About: Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Undesirable enzymatic activities (proteolysis, lipolysis, decarboxylase activity) of B. cereus and B. licheniformis at 6, 12, 25 and 30 °C were tested by means of cultivation plate methods. 72 % of B. cereus strains produced these enzymes after cultivation 12 °C/6 days, but none of tested strains grew after 6 °C/21 days. Moreover, B. cereus spore density about 10 cfu/ml was sufficient to spoil milk stored at 12 °C. To prevent of heat-resistant spoilage enzymes, keeping of chilling chain and exerting the steps to prevent B. cereus species from milk contamination can be recommended. On the other hand B. licheniformis does not signify risk of spoilage under the chilling conditions. Formed biogenic amines, as detected by the screening plate method, were below the detection level of the ion-exchange chromatographic method in the milk samples, so they seem not to be a risk for dairy products. (en)
  • S využitím kultivačních plotnových metod byly testovány nežádoucí enzymové aktivity (proteolýza, lipolýza, dekarboxylasová aktivita) B. cereus a B. licheniformis při 6, 12, 25 a 30 °C. 72 % kmenů B. cereus tvořilo tyto enzymy po kultivaci 12 °C/6 dní, avšak žádný z testovaných kmenů nerostl za podmínek 6 °C/21 dní. Navíc denzita spor B. cereus okolo 10 KTJ/ml stačila k tomu, aby se mléko skladované při 12 °C zkazilo. Aby tedy nedošlo k tvorbě termorezistentních enzymů způsobujících kažení mléka a mléčných výrobků, lze doporučit dodržování chladicího řetězce a prevenci kontaminace mléka bakteriemi druhu B. cereus. Na druhou stranu B. licheniformis nepředstavuje významné riziko kažení při chladírenských teplotách. Vytvořené biogenní aminy, které byly detekovány orientační plotnovou metodou, byly ve vzorcích mléka pod mezí detekce iontově-výměnné chromatografické metody, a tedy pravděpodobně pro mléčné výrobky nepředstavují riziko.
  • S využitím kultivačních plotnových metod byly testovány nežádoucí enzymové aktivity (proteolýza, lipolýza, dekarboxylasová aktivita) B. cereus a B. licheniformis při 6, 12, 25 a 30 °C. 72 % kmenů B. cereus tvořilo tyto enzymy po kultivaci 12 °C/6 dní, avšak žádný z testovaných kmenů nerostl za podmínek 6 °C/21 dní. Navíc denzita spor B. cereus okolo 10 KTJ/ml stačila k tomu, aby se mléko skladované při 12 °C zkazilo. Aby tedy nedošlo k tvorbě termorezistentních enzymů způsobujících kažení mléka a mléčných výrobků, lze doporučit dodržování chladicího řetězce a prevenci kontaminace mléka bakteriemi druhu B. cereus. Na druhou stranu B. licheniformis nepředstavuje významné riziko kažení při chladírenských teplotách. Vytvořené biogenní aminy, které byly detekovány orientační plotnovou metodou, byly ve vzorcích mléka pod mezí detekce iontově-výměnné chromatografické metody, a tedy pravděpodobně pro mléčné výrobky nepředstavují riziko. (cs)
Title
  • Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce
  • Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce (cs)
  • Undesirable enzymatic activities of B. cereus and B. licheniformis in milk (en)
skos:prefLabel
  • Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce
  • Nežádoucí enzymové aktivity B. cereus a B. licheniformis v mléce (cs)
  • Undesirable enzymatic activities of B. cereus and B. licheniformis in milk (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/10:LBCABL10!RIV11-MSM-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2672286101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 123
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 274837
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/10:LBCABL10
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • B.cereus and B.licheniformis; undesirable enzymatic activities proteolysis, lipolysis and decarboxylase activity; milk and milk products (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A9003583592D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2010
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Němečková, Irena
  • Roubal, Petr
  • Hanušová, J.
  • Buňka, F.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software