About: Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • We can separate the fatty acids in according to their structure into saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The milk is also the source of essential fatty acids, these ones that human body can’t produce by itself and has to receive that by food. These are for example linoleic, linolenic and arachidonic acid. The most significant acids from the saturated fatty acids are palmitic and stearic acid. Palmitic acid along with lauric and myristic acid can increase level of LDL-cholesterol hence can be the source of cardiovascular diseases beginning. They are known as the hypercholesterolemic or the health-negative fatty acids. That is the reason of the pertinent fear from the milk fat consumption. On the contrary polyunsaturated acids, mainly linoleic acid, have antiatherogenic effects because they reduce level of cholesterol. (en)
  • Mastné kyseliny lze rozdělit například podle struktury na nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Mléko je též zdrojem esenciálních mastných kyselin, tedy takových, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě. Mezi takové se řadí například kyselina linolová, linolenová a arachidonová. Nejvýznamnější ze skupiny nasycených mastných kyselin jsou kyselina palmitová a stearová. Kyselina palmitová společně s kyselinami laurovou a myristovou mohou zvýšit hladinu LDL-cholesterolu, tedy mohou být zdrojem vzniku kardiovaskulárních chorob. Uvádějí se pod označením hypercholesterolemické nebo mastné kyseliny s nepříznivými zdravotními účinky. Toto je také důvodem případné obavy z konzumace mléčného tuku. Naopak polynenasyceným kyselinám, zejména pak kyselin linolové, se přisuzují antiatherogenní účinky tím, že snižují hladinu cholesterolu.
  • Mastné kyseliny lze rozdělit například podle struktury na nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Mléko je též zdrojem esenciálních mastných kyselin, tedy takových, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě. Mezi takové se řadí například kyselina linolová, linolenová a arachidonová. Nejvýznamnější ze skupiny nasycených mastných kyselin jsou kyselina palmitová a stearová. Kyselina palmitová společně s kyselinami laurovou a myristovou mohou zvýšit hladinu LDL-cholesterolu, tedy mohou být zdrojem vzniku kardiovaskulárních chorob. Uvádějí se pod označením hypercholesterolemické nebo mastné kyseliny s nepříznivými zdravotními účinky. Toto je také důvodem případné obavy z konzumace mléčného tuku. Naopak polynenasyceným kyselinám, zejména pak kyselin linolové, se přisuzují antiatherogenní účinky tím, že snižují hladinu cholesterolu. (cs)
Title
  • Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše
  • Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše (cs)
  • Conjugated linoleic acis and other salubrious fatty acids in milk - review (en)
skos:prefLabel
  • Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše
  • Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše (cs)
  • Conjugated linoleic acis and other salubrious fatty acids in milk - review (en)
skos:notation
  • RIV/26788462:_____/10:#0000389!RIV11-MSM-26788462
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81210), Z(MSM2678846201)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 266983
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26788462:_____/10:#0000389
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • food quality; fatty acids; conjugated linoleic acid; cow milk; milk fat; method of fatty acids determination (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [79CB2B4CC908]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum v chovu skotu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 52
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jedelská, Radoslava
  • Kopecký, Jaroslav
  • Sojková, Kamila
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-7265
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software