Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Listeria monocytogenes is a food-born pathogen that can cause listeriosis. Amount of bacteria L. monocytogenes necessary for colonization of digestive tract and for disease outbreak is 109 for healthy individuals. However, it is only 103 for risk persons, i.e. 10 g of food with listeria density 100 cfu/g. Raw milk is a contamination source in dairy plants. Pasteurization inactivates 100 % of these bacteria. Thus, positive test in final products invariably means re-contamination. Higher risk of growth is caused by variable growth, namely both under various temperature (2-45 °C) and acidity (pH 4.4-9). Listeria is not inhibited even by high concentration of NaCl. L. monocytogenes is able to cleave on surface of technological machinery; hence it used to be a part of biofilms. Elevated risk is in locations with hard water. Sborník semináře MLÉKO a SÝRY 2010. Praha, 20. – 21. 1. 2010, str. 245 – 249, ISBN 978-80-7080-760-6 (en)
- Listeria monocytogenes je potravinový patogen, který způsobuje onemocnění listeriózu. Množství bakterií L. monocytogenes potřebné ke kolonizaci zažívacího traktu a k rozvoji nemoci je u zdravého jedince 109, ale u rizikových osob pouze 103 (tj. 10 g potraviny s denzitou listerií 100 KTJ/g). Na mlékárnách je zdrojem kontaminace syrového mléko. Pasterací jsou tyto bakterie 100% inhibovány. Proto se u finálních výrobků při pozitivním nálezu jedná vždy o rekontaminaci. Zvýšené riziko pomnožení je dáno variabilitou růstu, a to jak teplotních podmínek (2-45 °C), tak nároků na kyselost (pH 4,4-9). Listerie nejsou inhibovány ani vysokou koncentrací NaCl. L. monocytogenes má schopnost ulpívat na povrchu technologických zařízení, proto bývá součástí biofilmů. Zvýšené riziko je v lokalitách s tvrdou vodou. Sborník semináře MLÉKO a SÝRY 2010. Praha, 20. – 21. 1. 2010, str. 245 – 249, ISBN 978-80-7080-760-6
- Listeria monocytogenes je potravinový patogen, který způsobuje onemocnění listeriózu. Množství bakterií L. monocytogenes potřebné ke kolonizaci zažívacího traktu a k rozvoji nemoci je u zdravého jedince 109, ale u rizikových osob pouze 103 (tj. 10 g potraviny s denzitou listerií 100 KTJ/g). Na mlékárnách je zdrojem kontaminace syrového mléko. Pasterací jsou tyto bakterie 100% inhibovány. Proto se u finálních výrobků při pozitivním nálezu jedná vždy o rekontaminaci. Zvýšené riziko pomnožení je dáno variabilitou růstu, a to jak teplotních podmínek (2-45 °C), tak nároků na kyselost (pH 4,4-9). Listerie nejsou inhibovány ani vysokou koncentrací NaCl. L. monocytogenes má schopnost ulpívat na povrchu technologických zařízení, proto bývá součástí biofilmů. Zvýšené riziko je v lokalitách s tvrdou vodou. Sborník semináře MLÉKO a SÝRY 2010. Praha, 20. – 21. 1. 2010, str. 245 – 249, ISBN 978-80-7080-760-6 (cs)
|
Title
| - Sledování fyziologických a biochemických charakteristik Listeria monocytogenes in vitro (poster)
- Sledování fyziologických a biochemických charakteristik Listeria monocytogenes in vitro (poster) (cs)
- Screening on physiological and biochemical characteristics of Listeria monocytogenes in vitro (poster) (en)
|
skos:prefLabel
| - Sledování fyziologických a biochemických charakteristik Listeria monocytogenes in vitro (poster)
- Sledování fyziologických a biochemických charakteristik Listeria monocytogenes in vitro (poster) (cs)
- Screening on physiological and biochemical characteristics of Listeria monocytogenes in vitro (poster) (en)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/10:LISTER10!RIV11-MSM-26722861
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(2B08050), Z(MSM2672286101)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/10:LISTER10
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - growth conditions of Listeria monocytogenes; motility (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kunová, Gabriela
- Němečková, Irena
- Roubal, Petr
- Pechačová, Marta
- Peroutková, Jitka
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |