About: Rozdíly v kvalitě mléka u dojnic v ekologickém a konvenčním chovu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Nejvíce patrné rozdíly mezi oběma způsoby chovu byly v parametrech elektrická vodivost (VOD), čas enzymatické koagulace (CAS), objem syrovátky ze syneréze (SYR), logaritmus počtu koliformních bakterií (log KOLI), množství Staphylococcus aureus (S. a.) a titrační kyselost jogurtu (JSH). Mléko z pastevně chovaných stád dosahovalo vyšších hodnot u ukazatelů AL (0,64 ± 0,1085 ml), SH (8,03 ± 0,94 mlx2,5 mmol.l-1 NaOH), CAS (149 ± 37,35 sec.), S. a. (80 ± 69,9 CFU/ml) a JSH (29,08 ± 4,4184 mlx2,5 mmol.l-1 NaOH) a nižších hodnot u ukazatelů VOD (3,60 ± 0,3467 mS/cm), SYR (30 ± 4,707 ml), log CPM (4,45 ± 0,6001) a log KOLI (1,47 ± 0,73072). Mléko z pastevního systému obsahovalo méně bílkovin s jejich vyšší alkoholovou (tepelnou) stabilitou při nižší elektrické konduktivitě a nevýznamně nižším počtu somatických buněk.
  • Nejvíce patrné rozdíly mezi oběma způsoby chovu byly v parametrech elektrická vodivost (VOD), čas enzymatické koagulace (CAS), objem syrovátky ze syneréze (SYR), logaritmus počtu koliformních bakterií (log KOLI), množství Staphylococcus aureus (S. a.) a titrační kyselost jogurtu (JSH). Mléko z pastevně chovaných stád dosahovalo vyšších hodnot u ukazatelů AL (0,64 ± 0,1085 ml), SH (8,03 ± 0,94 mlx2,5 mmol.l-1 NaOH), CAS (149 ± 37,35 sec.), S. a. (80 ± 69,9 CFU/ml) a JSH (29,08 ± 4,4184 mlx2,5 mmol.l-1 NaOH) a nižších hodnot u ukazatelů VOD (3,60 ± 0,3467 mS/cm), SYR (30 ± 4,707 ml), log CPM (4,45 ± 0,6001) a log KOLI (1,47 ± 0,73072). Mléko z pastevního systému obsahovalo méně bílkovin s jejich vyšší alkoholovou (tepelnou) stabilitou při nižší elektrické konduktivitě a nevýznamně nižším počtu somatických buněk. (cs)
  • The most significant differences between both ways of farming were in following parameters: electric conductivity (EC); rennet coagulation time (CAS); whey volume (WV) from syneresis; coli bacteria count logarithms (log COLI); amount of the Staphylococcus aureus (S. a.); yoghurt titration acidity (TAY). The milk from organic herds reached the higher values in following indicators as alcohol stability (0.64 ± 0.1085 ml), titration acidity (8.03 ± 0.94 mlx2.5 mmol.l-1 NaOH), CAS (149 ± 37.35 sec.), S. a. (80 ± 69.9 CFU/ml) and TAY (29.08 ± 4.42 mlx2.5 mmol.l-1 NaOH) and lower values of indicators EC (3.60 ± 0.3467 mS/cm), WV (30 ± 4.707 ml), total count of microorganism logarithms (4.45 ± 0.6001) and log COLI (1.47 ± 0.73072). Milk from pasture system contained less proteins with their higher alcohol (thermo) stability at lower electric conductivity and no significantly lower somatic cell count. (en)
Title
  • Rozdíly v kvalitě mléka u dojnic v ekologickém a konvenčním chovu
  • Differences in selected technological indicators of milk quality between pastured dairy cows in organic farming and cows without pasture (en)
  • Rozdíly v kvalitě mléka u dojnic v ekologickém a konvenčním chovu (cs)
skos:prefLabel
  • Rozdíly v kvalitě mléka u dojnic v ekologickém a konvenčním chovu
  • Differences in selected technological indicators of milk quality between pastured dairy cows in organic farming and cows without pasture (en)
  • Rozdíly v kvalitě mléka u dojnic v ekologickém a konvenčním chovu (cs)
skos:notation
  • RIV/26788462:_____/10:#0000390!RIV11-MSM-26788462
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1B44036), Z(MSM2678846201)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 285935
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26788462:_____/10:#0000390
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cow; Holstein; conventional farming; organic farming; pasture; milk quality; technological indicator (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [77AC764E6357]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Náš chov
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 70
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hanuš, Oto
  • Jedelská, Radoslava
  • Kopecký, Jaroslav
  • Sojková, Kamila
  • Nejeschlebová, Ludmila
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0027-8068
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software