About: Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda potvrdila přítomnost Clostridium sp. Na kontaminaci bílých sýrů a nálevů se podílely jiné technologicky rizikové mikroorganismy (zřejmě psychrotrofní bakterie, kvasinky nebo plísně s proteolytickou nebo lipolytickou aktivitou vzhledem k zápachu), které budou předmětem dalšího zkoumání, vč. rozšíření detekce nekultivovatelných mikroorganismů.
  • Cílem této práce bylo pomocí konvenční metody PCR detekovat a identifikovat vybrané druhy mikroorganismů, vyskytující se v bílých sýrech a solných nálevech, ve vazbě na případné vady. Metoda PCR byla vybrána z důvodu snadné proveditelnosti a nízkých finančních nákladů a byla doplněna o kultivační plotnovou metodu. Ve vyšetřovaných vzorcích nebyla metodou PCR prokázána přítomnost predikovaných enterokoků, bacilů ani spor C. tyrobutyricum, přestože plotnová metoda potvrdila přítomnost Clostridium sp. Na kontaminaci bílých sýrů a nálevů se podílely jiné technologicky rizikové mikroorganismy (zřejmě psychrotrofní bakterie, kvasinky nebo plísně s proteolytickou nebo lipolytickou aktivitou vzhledem k zápachu), které budou předmětem dalšího zkoumání, vč. rozšíření detekce nekultivovatelných mikroorganismů. (cs)
  • The aim of this study was to detect and identify selected species of microorganisms occurring in white cheese and salt brine, in custody possible defects, by use of conventional PCR method. The PCR method was chosen because of ease of feasibility and low financing costs and was accompanied by a cultivation plate method. In investigated samples has not demonstrated the presence of predicted enterococci, bacilli or spores of C. tyrobutyricum, although the plate method confirmed the presence of Clostridium sp. by use of PCR method. The contamination of white cheeses and salty brines participated in other technologically risky microorganisms (apparently psychrotrophic bacteria, yeast or fungi with proteolytic or lipolytic activity due to odor), which will be the subject of further investigation, incl. extension of detection of uncultivated microorganisms. (en)
Title
  • Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech
  • Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech (cs)
  • Detection of technologically risky microorganisms in white cheeses and salt brines (en)
skos:prefLabel
  • Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech
  • Detekce technologicky rizikových mikroorganismů v bílých sýrech a solných nálevech (cs)
  • Detection of technologically risky microorganisms in white cheeses and salt brines (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/13:NE45!RIV14-MZE-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QJ1210300)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 68776
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/13:NE45
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Detection; technologically risky microorganism; white cheese; salt; brine (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [688D0F2D13A1]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Němečková, Irena
  • Demnerová, K.
  • Šviráková, E.
  • Chramostová, Jana
  • Jebavá, I.
  • Muhlhansová, A.
  • Purkrtová, I.
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software