About: Anchor rod element for linewise installation of BOTDA for monitoring ground surficial deformation     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Liniové nebo plošné rozmístění optických kabelů pro snímání distribuovaného přetvoření založeného na principu BOTDA (Brillouin Time Domain Analysis) je vhodným nástrojem ke sledování projevů svahových pohybů na povrchu terénu. Jedná o měření etapová s porovnáváním změn mezi etapami. Pro sledování je možné zvolit schéma polohy měřicích kabelů liniové nebo plošné. Měřicí optický kabel je uchycen mezi kotevními tyčovými prvky a umožňuje měření změn vzdálenosti mezi nimi. Kotevní tyč a ochrana zhlaví se závitem umožňují stanovení globální polohy tyče i celé instalace pomocí systému GPS (Global Positioning System). Současně jsou tím ověřovány předpoklady instalace o ukotvení jejich konců mimo oblast aktivních pohybů. Optický kabel je instalován do rýhy ve stávajícím terénu nebo pod budoucí násypové těleso. Kotevní tyče se vhánějí přenosnou soupravou pro zkoušky dynamickou penetrací. Po kontrole funkce je optický kabel v chráničce přesypán sypkým materiálem a rýha vyplněna místní zeminou z výkopku. Základní část funkčního vzorku kotevního tyčového prvku je obrobena z ocelové kulatiny. Pro penetrování má špici a na opačném konci standardní závit. Pomocí vytahováku penetračních soutyčí je možné jej z instalace vyjmout a kotevní prvek tak opakovaně použít. Optické kabely se připojují pomocí dvojice destiček, které jsou upevněny dvojicí svorníků M6 buď přímo v kotevní tyči, nebo přes vloženou destičku, která umožňuje natočení ve sklonu svahu. Poděkování: Vývoj tohoto funkčního vzorku byl prováděn v rámci projektu MPO TIP FR-TI3/609 Výzkum a vývoj detekce a kontrolního sledování kritických míst geotechnických konstrukcí zejména podzemního stavitelství, báňského průmyslu i ostatních inženýrských staveb.
  • Liniové nebo plošné rozmístění optických kabelů pro snímání distribuovaného přetvoření založeného na principu BOTDA (Brillouin Time Domain Analysis) je vhodným nástrojem ke sledování projevů svahových pohybů na povrchu terénu. Jedná o měření etapová s porovnáváním změn mezi etapami. Pro sledování je možné zvolit schéma polohy měřicích kabelů liniové nebo plošné. Měřicí optický kabel je uchycen mezi kotevními tyčovými prvky a umožňuje měření změn vzdálenosti mezi nimi. Kotevní tyč a ochrana zhlaví se závitem umožňují stanovení globální polohy tyče i celé instalace pomocí systému GPS (Global Positioning System). Současně jsou tím ověřovány předpoklady instalace o ukotvení jejich konců mimo oblast aktivních pohybů. Optický kabel je instalován do rýhy ve stávajícím terénu nebo pod budoucí násypové těleso. Kotevní tyče se vhánějí přenosnou soupravou pro zkoušky dynamickou penetrací. Po kontrole funkce je optický kabel v chráničce přesypán sypkým materiálem a rýha vyplněna místní zeminou z výkopku. Základní část funkčního vzorku kotevního tyčového prvku je obrobena z ocelové kulatiny. Pro penetrování má špici a na opačném konci standardní závit. Pomocí vytahováku penetračních soutyčí je možné jej z instalace vyjmout a kotevní prvek tak opakovaně použít. Optické kabely se připojují pomocí dvojice destiček, které jsou upevněny dvojicí svorníků M6 buď přímo v kotevní tyči, nebo přes vloženou destičku, která umožňuje natočení ve sklonu svahu. Poděkování: Vývoj tohoto funkčního vzorku byl prováděn v rámci projektu MPO TIP FR-TI3/609 Výzkum a vývoj detekce a kontrolního sledování kritických míst geotechnických konstrukcí zejména podzemního stavitelství, báňského průmyslu i ostatních inženýrských staveb. (cs)
  • Line-wise or areal deployment of optical cables for monitoring of distributed strain based on BOTDA (Brillouin Time Domain Analysis) method is a suitable tool for observation of slope movements at the ground level. The values of deformation are calculated from sequence of measurement episodes and compared within them. The scheme of measurement cable deployment can be chosen as line-wise or areal. The optical cable is fastened between anchoring rods. The change of distance between the anchoring rods is measured. The anchoring rod has thread on its top, which enables precise fitting of geodetic GPS (Global Positioning System) for determination of global position of the anchoring rod. The end points of installed line are located out of the active movements in the area. This assumption can be verified by GPS measurements as well. The optical cable is installed into a trench in the existing terrain or below the future embankment body. The anchoring rods are installed by dynamic penetration test equipment. After function check is the measurement optical cable in a protective sleeve poured with loose material and the trench is backfilled by the local soil, which was excavated previously. The basic part of the functional specimen is machined from steel rod. At one end, there is a cone for penetration and a standard inner thread at the opposite end. The anchoring rod can be re-used after lifting from the ground with extractor. The optical cables are fastened by couples of plates fitted by pair of M6 bolts directly into the anchoring rod or on an insert plate, which enables rotation of the couple of plates parallel with the slope inclination. Acknowledgement: The development of this functional specimen was carried out within the project MPO TIP FR-TI3/609 Research and development of detection and monitoring of critical areas of geotechnical constructions mainly in underground structures, mining industry and other engineering constructions. (en)
Title
  • Anchor rod element for linewise installation of BOTDA for monitoring ground surficial deformation (en)
  • Kotevní tyčový prvek liniové instalace BOTDA pro sledování povrchových deformací terénu
  • Kotevní tyčový prvek liniové instalace BOTDA pro sledování povrchových deformací terénu (cs)
skos:prefLabel
  • Anchor rod element for linewise installation of BOTDA for monitoring ground surficial deformation (en)
  • Kotevní tyčový prvek liniové instalace BOTDA pro sledování povrchových deformací terénu
  • Kotevní tyčový prvek liniové instalace BOTDA pro sledování povrchových deformací terénu (cs)
skos:notation
  • RIV/41192168:_____/12:#0000075!RIV14-MPO-41192168
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI3/609)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Cena 1 kotevního prvku cca 1 800,-Kč. Jedná se o speciální prvek instalace pro sledování svahových pohybů. Při porovnání s instalací liniových měření ve vrtech je úspora min. cca 50 tis.Kč na instalaci 1 prvku, za předpokladu požadavku sledování povrchových deformací.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 145713
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/41192168:_____/12:#0000075
http://linked.open...terniIdentifikace
  • KTP-BOTDA; K11135-J.Záleský
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • BOTDA; anchor element; slope monitoring (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FA2E5205C402]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Využití příjemcem a spolupříjemci pro výzkum. Délka prvku 1250 mm, hmotnost dle provedení 28,7 kg (průměr 60 mm) nebo 20,7 kg (průměr 50 mm). Licenční smlouva nebyla uzavřena. Ing. Jan Záleský, CSc., ČVUT v Praze, Fakulta stavební, Thákurova 7, 166 29 Praha 6. Tel. 224 354 551, e-mail: zalesky@fsv.cvut.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Záleský, Jan
  • Záleský, Marek
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software