measurement during some difficult tasks of the geotechnical monitoring (convergence tape, laser distance meter, sliding deformeter, modified inclinometer). The pilot operation no.1 verified the possibilities of BOTDA/BOTDR use under real conditions of optical measuring cables operation in geotechnical applications in soil/rock environment. Both instrumentations and following measurements including cross-comparing with parallel methods of high accuracy of geotechnical monitoring were successful. (en)
Title
  • Monitoring of a potentially unstable slope by the BOTDR method, simultaneous verification measurement (en)
  • Kontrolní sledování potenciálně nestabilního svahu metodou BOTDR, souběžné ověřovací měření
  • Kontrolní sledování potenciálně nestabilního svahu metodou BOTDR, souběžné ověřovací měření (cs)
skos:prefLabel
  • Monitoring of a potentially unstable slope by the BOTDR method, simultaneous verification measurement (en)
  • Kontrolní sledování potenciálně nestabilního svahu metodou BOTDR, souběžné ověřovací měření
  • Kontrolní sledování potenciálně nestabilního svahu metodou BOTDR, souběžné ověřovací měření (cs)
skos:notation
  • RIV/41192168:_____/13:#0000077!RIV14-MPO-41192168
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI3/609)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Cena vystrojení je individuální podle podmínek lokality a požadavků na sledování. Hrubý odhad pro podpovrchovou instrumentaci a soubor měření činí cca 2-7 tis. Kč/m, v případě vrtu 6-10 tis. Kč/m. Ekonomický přínos je ovlivněn infrastrukturou sledované oblasti a zejména výší následků škod vyvolaných svahovými pohyby, kterým lze užitím systémů testovaných v poloprovozu účinně bránit nebo alespoň omezit následky. Přínos lze odhadovat v násobcích ceny instalací a měření. Tyto systému mohou přispět i ke snížení nákladů na pojistné v dané oblasti.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 83417
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/41192168:_____/13:#0000077
http://linked.open...terniIdentifikace
  • PPR-01-11135
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pilot operation; BOTDR; BOTDA; in-situ deployment; distributed strain sensing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CAEA585B24E6]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Podpovrchová měřicí linie vybavená kotevními prvky a měřicím optickými kabely SmartProfile a kontrolními prvky. Vystrojený hluboký vrt pro sledování deformací masivu pomocí měřicích optických kabelů SmartProfile včetně kontroly klouzavým deformetrem a modifikovaným inklinometrem. Licenční smlouva nebyla uzavřena. Ing. Jan Záleský, CSc., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Thákurova 7, 166 29 Praha 6. Tel. 224 354 551, e-mail: zalesky@fsv.cvut.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Záleský, Jan
  • Záleský, Marek
  • Demuth, J.
  • Čápová, Kristýna
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software