About: RESEARCH INTO ROCK MASS PROPERTIES FOR DESIGNING AND CONSTRUCTING UNDERGROUND REPOSITORIES     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • In the recent years the Ministry of Industry and Trade has dedicated considerable attention to the preparation of future repositories for products of power generation activities, to be developed at great depth of rock mass. An optimum geological environment for deep repositories in the Czech Republic appears to exist in granitoid rocks. The currently operating underground gas storage cavern near Příbram, which is a model for the future project of this type, is in a granitic environment, identically with the design draft for the deep repository for spent nuclear fuel. Problems of fissure permeability of granites were studied in a detailed way by employees of ARCADIS Geotechnika a. s. during recent years, within the framework of an already finished research project. At present, a project focused on migration properties of rock matrix of granitoid rocks (for a macroscopically undisturbed rock environment) is underway. The solution to both abovementioned projects comprised extensive series of laboratory tests and field tests on many localities, during which unique methods for the research into permeability in an extremely low hydraulic conductivity environment were developed. Substantial part of the works was formed by extensive mathematical modelling focused on both the prediction and subsequent verification of measured data. One of the results of the research activities is the method for the testing of fissure permeability, which is the subject of a patent which was obtained. At the moment proceedings for obtaining a patent for the execution of pressure tests in a very low permeability rock environment are underway. (en)
  • V posledních letech věnuje Ministerstvo průmyslu a obchodu velkou pozornost přípravě budoucích úložišť produktů energetické činnosti ve velkých hloubkách horninového masivu. Na území České republiky se jako optimální geologické prostředí pro hlubinná úložiště jeví granitoidní horniny. V současnosti provozovaný kavernový zásobník plynu na Příbrami, který je pro budoucí stavby tohoto typu modelem, je v granitech stejně jako návrh hlubinného úložiště vyhořelého paliva. V uplynulých letech byla v rámci již ukončeného výzkumného úkolu pracovníky ARCADIS Geotechnika, a. s., velmi podrobně studována problematika puklinové propustnosti granitů. V současné době probíhá projekt zaměřený na migrační vlastnosti horninové matrice (makroskopicky neporušeného horninového prostředí) granitoidních hornin. Řešení obou zmiňovaných projektů zahrnovalo rozsáhlé série laboratorních i terénních zkoušek na řadě lokalit, během nichž došlo k vyvinutí unikátních metod pro výzkum propustnosti v prostředí s extrémně nízkou hydraulickou vodivostí. Podstatnou součástí prací bylo rozsáhlé matematické modelování zaměřené jak na predikci, tak následné ověření změřených dat. Jedním z výsledků výzkumných prací je i metoda zkoušení puklinové propustnosti, která je předmětem uděleného patentu. V současné době probíhá řízení k udělení patentu provádění vodních tlakových zkoušek v horninách s velmi malou propustností.
  • V posledních letech věnuje Ministerstvo průmyslu a obchodu velkou pozornost přípravě budoucích úložišť produktů energetické činnosti ve velkých hloubkách horninového masivu. Na území České republiky se jako optimální geologické prostředí pro hlubinná úložiště jeví granitoidní horniny. V současnosti provozovaný kavernový zásobník plynu na Příbrami, který je pro budoucí stavby tohoto typu modelem, je v granitech stejně jako návrh hlubinného úložiště vyhořelého paliva. V uplynulých letech byla v rámci již ukončeného výzkumného úkolu pracovníky ARCADIS Geotechnika, a. s., velmi podrobně studována problematika puklinové propustnosti granitů. V současné době probíhá projekt zaměřený na migrační vlastnosti horninové matrice (makroskopicky neporušeného horninového prostředí) granitoidních hornin. Řešení obou zmiňovaných projektů zahrnovalo rozsáhlé série laboratorních i terénních zkoušek na řadě lokalit, během nichž došlo k vyvinutí unikátních metod pro výzkum propustnosti v prostředí s extrémně nízkou hydraulickou vodivostí. Podstatnou součástí prací bylo rozsáhlé matematické modelování zaměřené jak na predikci, tak následné ověření změřených dat. Jedním z výsledků výzkumných prací je i metoda zkoušení puklinové propustnosti, která je předmětem uděleného patentu. V současné době probíhá řízení k udělení patentu provádění vodních tlakových zkoušek v horninách s velmi malou propustností. (cs)
Title
  • RESEARCH INTO ROCK MASS PROPERTIES FOR DESIGNING AND CONSTRUCTING UNDERGROUND REPOSITORIES (en)
  • VÝZKUM VLASTNOSTÍ HORNINOVÉHO MASIVU PRO NÁVRH A REALIZACI PODZEMNÍCH ÚLOŽIŠŤ
  • VÝZKUM VLASTNOSTÍ HORNINOVÉHO MASIVU PRO NÁVRH A REALIZACI PODZEMNÍCH ÚLOŽIŠŤ (cs)
skos:prefLabel
  • RESEARCH INTO ROCK MASS PROPERTIES FOR DESIGNING AND CONSTRUCTING UNDERGROUND REPOSITORIES (en)
  • VÝZKUM VLASTNOSTÍ HORNINOVÉHO MASIVU PRO NÁVRH A REALIZACI PODZEMNÍCH ÚLOŽIŠŤ
  • VÝZKUM VLASTNOSTÍ HORNINOVÉHO MASIVU PRO NÁVRH A REALIZACI PODZEMNÍCH ÚLOŽIŠŤ (cs)
skos:notation
  • RIV/41192168:_____/12:#0000059!RIV14-MPO-41192168
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/367)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 180124
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/41192168:_____/12:#0000059
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Granite Massif, Permeability, Porosity, Fractures, Rock Matrix (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DD92A4C81C41]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Tunel
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 21
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Najser, Jan
  • Sosna, Karel
  • Záruba, Jiří
issn
  • 1211-0728
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software