About: Evaluation of differences of fodder quality in chosen sown grass and clover species     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In the paper there were assessed differences in fodder quality of sown grass and clover species based on the study of small-plot trial established in the locality of Rapotín in 2010. There were found significant differences between species concerning the fodder quality and also the rate of weeds. Significantly higher concentration of Ca (12.5–15.2 g.kg-1 DM) and K (30.4–35.6 g.kg-1 DM) were found in clover species. Nevertheless, legumes were characterised by significantly lower concentration of P (2.82–2.95 g.kg-1 DM) comparing with e.g. Festuca arundinacea (4.07 g.kg-1 DM) or Lolium perenne (4.03 g.kg-1 DM) at the same time. Legume monocultures also showed the higher rate of weeds (up to 85 %). Beside other, differences are closely related to the earliness of species and to their ability to compete with the weeds for light and nutrients. From the fodder production’s point of view Festuca arundinacea, Lolium perenne and Festulolium var. Hykor were found as the most perspective grass species in the site conditions. Hykor showed the highest mean height (50 cm), the lowest rate of weeds (5 %) and the favourable fodder quality (103.1 g.kg-1 DM of CP; 1.91 g.kg-1DM of Mg; 5.09 g.kg-1DM of Ca; 3.92 g.kg-1DM of P). (en)
  • V příspěvku byly posuzovány rozdíly v kvalitě píce vysetých druhů trav a jetelovin na základě studia maloparcelového pokusu založeného na stanovišti Rapotín roku 2010. Byly zjištěny významné rozdíly mezi druhy, co do kvality píce a také míry zaplevelení. Významně vyšší hodnoty koncentrace Ca (12,5–15,2 g.kg-1 suš.) a K (30,4–35,6 g.kg-1 suš.) byly zjištěny u jetelovin. Jeteloviny však vykazovaly významně nižší hodnoty koncentrace P (2,82-2,95 g.kg-1 suš.) oproti např. kostřavě luční (4,07 g.kg-1 suš.) nebo jílku vytrvalému (4,03 g.kg-1 suš.). Monokultury jetelovin vykazovaly také významně vyšší míru zaplevelení (až 85 %). Rozdíly kromě jiného úzce souvisejí s raností druhů a jejich schopností na daném stanovišti obstát v konkurenci o světlo a živiny. V podmínkách pokusu z hlediska pícninářského využití se projevily jako velmi perspektivní travní druhy kostřava rákosovitá, jílek vytrvalý a především jílková odrůda Festulolia Hykor, která vykazovala nejvyšší průměrnou výšku porostu při sklizni (50 cm), nejnižší míru zaplevelení (5 %) a příznivou kvalitu píce (103,1 g.kg-1 suš. N-látek; 1,91 g.kg-1 suš. Mg; 5,09 g.kg-1 suš. Ca; 3,92 g.kg-1 suš. P).
  • V příspěvku byly posuzovány rozdíly v kvalitě píce vysetých druhů trav a jetelovin na základě studia maloparcelového pokusu založeného na stanovišti Rapotín roku 2010. Byly zjištěny významné rozdíly mezi druhy, co do kvality píce a také míry zaplevelení. Významně vyšší hodnoty koncentrace Ca (12,5–15,2 g.kg-1 suš.) a K (30,4–35,6 g.kg-1 suš.) byly zjištěny u jetelovin. Jeteloviny však vykazovaly významně nižší hodnoty koncentrace P (2,82-2,95 g.kg-1 suš.) oproti např. kostřavě luční (4,07 g.kg-1 suš.) nebo jílku vytrvalému (4,03 g.kg-1 suš.). Monokultury jetelovin vykazovaly také významně vyšší míru zaplevelení (až 85 %). Rozdíly kromě jiného úzce souvisejí s raností druhů a jejich schopností na daném stanovišti obstát v konkurenci o světlo a živiny. V podmínkách pokusu z hlediska pícninářského využití se projevily jako velmi perspektivní travní druhy kostřava rákosovitá, jílek vytrvalý a především jílková odrůda Festulolia Hykor, která vykazovala nejvyšší průměrnou výšku porostu při sklizni (50 cm), nejnižší míru zaplevelení (5 %) a příznivou kvalitu píce (103,1 g.kg-1 suš. N-látek; 1,91 g.kg-1 suš. Mg; 5,09 g.kg-1 suš. Ca; 3,92 g.kg-1 suš. P). (cs)
Title
  • Evaluation of differences of fodder quality in chosen sown grass and clover species (en)
  • Hodnocení rozdílů v kvalitě píce vybraných vysetých druhů u trav a jetelovin
  • Hodnocení rozdílů v kvalitě píce vybraných vysetých druhů u trav a jetelovin (cs)
skos:prefLabel
  • Evaluation of differences of fodder quality in chosen sown grass and clover species (en)
  • Hodnocení rozdílů v kvalitě píce vybraných vysetých druhů u trav a jetelovin
  • Hodnocení rozdílů v kvalitě píce vybraných vysetých druhů u trav a jetelovin (cs)
skos:notation
  • RIV/26788462:_____/13:#0000677!RIV14-MZE-26788462
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(LG13019)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 77819
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26788462:_____/13:#0000677
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • grasses; legumes; varieties; fodder quality (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C0FEF5252745]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 55
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Karabcová, Hana
  • Štýbnarová, Marie
  • Mičová, Pavlína
issn
  • 0139-7265
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software