About: Membránové procesy v úpravě vod pro jadernou energetiku     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Hospodárnou a především ekologickou technologii pro úpravu vody v JE představují membránové procesy. Jsou vhodnou alternativou ke stávajícím ionexovým technologiím a jmenovitě se jedná o ultrafiltraci, reverzní osmózu, elektrodeionizaci a elektrodialýzu. Využití konkrétního procesu se řídí aplikační oblastí. V jaderné elektrárně Temelín již vznikl projekt pilotních testů, který zahrnuje aplikaci membránových procesů v sekundárním i v primárním okruhu. Vhodnou kombinací membránových jednotek lze kompletně zajistit přídavnou vodu pro sekundární okruh. Jejich využitím se především vyhneme spotřebě regeneračních chemikálií (nezbytných pro provoz ionexových linek) a tím zároveň snížíme provozní náklady a učiníme přípravu přídavné vody ekologickou. Toto již bylo ověřeno pilotním testem. Dále se v pilotních testech potvrdilo, že membránovými technologiemi lze získat přídavnou vodu s vyšší kvalitou než pomocí ionexových technologií (značným přínosem je například odstranění organických látek). V neposlední řadě se tímto způsobem lze vyhnout kontaminaci provozního prostoru regeneračními chemikáliemi a zjednodušit provoz CHÚV. Pro úpravu médií primární části JE vznikl projekt na zahuštění a regeneraci roztoků kyseliny borité pomocí membránových procesů. Perspektivním se jeví i použití pro úpravu odpadních vod PO a pro úpravu odluhu parogenerátorů. Aplikace v PO mohou taktéž přinést výrazné úspory.
  • Hospodárnou a především ekologickou technologii pro úpravu vody v JE představují membránové procesy. Jsou vhodnou alternativou ke stávajícím ionexovým technologiím a jmenovitě se jedná o ultrafiltraci, reverzní osmózu, elektrodeionizaci a elektrodialýzu. Využití konkrétního procesu se řídí aplikační oblastí. V jaderné elektrárně Temelín již vznikl projekt pilotních testů, který zahrnuje aplikaci membránových procesů v sekundárním i v primárním okruhu. Vhodnou kombinací membránových jednotek lze kompletně zajistit přídavnou vodu pro sekundární okruh. Jejich využitím se především vyhneme spotřebě regeneračních chemikálií (nezbytných pro provoz ionexových linek) a tím zároveň snížíme provozní náklady a učiníme přípravu přídavné vody ekologickou. Toto již bylo ověřeno pilotním testem. Dále se v pilotních testech potvrdilo, že membránovými technologiemi lze získat přídavnou vodu s vyšší kvalitou než pomocí ionexových technologií (značným přínosem je například odstranění organických látek). V neposlední řadě se tímto způsobem lze vyhnout kontaminaci provozního prostoru regeneračními chemikáliemi a zjednodušit provoz CHÚV. Pro úpravu médií primární části JE vznikl projekt na zahuštění a regeneraci roztoků kyseliny borité pomocí membránových procesů. Perspektivním se jeví i použití pro úpravu odpadních vod PO a pro úpravu odluhu parogenerátorů. Aplikace v PO mohou taktéž přinést výrazné úspory. (cs)
  • The lecture deals with problematic of using membrane processes in water treatment for nuclear energy. By the suitable combination of membrane unit can obtain additional water for steam boilers. (en)
Title
  • Membránové procesy v úpravě vod pro jadernou energetiku
  • Membránové procesy v úpravě vod pro jadernou energetiku (cs)
  • Membrane processes in water treatment for nuclear energy (en)
skos:prefLabel
  • Membránové procesy v úpravě vod pro jadernou energetiku
  • Membránové procesy v úpravě vod pro jadernou energetiku (cs)
  • Membrane processes in water treatment for nuclear energy (en)
skos:notation
  • RIV/28676092:_____/13:#0000192!RIV14-MPO-28676092
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/479)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 87177
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/28676092:_____/13:#0000192
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • membrane processes; water treatment (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3974D85BED72]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • ČASTÁ PAPIERNIČKA, Slovensko
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník konference NUSIM 2013
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Marek, Jaromír
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská nukleárna spoločnosť
https://schema.org/isbn
  • 978-80-969943-8-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software