About: Vodicí kladky z tvrzené oceli pro tažení drátu.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Tvářecí proces se provádí za studena a to ve více stupních. Mezi jednotlivými fázemi procesu je drát veden z jednoho průvlaku ke druhému pomocí vodicích kladek. Ve většině případů se vodici kladky vyrábí z kalené nástrojové oceli. Nástroje vyrobené z tohoto druhu oceli jsou charakteristické níizkou výrobni cenou, avšak také nízkými užitnými vlastnostmi. Zvýšeni životnosti vodicích kladek lze dosáhnout pomocí tenkých vrstev vytvářených plazmatickými metodami. V tomto případě jde především o zvýšení jejich tvrdosti a snížení koeficientu tření.Jednou z možných cest pro řešení výše uvedených problémů u vodicích kladek je použití tenkých ochranných multivrstev na bází titanu, boru a uhlíku, to jc zkrácené TiBC v kombinaci s diboridem titanu TiB2. K zajištěni dobré adheze obou vrstev TiBC/TiB2 k ocelovému substrátu je jako první nanesena mezivrstva nitridu titanu TiN. V tomto případě je většina nežádoucích zbytkových pnutí multivrstvy vyloučena v důsledku lokální deformace materiálu měkčí spodní mezivrstvy z TiN. V dalši fázi jsou střídavě deponovány vntvy TiBC a TiB; s cílem zvýšení tvrdosti a sníženi vnitřních pnutí v takto vytvořené nanokompozitní multivrství. Potom tedy střední vrstva složená z titanu, bóru a uhliku je tvořena několika vrstvami umístěnými nad sebou a také vrchní vrstva diborídu litanu je ivořena několika umístěnými nad sebou, přiěcmž střední vrstvy z titanu, bóru a uhlíku se pravidelně střídají s vrchními vrstvami z diboridu litanu. Ochranná nanokompozitni multivrstva je vždy zakončena vrchní vrstvou tvořenou z diboridu titanu. Na základě provedených studii životnosti vodicích kladek bylo zjištěno, že k dosažení požadovaného cíle je nutné vytvořit systém vrstev z TiBCTiB2 v poctu vyšším než dvacet.
  • Tvářecí proces se provádí za studena a to ve více stupních. Mezi jednotlivými fázemi procesu je drát veden z jednoho průvlaku ke druhému pomocí vodicích kladek. Ve většině případů se vodici kladky vyrábí z kalené nástrojové oceli. Nástroje vyrobené z tohoto druhu oceli jsou charakteristické níizkou výrobni cenou, avšak také nízkými užitnými vlastnostmi. Zvýšeni životnosti vodicích kladek lze dosáhnout pomocí tenkých vrstev vytvářených plazmatickými metodami. V tomto případě jde především o zvýšení jejich tvrdosti a snížení koeficientu tření.Jednou z možných cest pro řešení výše uvedených problémů u vodicích kladek je použití tenkých ochranných multivrstev na bází titanu, boru a uhlíku, to jc zkrácené TiBC v kombinaci s diboridem titanu TiB2. K zajištěni dobré adheze obou vrstev TiBC/TiB2 k ocelovému substrátu je jako první nanesena mezivrstva nitridu titanu TiN. V tomto případě je většina nežádoucích zbytkových pnutí multivrstvy vyloučena v důsledku lokální deformace materiálu měkčí spodní mezivrstvy z TiN. V dalši fázi jsou střídavě deponovány vntvy TiBC a TiB; s cílem zvýšení tvrdosti a sníženi vnitřních pnutí v takto vytvořené nanokompozitní multivrství. Potom tedy střední vrstva složená z titanu, bóru a uhliku je tvořena několika vrstvami umístěnými nad sebou a také vrchní vrstva diborídu litanu je ivořena několika umístěnými nad sebou, přiěcmž střední vrstvy z titanu, bóru a uhlíku se pravidelně střídají s vrchními vrstvami z diboridu litanu. Ochranná nanokompozitni multivrstva je vždy zakončena vrchní vrstvou tvořenou z diboridu titanu. Na základě provedených studii životnosti vodicích kladek bylo zjištěno, že k dosažení požadovaného cíle je nutné vytvořit systém vrstev z TiBCTiB2 v poctu vyšším než dvacet. (cs)
  • A molding process is carried out in the cold and in multiple stages. Among the various stages of the process, the wire is fed from one beam to the other through the rollers. In most cases, the guide rollers made of hardened tool steel. Tools made from this type of steel is characterized by low production cost, but also low-use properties. Increase the life of the rollers can be achieved by using thin films produced by plasma methods. In this case, mainly to increase their hardness and reduce the coefficient tření. One of possible way for solving problems mentioned above is using of guide rollers with thin protective multilayer titanium, boron and carbon coating (TiB2/TiBC). To ensure good adhesion of the two layers TiBC/TiB2 to the steel substrate is first coated titanium nitride TiN interlayer. In this case, the majority of undesirable residual stresses multilayers excluded due to local deformation of the material softer underside of the intermediate layer of TiN. In the next phase are alternately deposited layers TIBC and TiB2; in order to increase the hardness and reduced internal stress in the multilayer thus formed nanocomposite. Then thus intermediate layer comprised of titanium and boron atoms is formed by several layers placed one above the other and a top layer of titanium diboride, middle layer of titanium, boron and carbon regularly alternate with upper layers of the diboride flying. Protective multilayer nanocomposite is always terminated by a top layer formed of titanium diboride. Based on the study of the life of the rollers was found that to achieve the desired objective, it is necessary to create a system of layers of TiBC/TiB2 in honor of more than twenty. (en)
Title
  • Vodicí kladky z tvrzené oceli pro tažení drátu.
  • Vodicí kladky z tvrzené oceli pro tažení drátu. (cs)
  • Hardened steel rollers for wire drawing. (en)
skos:prefLabel
  • Vodicí kladky z tvrzené oceli pro tažení drátu.
  • Vodicí kladky z tvrzené oceli pro tažení drátu. (cs)
  • Hardened steel rollers for wire drawing. (en)
skos:notation
  • RIV/27768953:_____/13:#0000061!RIV14-MPO-27768953
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/103)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 114964
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/27768953:_____/13:#0000061
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • guide pulleys, hardened steel, wire drawig, multilayer nanocomposite, titanium nitride, titanium diboride, titanium carnonitride (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [107AC950C9FB]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Louda, Petr
  • Fijalkowski, Mateusz
  • Louda, Martin
  • Rozek, Zbygniew
  • Hořejš, Slavomír
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software