About: Aerial anchor element for line-wise deployment of BOTDA for monitoring ground surficial deformation     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Aktivita svahových pohybů může být sledována prostřednictvím povrchových deformací terénu s užitím měření distribuovaného přetvoření technologií BOTDA. Zájmová oblast je vystrojena měřicí optickou linií nebo liniemi. Jednou z variant přenosu deformací terénu do optické linie je užití plošných upínacích prvků, na které je upevněn a mezi nimi předepnut optický měřicí kabel pomocí kabelových upínacích destiček. Pokud se měřicí linie kříží, je vhodné je vzájemně mechanicky propojit. Použije se varianta plošného upínacího prvku, jež umožňuje mimoúrovňové propojení pomocí dvojice spojovacích matic a čtyř kotevních šroubů s podložkami. Plošné upínací prvky jsou instalovány do mělké rýhy nebo rýh pomocí čtveřic hřebíků. Po kontrolním proměření optických kabelů následuje zásyp vhodnou zeminou a šetrné přehutnění. Součástí plošného upínacího prvku jsou další nástavce k určení polohy systémem GNSS (globální navigační satelitní systém) a další kontrolní prvky vyvinuté a odzkoušené v citovaném projektu výzkumu a vývoje. Samostatně musí být stanoven polohopis měřicích optických kabelů.
  • Aktivita svahových pohybů může být sledována prostřednictvím povrchových deformací terénu s užitím měření distribuovaného přetvoření technologií BOTDA. Zájmová oblast je vystrojena měřicí optickou linií nebo liniemi. Jednou z variant přenosu deformací terénu do optické linie je užití plošných upínacích prvků, na které je upevněn a mezi nimi předepnut optický měřicí kabel pomocí kabelových upínacích destiček. Pokud se měřicí linie kříží, je vhodné je vzájemně mechanicky propojit. Použije se varianta plošného upínacího prvku, jež umožňuje mimoúrovňové propojení pomocí dvojice spojovacích matic a čtyř kotevních šroubů s podložkami. Plošné upínací prvky jsou instalovány do mělké rýhy nebo rýh pomocí čtveřic hřebíků. Po kontrolním proměření optických kabelů následuje zásyp vhodnou zeminou a šetrné přehutnění. Součástí plošného upínacího prvku jsou další nástavce k určení polohy systémem GNSS (globální navigační satelitní systém) a další kontrolní prvky vyvinuté a odzkoušené v citovaném projektu výzkumu a vývoje. Samostatně musí být stanoven polohopis měřicích optických kabelů. (cs)
  • Slope movement activity can be monitored through above ground deformation development with the use of distributed strain sensing by BOTDA. The area of interest is deployed with optic measuring line or lines. One of possible alternatives of transfer of above ground deformation towards the optic measuring line is the application of aerial anchor elements. Optic measuring cable is pre-stressed within couples of aerial anchor elements in series with the use of small cable fixing anchor plates. If the measuring lines are intersecting, their mechanical connection is preferred. Alternative of aerial anchor element for connection and crossing with grade-separation is used. Two coupling nuts and four tie screws with washers are used for fixing a couple of modified anchor elements. Aerial anchor elements are deployed in a shallow trench or trenches using four nails down per anchor element. Measuring control of installed optic cables is followed by a suitable soil backfilling the trench and its careful compaction. Other pieces of equipment are extensions for determination of anchor element location using GNSS (Global Navigation Satellite System) and next control elements developed and tested in the frame of referred research and development project. Link up of chainage of the optic cable by BOTDA analyser and the real one on-site shall be made stand-alone in the next step. (en)
Title
  • Aerial anchor element for line-wise deployment of BOTDA for monitoring ground surficial deformation (en)
  • Plošný upínací prvek liniové instalace BOTDA pro sledování povrchových deformací terénu
  • Plošný upínací prvek liniové instalace BOTDA pro sledování povrchových deformací terénu (cs)
skos:prefLabel
  • Aerial anchor element for line-wise deployment of BOTDA for monitoring ground surficial deformation (en)
  • Plošný upínací prvek liniové instalace BOTDA pro sledování povrchových deformací terénu
  • Plošný upínací prvek liniové instalace BOTDA pro sledování povrchových deformací terénu (cs)
skos:notation
  • RIV/41192168:_____/13:#0000074!RIV14-MPO-41192168
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI3/609)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Cena 1 kotevního prvku s nástavci je cca 1 450,-Kč podle provedení a protikorozní ochrany. Jedná se o speciální prvek instalace pro sledování svahových pohybů. Při porovnání s jinými způsoby instalací pro sledování povrchových deformací umožňuje kontinuální sledování pohybové aktivity území a předcházení škodám na infrastruktuře díky včasné informaci o této aktivitě. V opačném případě slouží k ověřování účinnosti nápravných opatření. Odhad úspor je možný podle konkrétních způsobů aplikací.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 96506
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/41192168:_____/13:#0000074
http://linked.open...terniIdentifikace
  • PULI_BOTDA; K11135-J.Záleský
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • BOTDA; anchor element; slope monitoring (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1DB02A5BA0A9]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Využití příjemcem a spolupříjemci pro výzkum a výuku. Plošný upínací prvek; základem je ocelová páskovina 300x100 mm s navařenými výztuhami a možností pevného mechanického spojení v místě křížení měřicích linií při osazování v terénu. Je možné doplnění dalšími nástavci pro kontrolu polohy a souběžná měření. Protikorozní ochrana je provedena v závislosti na požadované délce využití a agresivitě prostředí. Hmotnost bez nástavců cca 1,55 kg. Licenční smlouva nebyla uzavřena.Ing. Jan Záleský, CSc., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Thákurova 7, 166 29 Praha 6. Tel. 224 354 551, e-mail: zalesky@fsv.cvut.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Záleský, Jan
  • Záleský, Marek
  • Čápová, Kristýna
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software