Description
| - Nejvíce patrné rozdíly mezi oběma způsoby chovu byly v parametrech elektrická vodivost (VOD), čas enzymatické koagulace (CAS), objem syrovátky ze syneréze (SYR), logaritmus počtu koliformních bakterií (log KOLI), množství Staphylococcus aureus (S. a.) a titrační kyselost jogurtu (JSH). Mléko z pastevně chovaných stád dosahovalo vyšších hodnot u ukazatelů AL (0,64 ± 0,1085 ml), SH (8,03 ± 0,94 mlx2,5 mmol.l-1 NaOH), CAS (149 ± 37,35 sec.), S. a. (80 ± 69,9 CFU/ml) a JSH (29,08 ± 4,4184 mlx2,5 mmol.l-1 NaOH) a nižších hodnot u ukazatelů VOD (3,60 ± 0,3467 mS/cm), SYR (30 ± 4,707 ml), log CPM (4,45 ± 0,6001) a log KOLI (1,47 ± 0,73072). Mléko z pastevního systému obsahovalo méně bílkovin s jejich vyšší alkoholovou (tepelnou) stabilitou při nižší elektrické konduktivitě a nevýznamně nižším počtu somatických buněk.
- Nejvíce patrné rozdíly mezi oběma způsoby chovu byly v parametrech elektrická vodivost (VOD), čas enzymatické koagulace (CAS), objem syrovátky ze syneréze (SYR), logaritmus počtu koliformních bakterií (log KOLI), množství Staphylococcus aureus (S. a.) a titrační kyselost jogurtu (JSH). Mléko z pastevně chovaných stád dosahovalo vyšších hodnot u ukazatelů AL (0,64 ± 0,1085 ml), SH (8,03 ± 0,94 mlx2,5 mmol.l-1 NaOH), CAS (149 ± 37,35 sec.), S. a. (80 ± 69,9 CFU/ml) a JSH (29,08 ± 4,4184 mlx2,5 mmol.l-1 NaOH) a nižších hodnot u ukazatelů VOD (3,60 ± 0,3467 mS/cm), SYR (30 ± 4,707 ml), log CPM (4,45 ± 0,6001) a log KOLI (1,47 ± 0,73072). Mléko z pastevního systému obsahovalo méně bílkovin s jejich vyšší alkoholovou (tepelnou) stabilitou při nižší elektrické konduktivitě a nevýznamně nižším počtu somatických buněk. (cs)
- The most significant differences between both ways of farming were in following parameters: electric conductivity (EC); rennet coagulation time (CAS); whey volume (WV) from syneresis; coli bacteria count logarithms (log COLI); amount of the Staphylococcus aureus (S. a.); yoghurt titration acidity (TAY). The milk from organic herds reached the higher values in following indicators as alcohol stability (0.64 ± 0.1085 ml), titration acidity (8.03 ± 0.94 mlx2.5 mmol.l-1 NaOH), CAS (149 ± 37.35 sec.), S. a. (80 ± 69.9 CFU/ml) and TAY (29.08 ± 4.42 mlx2.5 mmol.l-1 NaOH) and lower values of indicators EC (3.60 ± 0.3467 mS/cm), WV (30 ± 4.707 ml), total count of microorganism logarithms (4.45 ± 0.6001) and log COLI (1.47 ± 0.73072). Milk from pasture system contained less proteins with their higher alcohol (thermo) stability at lower electric conductivity and no significantly lower somatic cell count. (en)
|