Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - We can separate the fatty acids in according to their structure into saturated fatty acids (SFA), monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The milk is also the source of essential fatty acids, these ones that human body can’t produce by itself and has to receive that by food. These are for example linoleic, linolenic and arachidonic acid. The most significant acids from the saturated fatty acids are palmitic and stearic acid. Palmitic acid along with lauric and myristic acid can increase level of LDL-cholesterol hence can be the source of cardiovascular diseases beginning. They are known as the hypercholesterolemic or the health-negative fatty acids. That is the reason of the pertinent fear from the milk fat consumption. On the contrary polyunsaturated acids, mainly linoleic acid, have antiatherogenic effects because they reduce level of cholesterol. (en)
- Mastné kyseliny lze rozdělit například podle struktury na nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Mléko je též zdrojem esenciálních mastných kyselin, tedy takových, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě. Mezi takové se řadí například kyselina linolová, linolenová a arachidonová. Nejvýznamnější ze skupiny nasycených mastných kyselin jsou kyselina palmitová a stearová. Kyselina palmitová společně s kyselinami laurovou a myristovou mohou zvýšit hladinu LDL-cholesterolu, tedy mohou být zdrojem vzniku kardiovaskulárních chorob. Uvádějí se pod označením hypercholesterolemické nebo mastné kyseliny s nepříznivými zdravotními účinky. Toto je také důvodem případné obavy z konzumace mléčného tuku. Naopak polynenasyceným kyselinám, zejména pak kyselin linolové, se přisuzují antiatherogenní účinky tím, že snižují hladinu cholesterolu.
- Mastné kyseliny lze rozdělit například podle struktury na nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Mléko je též zdrojem esenciálních mastných kyselin, tedy takových, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě. Mezi takové se řadí například kyselina linolová, linolenová a arachidonová. Nejvýznamnější ze skupiny nasycených mastných kyselin jsou kyselina palmitová a stearová. Kyselina palmitová společně s kyselinami laurovou a myristovou mohou zvýšit hladinu LDL-cholesterolu, tedy mohou být zdrojem vzniku kardiovaskulárních chorob. Uvádějí se pod označením hypercholesterolemické nebo mastné kyseliny s nepříznivými zdravotními účinky. Toto je také důvodem případné obavy z konzumace mléčného tuku. Naopak polynenasyceným kyselinám, zejména pak kyselin linolové, se přisuzují antiatherogenní účinky tím, že snižují hladinu cholesterolu. (cs)
|
Title
| - Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše
- Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše (cs)
- Conjugated linoleic acis and other salubrious fatty acids in milk - review (en)
|
skos:prefLabel
| - Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše
- Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše (cs)
- Conjugated linoleic acis and other salubrious fatty acids in milk - review (en)
|
skos:notation
| - RIV/26788462:_____/10:#0000389!RIV11-MSM-26788462
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QH81210), Z(MSM2678846201)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26788462:_____/10:#0000389
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - food quality; fatty acids; conjugated linoleic acid; cow milk; milk fat; method of fatty acids determination (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Jedelská, Radoslava
- Kopecký, Jaroslav
- Sojková, Kamila
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |