About: The effect hybrid and fermentation process on content and starch digestibility of maize     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this work was to compare influence of maize hybrid and fermentation process on starch digestibility. The field experiment with six maize hybrids from Syngenta company of kernel types: flint (1), dent (1), flint-dent (4) was realized. Fourteen plants with dry matter content of about 35 % from three plots of three replicates were collected. They were cut and a part of matter was ensilaged in micro silos. There were determined contents of base nutrients and starch in the samples of green plants and silage. Starch digestibility was determined using combined in situ-in vitro method. According to presumption a maize hybrid of the dent type kernel was ranked in the group of hybrids with the highest starch digestibility. Hybrid of the flint type was ranked in the group of hybrids with the second lowest starch digestibility. The significantly lowest starch digestibility was confirmed for hybrid of flint-dent type of kernel. The silage process increased significantly starch digestibility only in the case of hybrids with relatively low value of starch digestibility determined in green plants. (en)
  • Cílem této práce bylo porovnat vliv hybridu kukuřice a fermentačního procesu na stravitelnost škrobu. Byl realizován polní pokus se šesti hybridy kukuřice firmy Syngenta s typy zrn: flint (1), dent (1), mezityp (4). Z tří opakování každé parcely bylo odebráno 14 rostlin o sušině cca 35 %, tyto byly pořezány a část hmoty byla zesilážována v mikrotubusech. Ve vzorcích zelené hmoty a siláže byly stanoveny obsahy základních živin a škrobu. Stravitelnost škrobu byla stanovena kombinovanou in situ-in vitro metodou. Hybrid kukuřice s typem zrna dent byl dle předpokladu zařazen do skupiny hybridů s nejvyšší stravitelností škrobu. Hybrid typu flint byl zařazen do skupiny s druhou nejvyšší stravitelností škrobu. Signifikantně nejnižší stravitelnost vykazoval hybrid s typem zrna mezityp. Silážní proces zvýšil signifikantně stravitelnost škrobu pouze u hybridů s relativně nízkou hodnotou stravitelnosti škrobu stanovenou u zelené hmoty.
  • Cílem této práce bylo porovnat vliv hybridu kukuřice a fermentačního procesu na stravitelnost škrobu. Byl realizován polní pokus se šesti hybridy kukuřice firmy Syngenta s typy zrn: flint (1), dent (1), mezityp (4). Z tří opakování každé parcely bylo odebráno 14 rostlin o sušině cca 35 %, tyto byly pořezány a část hmoty byla zesilážována v mikrotubusech. Ve vzorcích zelené hmoty a siláže byly stanoveny obsahy základních živin a škrobu. Stravitelnost škrobu byla stanovena kombinovanou in situ-in vitro metodou. Hybrid kukuřice s typem zrna dent byl dle předpokladu zařazen do skupiny hybridů s nejvyšší stravitelností škrobu. Hybrid typu flint byl zařazen do skupiny s druhou nejvyšší stravitelností škrobu. Signifikantně nejnižší stravitelnost vykazoval hybrid s typem zrna mezityp. Silážní proces zvýšil signifikantně stravitelnost škrobu pouze u hybridů s relativně nízkou hodnotou stravitelnosti škrobu stanovenou u zelené hmoty. (cs)
Title
  • The effect hybrid and fermentation process on content and starch digestibility of maize (en)
  • Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice
  • Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice (cs)
skos:prefLabel
  • The effect hybrid and fermentation process on content and starch digestibility of maize (en)
  • Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice
  • Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice (cs)
skos:notation
  • RIV/26788462:_____/11:#0000561!RIV12-MZE-26788462
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(2B08039)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 238857
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26788462:_____/11:#0000561
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • maize hybrids; starch; flint; dent; starch digestibility (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A2540DF00000]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • LIII
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Veselý, Aleš
  • Richter, Michal
issn
  • 0139-7265
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software