Description
| - The problem of changes of carcass and beef quality after his ageing was ewaluated in this work. Nutritional and technological parameters were compared on fresh beef (48 hours post mortem) and 7, 14, 21 and 28 days after ageing. Signoficant diferrences were manifest on content of total protein, on water retention and pH values. The values of CL (cooking losses), WBSF, TPA 1 , TPA 2 at two days postmortem were 28%; 130 N; 297,8 N; 256,4 N for bulls and 26,2%; 92,46 N; 260,55 N; 22C1,69 N for steers. Values of the same parameters at 29 d aging ppostmortem were (ZV, WBŘ, TPA 1 a TPA 2) 34,31%; 83,64 N; 284,53 N; 237,66 N for bulls and 31,21 %; 52,43 N; 227,27 N a 186,15 N for steers. (en)
- V práci je řešena problematika kvality jatečného těla a hovězího masa související z dobou zrání ve vakuu. Výživné a technologické parametry masa byly hodnoceny a porovnávány u čerstvého masa a masa po 7,14,21a 28 denním zrání. Byly zjištěny průkazné rozdíly mezi masem s různou dobou zrání u parametru celkového obsahu proteinu, vázané vody a hodnoty pH.Byly nalezeny průkazné rozdíly v klasifikaci JUT býků a volů (3,60 =U až U- býci; 3,00 = R voli).Hodnoty ztráty hmotnosti varem , řezu podle WB a tlakového testu TPA byly vyšší u býků při všech režimech zrání. Hodnoty masa býků dva dny po porážce byly (ZV, WBŘ, TPA1, TPA 2) 28%; 130 N; 297,8 N; 256,4 N u volů pak 26,2%; 92,46 N; 260,55 N; 22C1,69 N. Při 29 denním zrání jsou pak hodnoty (ZV, WBŘ, TPA 1 a TPA 2) 34,31%; 83,64 N; 284,53 N; 237,66 N u býků a 31,21 %; 52,43 N; 227,27 N a 186,15 N u volů.
- V práci je řešena problematika kvality jatečného těla a hovězího masa související z dobou zrání ve vakuu. Výživné a technologické parametry masa byly hodnoceny a porovnávány u čerstvého masa a masa po 7,14,21a 28 denním zrání. Byly zjištěny průkazné rozdíly mezi masem s různou dobou zrání u parametru celkového obsahu proteinu, vázané vody a hodnoty pH.Byly nalezeny průkazné rozdíly v klasifikaci JUT býků a volů (3,60 =U až U- býci; 3,00 = R voli).Hodnoty ztráty hmotnosti varem , řezu podle WB a tlakového testu TPA byly vyšší u býků při všech režimech zrání. Hodnoty masa býků dva dny po porážce byly (ZV, WBŘ, TPA1, TPA 2) 28%; 130 N; 297,8 N; 256,4 N u volů pak 26,2%; 92,46 N; 260,55 N; 22C1,69 N. Při 29 denním zrání jsou pak hodnoty (ZV, WBŘ, TPA 1 a TPA 2) 34,31%; 83,64 N; 284,53 N; 237,66 N u býků a 31,21 %; 52,43 N; 227,27 N a 186,15 N u volů. (cs)
|