About: BCS in dairy cows within context     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Hodnocení tělesné kondice (BCS) je obecně považováno za jednu z nejpraktičtějších metod pro určení změn tělesných rezerv u dojnic pomocí vizuálního a palpačního posouzení. Ačkoli BCS poskytuje sice hrubý, ale dostatečně přesný nástroj na měření energetických rezerv, jeho použití je omezené u velmi hubených nebo velmi tlustých krav. Po celém světě bylo vyvinuto několik hodnotících systémů pro stanovení BCS, které jsou ale vzájemně porovnatelné díky převodním rovnicím mezi jednotlivými stupnicemi BCS. Hodnoty BCS se po porodu postupně snižují a dosahují minima mezi 40. a 100. dnem laktace, kdy dochází k homeorhetickým (dlouhodobým) změnám na somatotropní ose a v citlivosti periferních tkání k inzulínu a ke zvýšení exprese lipolytických drah v tukové tkáni. Management a způsob krmení v tomto období mají malý vliv na ztráty BCS v časné laktaci (1.–4. týden po porodu), protože ještě neskončilo přirozené období inzulínové rezistence. BCS při porodu je pravděpodobně nejdůležitější bod v životě dojnic, protože ovlivňuje příjem sušiny na začátku laktace, ztráty BCS po porodu, výši mléčné užitkovosti, úroveň imunitních funkcí dojnic a má rovněž nepřímý vliv na míru zabřezávání v následném reprodukčním cyklu, protože ovlivňuje reprodukční schopnosti prostřednictvím nejnižší BCS a ztrát BCS. Na základě dostupných dat je možné navrhnout optimální průběh BCS, který umožní dosažení maximální produkce mléka v daných podmínkách a s přihlédnutím ke genetické hodnotě zvířete a přitom neohrozí reprodukční schopnosti dojnic, jejich zdraví a welfare. Vztah BCS k mnoha sledovaným produkčním a zdravotním parametrům je nelineární. Za optimální hodnotu BCS při porodu se považuje 3,0 až 3,25 bodu; nižší BCS při porodu je spojena se sníženou úrovní produkce a reprodukce, zatímco BCS při porodu >= 3,5 je spojena se sníženým příjmem sušiny na začátku laktace a sníženou mléčnou produkcí a zvýšeným rizikem výskytu metabolických poruch. BCS může být také vhodným ukazatelem welfare zvířat.
  • Hodnocení tělesné kondice (BCS) je obecně považováno za jednu z nejpraktičtějších metod pro určení změn tělesných rezerv u dojnic pomocí vizuálního a palpačního posouzení. Ačkoli BCS poskytuje sice hrubý, ale dostatečně přesný nástroj na měření energetických rezerv, jeho použití je omezené u velmi hubených nebo velmi tlustých krav. Po celém světě bylo vyvinuto několik hodnotících systémů pro stanovení BCS, které jsou ale vzájemně porovnatelné díky převodním rovnicím mezi jednotlivými stupnicemi BCS. Hodnoty BCS se po porodu postupně snižují a dosahují minima mezi 40. a 100. dnem laktace, kdy dochází k homeorhetickým (dlouhodobým) změnám na somatotropní ose a v citlivosti periferních tkání k inzulínu a ke zvýšení exprese lipolytických drah v tukové tkáni. Management a způsob krmení v tomto období mají malý vliv na ztráty BCS v časné laktaci (1.–4. týden po porodu), protože ještě neskončilo přirozené období inzulínové rezistence. BCS při porodu je pravděpodobně nejdůležitější bod v životě dojnic, protože ovlivňuje příjem sušiny na začátku laktace, ztráty BCS po porodu, výši mléčné užitkovosti, úroveň imunitních funkcí dojnic a má rovněž nepřímý vliv na míru zabřezávání v následném reprodukčním cyklu, protože ovlivňuje reprodukční schopnosti prostřednictvím nejnižší BCS a ztrát BCS. Na základě dostupných dat je možné navrhnout optimální průběh BCS, který umožní dosažení maximální produkce mléka v daných podmínkách a s přihlédnutím ke genetické hodnotě zvířete a přitom neohrozí reprodukční schopnosti dojnic, jejich zdraví a welfare. Vztah BCS k mnoha sledovaným produkčním a zdravotním parametrům je nelineární. Za optimální hodnotu BCS při porodu se považuje 3,0 až 3,25 bodu; nižší BCS při porodu je spojena se sníženou úrovní produkce a reprodukce, zatímco BCS při porodu >= 3,5 je spojena se sníženým příjmem sušiny na začátku laktace a sníženou mléčnou produkcí a zvýšeným rizikem výskytu metabolických poruch. BCS může být také vhodným ukazatelem welfare zvířat. (cs)
  • Body condition scoring (BCS) has been widely accepted as the most practical method for assessing changes in energy reserves in dairy cattle through visual and tactile appraisal. Although BCS provides a gross but reasonably accurate measure of a cow’s energy reserves, its use is limited in very thin and very fat cows. Several scoring systems have been developed across the world to record BCS that are mutually comparable because of the conversion equations among the various BCS scales. Cows lose condition for 40 to 100 d postcalving, because of homeorhetic changes that occur in the somatotropic axis and the sensitivity of peripheral tissues to insulin, and the upregulation of lipolytic pathways in adipose tissue. Management and feeding have little effect on early postcalving BCS loss (wk 1 to 4 postcalving) until the natural period of insulin resistance has passed. Calving BCS is probably the most influential time point in the cow’s lactation calendar, as it affects early lactation dry matter intake, postcalving BCS loss, milk yield, cow immunity and, although it does not directly affect pregnancy rate, it does influence reproduction through its effect on nadir BCS and BCS loss. The collated data indicate an optimal BCS profile that allows near maximum milk production for the system in place and the genetic merit of the cow, while ensuring that reproduction, health and animal welfare are not compromised. For many production and health variables, the association with BCS is nonlinear, with an optimum calving BCS of 3.0 to 3.25; lower calving BCS is associated with reduced production and reproduction, whereas calving BCS >= 3.5 is associated with a reduction in early lactation dry matter intake and milk production and an increased risk of metabolic disorders. Body condition score may also be a valid indicator of animal welfare. (en)
Title
  • BCS in dairy cows within context (en)
  • BCS u dojnic v souvislostech
  • BCS u dojnic v souvislostech (cs)
skos:prefLabel
  • BCS in dairy cows within context (en)
  • BCS u dojnic v souvislostech
  • BCS u dojnic v souvislostech (cs)
skos:notation
  • RIV/26788462:_____/14:#0000732!RIV15-MZE-26788462
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(LH11062)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 4945
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26788462:_____/14:#0000732
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • body condition scoring; dairy cows; aparative methods; reproduction; performance; welfare (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [915B875646CE]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Rapotín
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • BCS u dojnic v souvislostech
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hadrová, Sylvie
  • Král, Pavel
  • Křížová, Ludmila
  • Richter, Michal
  • Bewley, Jeffrey
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Agrovýzkum Rapotín s.r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87592-18-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software