About: The effects of feeding fresh lucerne on fatty acid composition in bovine milk fat.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The cows of Czech Fleckvieh cattle (n = 38) and Holstein cattle (n = 38) were fed either fresh forage (11.7% of dry matter) plus silage (KD 1) or only silage (KD 2) to determine the changes in milk fatty acids (FA). The addition of fresh forage (lucerne; Medicago sativa L.) caused an increased proportion of essential FAs: linoleic acid (1.80% respectively 1.53%; p <0.001) and α-linolenic acid (0.52% respectively 0.32%; p < 0.001), and polyunsaturated FAs (3.66% respectively 2.95%; p <0.001). A significantly (p <0.05) higher proportion was found also in the proportion of conjugated linoleic acid. For other FAs, including the total content of saturated and unsaturated FAs were found minor differences probably due to the higher proportion of grass silage in KD 2. However, it is evident, that the inclusion of fresh lucerne to the diet has beneficial effect due to the increase of nutritionally valuable fatty acids. (en)
  • V mléčném tuku dojnic plemene český strakatý skot (n = 38) a holštýnský skot (n = 38) byly sledovány změny v obsahu vybraných mastných kyselin. Dojnice byly krmeny nejprve krmnou dávkou (KD 1), která obsahovala objemnou píci jak konzervovanou, tak čerstvou (vojtěška setá; 11,7 % ze sušiny krmné dávky) a poté krmnou dávkou složenou pouze z objemné píce konzervované (KD 2). Na přídavek čerstvé vojtěšky zareagovaly dojnice především zvýšeným zastoupením esenciálních mastných kyselin linolové (1,80 %, resp. 1,53 %; p < 0,001) a α-linolenové (0,52 %, resp. 0,32 %; p < 0,001) a polynenasycených mastných kyselin (3,66 %, resp. 2,95 %; p < 0,001). Statisticky významně (p <0.05) vyšší zastoupení bylo zjištěno i v případě konjugované kyseliny linolové. U ostatních mastných kyselin mléčného tuku, včetně celkového obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin byly nalezeny nevýznamné rozdíly pravděpodobně v důsledku vyššího zastoupení travní siláže ve druhé zkrmované dávce. Je však zřejmé, že zařazení čerstvé vojtěšky do krmné dávky má v důsledku zvýšení nutričně hodnotných mastných kyselin příznivý vliv.
  • V mléčném tuku dojnic plemene český strakatý skot (n = 38) a holštýnský skot (n = 38) byly sledovány změny v obsahu vybraných mastných kyselin. Dojnice byly krmeny nejprve krmnou dávkou (KD 1), která obsahovala objemnou píci jak konzervovanou, tak čerstvou (vojtěška setá; 11,7 % ze sušiny krmné dávky) a poté krmnou dávkou složenou pouze z objemné píce konzervované (KD 2). Na přídavek čerstvé vojtěšky zareagovaly dojnice především zvýšeným zastoupením esenciálních mastných kyselin linolové (1,80 %, resp. 1,53 %; p < 0,001) a α-linolenové (0,52 %, resp. 0,32 %; p < 0,001) a polynenasycených mastných kyselin (3,66 %, resp. 2,95 %; p < 0,001). Statisticky významně (p <0.05) vyšší zastoupení bylo zjištěno i v případě konjugované kyseliny linolové. U ostatních mastných kyselin mléčného tuku, včetně celkového obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin byly nalezeny nevýznamné rozdíly pravděpodobně v důsledku vyššího zastoupení travní siláže ve druhé zkrmované dávce. Je však zřejmé, že zařazení čerstvé vojtěšky do krmné dávky má v důsledku zvýšení nutričně hodnotných mastných kyselin příznivý vliv. (cs)
Title
  • The effects of feeding fresh lucerne on fatty acid composition in bovine milk fat. (en)
  • Vliv zkrmování čerstvé vojtěšky na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic.
  • Vliv zkrmování čerstvé vojtěšky na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic. (cs)
skos:prefLabel
  • The effects of feeding fresh lucerne on fatty acid composition in bovine milk fat. (en)
  • Vliv zkrmování čerstvé vojtěšky na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic.
  • Vliv zkrmování čerstvé vojtěšky na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic. (cs)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/14:#HA22!RIV15-MZE-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(QH81210), S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 147
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 54006
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/14:#HA22
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • dairy cows; milk; fatty acids; diet; fresh forage (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1FC051CC6517]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 25
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hanuš, Oto
  • Samková, E.
  • Špička, J.
  • Hasoňová, L.
  • Kváč, M.
  • Kala, L.
  • Koubová, J.
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software