About: Jsou dohodnuté percentilové mezní hodnoty BMI objektivní pro posouzení hmotnosti dětí a adolescentů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kvantitativní stanovení množství tuku v organismu je obtížné, a tak se pro běžnou potřebu a orientaci v klinické a pediatrické praxi určuje stupeň obezity nejčastěji používaným hmotnostním indexem – BMI. Náš zájem se zúžil na BMI, především na 97. percentil, který je mezinárodně uznávaným hraničním percentilem obezity pro dětskou a adolescentní populaci. Vypočtené hodnoty BMI zahrnuje v sobě všechny komponenty složení těla. U referenční, obézní a sportující populace je zastoupení především tukové a svalové složky rozdílné. Cílem předkládané studie bylo pomocí vybraných statistických metod ověřit správnost dohodnutých mezních hodnot Body mass indexu (BMI), především pro posouzení nadměrné hmotnosti a obezity v konfrontaci s podílem tukové složky stanovené podle Matiegkových rovnic) a metody podle Pařízkové) u tří různých souborů – referenční, obézní a sportující populace Za tímto účelem byla zpracována data tělesné výšky a hmotnosti referenční populace 965 chlapců a 944 dívek ve věku 12, 13, 14 let; 435 obézních chlapců a 746 obézních dívek absolvujících 5-6 týdenní léčebný pobyt za účelem redukce hmotnosti v Dětské léčebně Dr. L. Filipa v Poděbradech a soubory 392 chlapců a 533 dívek 13letých a 14letých výběrů do atletických tříd sportovních gymnázií. V příspěvku je komentována pouze referenční populace vzhledem k omezenému rozsahu článku Korelace mezi BMI a jednotlivými veličinami týkajících se tukové komponenty Matiegkovy metody a metody Pařízkové se vzájemně podstatně lišily. Proto tedy nemůžeme BMI považovat za objektivní kritérium obezity, resp. množství tuku, protože hodnotě BMI neodpovídá množství tuku v těle probanda. Z uvedeného plyne, že dohodnuté mezní hranice pro posouzení nadměrné hmotnosti a obezity, 90. a nad 97. percentilem byly stanoveny nevhodně, protože žádný percentil BMI nemůžeme stanovit jako hranici obezity.
  • Kvantitativní stanovení množství tuku v organismu je obtížné, a tak se pro běžnou potřebu a orientaci v klinické a pediatrické praxi určuje stupeň obezity nejčastěji používaným hmotnostním indexem – BMI. Náš zájem se zúžil na BMI, především na 97. percentil, který je mezinárodně uznávaným hraničním percentilem obezity pro dětskou a adolescentní populaci. Vypočtené hodnoty BMI zahrnuje v sobě všechny komponenty složení těla. U referenční, obézní a sportující populace je zastoupení především tukové a svalové složky rozdílné. Cílem předkládané studie bylo pomocí vybraných statistických metod ověřit správnost dohodnutých mezních hodnot Body mass indexu (BMI), především pro posouzení nadměrné hmotnosti a obezity v konfrontaci s podílem tukové složky stanovené podle Matiegkových rovnic) a metody podle Pařízkové) u tří různých souborů – referenční, obézní a sportující populace Za tímto účelem byla zpracována data tělesné výšky a hmotnosti referenční populace 965 chlapců a 944 dívek ve věku 12, 13, 14 let; 435 obézních chlapců a 746 obézních dívek absolvujících 5-6 týdenní léčebný pobyt za účelem redukce hmotnosti v Dětské léčebně Dr. L. Filipa v Poděbradech a soubory 392 chlapců a 533 dívek 13letých a 14letých výběrů do atletických tříd sportovních gymnázií. V příspěvku je komentována pouze referenční populace vzhledem k omezenému rozsahu článku Korelace mezi BMI a jednotlivými veličinami týkajících se tukové komponenty Matiegkovy metody a metody Pařízkové se vzájemně podstatně lišily. Proto tedy nemůžeme BMI považovat za objektivní kritérium obezity, resp. množství tuku, protože hodnotě BMI neodpovídá množství tuku v těle probanda. Z uvedeného plyne, že dohodnuté mezní hranice pro posouzení nadměrné hmotnosti a obezity, 90. a nad 97. percentilem byly stanoveny nevhodně, protože žádný percentil BMI nemůžeme stanovit jako hranici obezity. (cs)
  • Quantitative determination of amount of fat in an organism is difficult and therefore for routine requirement and understanding in clinical and pediatric care the mass BMI (Body Mass Index) is most frequently used to define the level of obesity. In this project we have focused our interest to BMI, especially the 97th percentile, which is internationally recognized as the borderline percentile for obesity. We have attempted to verify the correctness of the agreed limit values of the BMI if BMI provides unbiased information on obesity, or more precisely on the amount of fat in a body and if the agreed limit values of BMI are defined properly, then the classification of proband in the percentile interval with BMI and the monitored quantity should by identical. Good match was only found with the Rohrer index, which measures the same as BMI. It was used for the comparison with other quantities relating to fat components. On the contrary other quantities have proven a bad match with the BMI. Therefore we cannot consider the BMI as unbiased criteria for obesity, or more precisely amount of fat, because value of the BMI does not correspond to the amount of fat in proband. It is therefore pointless to think about the correctness of the agreed limit of obesity above the 97th percentile, because no percentile of the BMI can be determined as obesity limit. The measured BMI values are based on the mass of an individual and include all body components. However, with referential, obese and athletic population there are various impacts of the individual components. The impact between the fat and muscle components is balanced with the referential and athletic population, having a slight superiority of fat with the referential population and muscle with the athletes. Obese individuals have a clear dominance of fat impact and small impact of muscle and therefore a great difference between these components. (en)
Title
  • Jsou dohodnuté percentilové mezní hodnoty BMI objektivní pro posouzení hmotnosti dětí a adolescentů
  • Jsou dohodnuté percentilové mezní hodnoty BMI objektivní pro posouzení hmotnosti dětí a adolescentů (cs)
  • Are the given percentile values objektive when assessing weight chldren and adolescents (en)
skos:prefLabel
  • Jsou dohodnuté percentilové mezní hodnoty BMI objektivní pro posouzení hmotnosti dětí a adolescentů
  • Jsou dohodnuté percentilové mezní hodnoty BMI objektivní pro posouzení hmotnosti dětí a adolescentů (cs)
  • Are the given percentile values objektive when assessing weight chldren and adolescents (en)
skos:notation
  • RIV/27132781:_____/14:#0000088!RIV15-MSM-27132781
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 23631
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/27132781:_____/14:#0000088
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Body Mass Index, Rohrer´s index, percentils, fat component, muscle component, Matiegka´s metod, metod of Pařízková, analysis of correlations, Czech children and obese population (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D412F43BE6AE]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Slovenská antropológia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 17
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bláha, Pavel
  • Berounská, Gabriela
  • Stříbrná, Lucie
issn
  • 1336-5827
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software