About: Diagnostic of mechnical properties of an aluminium based alloys specimens processed by SPD technology     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Příspěvek pojednává o současných dosažených výsledcích řešení dílčí části projektu VaV – ve spolupráci s VŠB-TUO FS - zabývající se návrhem komplexního přístupu ke kvalitativnímu hodnocení materiálů s UFG strukturou vyrobených metodami SPD. Při návrhu tohoto přístupu bylo přihlíženo zejména k nezbytnosti jeho technické a ekonomické schůdnosti v oblasti komerční sféry – přejímacích zkoušek. Je předložen již hotový koncept komplexního kvalitativního hodnocení UFG materiálů, zahrnující jednak modifikaci standardizovaných mechanických zkoušek, ale zejména použití penetračních zkoušek, které v dané oblasti nejsou rozšířeny. V rámci řešení této problematiky byly použity dva typy hliníkových slitin: AlMn1Cu a AlFe1,5Mn po zpracování metodou ECAP s modifikovanou geometrií protlačovacího kanálku. Výstupem těchto prací je nový návrh zkušební tyče a kompletní úprava zkušební metodiky. Hlavním bodem návrhu kvalitativního hodnocení je však využití penetračních zkoušek. Byla zpracována zkušební metodika, vč. návrhu zkušebního vzorku a podmínek zkoušení. V příspěvku jsou uvedeny vybrané výsledky penetračních zkoušek, které byly provedeny v rámci řešení druhé části projektu. Z hlediska metalografického hodnocení byly provedeny četné ověřovací práce v oblasti omezeného využití optické mikroskopie. Byly provedeny zkoušky s použitím různých leptadel a leptacích technik. V rámci řešení projektu byla navázána zahraniční spolupráce v oblasti studia s použitím elektronové mikroskopie – byly použity techniky jak REM, tak i TEM. Ukázky struktur jsou v příspěvku uvedeny. Na základě výše uvedených prací je zpracován návrh na kvalitativní - zejména z mechanického hlediska - komplexní hodnocení UFG materiálů, který by jak z praktického, tak i komerčního hlediska byl schůdný.
  • Příspěvek pojednává o současných dosažených výsledcích řešení dílčí části projektu VaV – ve spolupráci s VŠB-TUO FS - zabývající se návrhem komplexního přístupu ke kvalitativnímu hodnocení materiálů s UFG strukturou vyrobených metodami SPD. Při návrhu tohoto přístupu bylo přihlíženo zejména k nezbytnosti jeho technické a ekonomické schůdnosti v oblasti komerční sféry – přejímacích zkoušek. Je předložen již hotový koncept komplexního kvalitativního hodnocení UFG materiálů, zahrnující jednak modifikaci standardizovaných mechanických zkoušek, ale zejména použití penetračních zkoušek, které v dané oblasti nejsou rozšířeny. V rámci řešení této problematiky byly použity dva typy hliníkových slitin: AlMn1Cu a AlFe1,5Mn po zpracování metodou ECAP s modifikovanou geometrií protlačovacího kanálku. Výstupem těchto prací je nový návrh zkušební tyče a kompletní úprava zkušební metodiky. Hlavním bodem návrhu kvalitativního hodnocení je však využití penetračních zkoušek. Byla zpracována zkušební metodika, vč. návrhu zkušebního vzorku a podmínek zkoušení. V příspěvku jsou uvedeny vybrané výsledky penetračních zkoušek, které byly provedeny v rámci řešení druhé části projektu. Z hlediska metalografického hodnocení byly provedeny četné ověřovací práce v oblasti omezeného využití optické mikroskopie. Byly provedeny zkoušky s použitím různých leptadel a leptacích technik. V rámci řešení projektu byla navázána zahraniční spolupráce v oblasti studia s použitím elektronové mikroskopie – byly použity techniky jak REM, tak i TEM. Ukázky struktur jsou v příspěvku uvedeny. Na základě výše uvedených prací je zpracován návrh na kvalitativní - zejména z mechanického hlediska - komplexní hodnocení UFG materiálů, který by jak z praktického, tak i komerčního hlediska byl schůdný. (cs)
  • A paper presents results achieved during solving of a fragment of a R&D project – in co-operation with VŠB-TUO FS - about proposal for comlex quality evaluation of UFG materials processed by SPD technologies. New proposal assumes necessity for its technical and economy practicability in the field of a commercial scope – acceptance trials expecially. It has been submited a final concept for complex quality evaluation of UFG materials - partly involving modification of standard methods but expecially using of a small-punch test that´s not wide-spread testing method in the field of UFG materials. Two types of aluminium alloys processed by ECAP technology with modified geometry of a channel have been used: AlMn1Cu and AlFe1,5Mn. Main output of this stage is a new proposal for testing specimens design and complex modification of testing methodology. But main goal of the project proposal is using of a small-punch test. It has been elaborated testing methodology, incl. testing specimen design and testing conditions. The paper shows some selected testing results given during solving of a second part of the project. It has been also performed a lot of verification works in the field of limited possibilities of an optical microscopy. There were perfromed number of tests with using of different etchant and etching technologies. It has been initiated an external cooperation in the field of electron microscopy studies – it was used SEM as well as TEM. The paper shows some structure demonstration. On the basis of above-mentioned works it has been elaborated a proposal for qualitative – especially about mechanical properties – complex evaluation for UFG materials that´s would be practicable from view of practice as well as from view of commercial stand. (en)
Title
  • Diagnostic of mechnical properties of an aluminium based alloys specimens processed by SPD technology (en)
  • Diagnostika mechanických vlastností vzorků na bázi Al slitin zpracovaných SPD technologií
  • Diagnostika mechanických vlastností vzorků na bázi Al slitin zpracovaných SPD technologií (cs)
skos:prefLabel
  • Diagnostic of mechnical properties of an aluminium based alloys specimens processed by SPD technology (en)
  • Diagnostika mechanických vlastností vzorků na bázi Al slitin zpracovaných SPD technologií
  • Diagnostika mechanických vlastností vzorků na bázi Al slitin zpracovaných SPD technologií (cs)
skos:notation
  • RIV/27768953:_____/09:#0000025!RIV12-MPO-27768953
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2A-1TP1/124)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 310213
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/27768953:_____/09:#0000025
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • SPD technology, UFG material, aluminium alloys, ECAP, small-punch test, metalographic evaluation, testing of mechanical properties (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3EF23AADF1C1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Roňov pod Radhoštěm
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Ostrava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník konference NANOCON 2009
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Michenka, Vít
  • Gottwald, Milan
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Tanger s.r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87294-12-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software