About: Adapters for measurement by the laser distance meter on the anchor points of line-wise BOTDA installations     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Pro nezávislá srovnávací měření ve vystrojené měřicí linii BOTDA byly vyvinuty nástavce k užití laserového dálkoměru Leica Disto. Jedná se o „nesilová“ měření, která je vhodné použít zejména při liniových instalacích BOTDA v zeminách a to i v případě velkých vzdáleností mezi kotevními body vystrojené linie. Nástavce pro měření dálkoměrem na kotevních bodech liniových instalací BOTDA slouží ke stanovení vzdálenosti mezi jednotlivými kotevními body měřicí linie a následně ke kontrole jejich změn při srovnávacích měřeních. Nástavce laserového dálkoměru jsou dva: - Nástavec pro dálkoměr s nasazenou kloubovou hlavou od výrobce - Otočný nástavec s opěrnou deskou pro odraznou plochu laserového dálkoměru Na kotevní body, kde je bodově upnut měřicí optický kabel, se pomocí jednoho nástavce připevní dálkoměr Leica Disto a pomocí druhého odrazná deska na následující bod měřicí linie. Pak lze provádět přesný odečet vzdálenosti mezi jednotlivými dvojicemi kotevních bodů a jejich změn v instalované linii BOTDA. Nástavce se postupně přemisťují v měřicí linii od jejího počátku. Zpravidla se měří ve směru rostoucího staničení měřicí linie a provádí se zápis. V zápisu jsou uvedeny i polohy nástavců při postupu měření, aby byly vždy shodné se sériemi předchozích měření. Montáž a demontáž s užitím vratidel je rychlá. Měření probíhá rychleji než s konvergenčním pásmem a vzhledem k velikosti deformací (svahy a otevřený terén) má naprosto dostatečnou přesnost. Měření provádí dvojice měřičů.
  • Pro nezávislá srovnávací měření ve vystrojené měřicí linii BOTDA byly vyvinuty nástavce k užití laserového dálkoměru Leica Disto. Jedná se o „nesilová“ měření, která je vhodné použít zejména při liniových instalacích BOTDA v zeminách a to i v případě velkých vzdáleností mezi kotevními body vystrojené linie. Nástavce pro měření dálkoměrem na kotevních bodech liniových instalací BOTDA slouží ke stanovení vzdálenosti mezi jednotlivými kotevními body měřicí linie a následně ke kontrole jejich změn při srovnávacích měřeních. Nástavce laserového dálkoměru jsou dva: - Nástavec pro dálkoměr s nasazenou kloubovou hlavou od výrobce - Otočný nástavec s opěrnou deskou pro odraznou plochu laserového dálkoměru Na kotevní body, kde je bodově upnut měřicí optický kabel, se pomocí jednoho nástavce připevní dálkoměr Leica Disto a pomocí druhého odrazná deska na následující bod měřicí linie. Pak lze provádět přesný odečet vzdálenosti mezi jednotlivými dvojicemi kotevních bodů a jejich změn v instalované linii BOTDA. Nástavce se postupně přemisťují v měřicí linii od jejího počátku. Zpravidla se měří ve směru rostoucího staničení měřicí linie a provádí se zápis. V zápisu jsou uvedeny i polohy nástavců při postupu měření, aby byly vždy shodné se sériemi předchozích měření. Montáž a demontáž s užitím vratidel je rychlá. Měření probíhá rychleji než s konvergenčním pásmem a vzhledem k velikosti deformací (svahy a otevřený terén) má naprosto dostatečnou přesnost. Měření provádí dvojice měřičů. (cs)
  • The adapters for utilization of the laser distance meter Leica Disto have been designed in order to independently control the measurements in the BOTDA measuring line. This control measurement is “non-force” and is appropriate to be used particularly with line-wise BOTDA installations in soils, even in case of large distances between anchor points of the measuring line. The adapters for the laser distance measurement on the anchor points of line-wise BOTDA installations are used for the determination of distances between particular anchor points and subsequently for the control of their changes during comparative measurements. There are two adapters of laser distance meter: - The adapter for the laser distance meter with attached joint-head from the producer - The rotary adapter with supporting plate for reflective surface for the laser distance meter On the first anchor point of the line-wise installation (where the measuring optical cable is fastened) the laser distance meter is attached by the first adapter, on the following anchor point the reflective plate is attached by the second adapter. In this configuration it is possible to perform the accurate measurement of distance between particular couples of anchor points and also their changes in the measuring BOTDA line. The adapters are sequentially moved through the measuring line from its beginning. Usually the measurement is done in the direction of increasing chainage of the measuring line and the measured values are recorded. The positions of adapters during the measurement are also recorded to be the same as during the previous measurement series. The assembly and removal are easy with a help of a simple rod-wrench. The control measurement with the laser distance meter is faster than the measurement with the convergence belt and, according to the magnitude of deformations (slopes and open ground), the accuracy is totally sufficient. The measurement is done by a couple of persons. (en)
Title
  • Adapters for measurement by the laser distance meter on the anchor points of line-wise BOTDA installations (en)
  • Nástavce pro měření laserovým dálkoměrem na kotevních bodech liniových instalací BOTDA
  • Nástavce pro měření laserovým dálkoměrem na kotevních bodech liniových instalací BOTDA (cs)
skos:prefLabel
  • Adapters for measurement by the laser distance meter on the anchor points of line-wise BOTDA installations (en)
  • Nástavce pro měření laserovým dálkoměrem na kotevních bodech liniových instalací BOTDA
  • Nástavce pro měření laserovým dálkoměrem na kotevních bodech liniových instalací BOTDA (cs)
skos:notation
  • RIV/41192168:_____/13:#0000073!RIV14-MPO-41192168
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI3/609)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Cena soupravy bez přepravního pouzdra je cca 1 750 Kč. . Jedná se o speciální soupravu pro kontrolní měření při sledování svahových pohybů. Při porovnání s instalací liniových měření je úspora min. 10 tis.Kč při liniovém měření proti standardním metodám.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 90747
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/41192168:_____/13:#0000073
http://linked.open...terniIdentifikace
  • LIDLI-BOTDA; K11135-J.Záleský
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • BOTDA; line-wise deformation measurement; slope monitoring (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [11FB7FC1C11A]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Využití příjemcem a spolupříjemci pro výzkum a výuku. Dvojice nástavců pro velmi přesné měření změn vzdáleností laserovým dálkoměrem s nucenou centrací; u prvého je základem tyčová ocel s osazením pro dálkoměr, u druhého otočná hlavice s základnou A4 pro odraznou desku laserového paprsku. Celková hmotnost nástavců je cca 1,05 kg. Licenční smlouva nebyla uzavřena. Ing. Jan Záleský, CSc., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Thákurova 7, 166 29 Praha 6. Tel. 224 354 551, e-mail: zalesky@fsv.cvut.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Záleský, Jan
  • Záleský, Marek
  • Čápová, Kristýna
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software