Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Tato práce je zaměřena na antiklostridiální aktivitu bakterií mléčného kvašení jako prevenci pozdního duření sýrů. Dva potenciálně vhodné kmeny Lactobacillus paracasei ST68 a 171R2 (izoláty nezákysových bakterií mléčného kvašení) byly porovnávány s nisin-produkujícím kmenem Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 731 a běžnou mezofilní kulturou CCDM 1 v modelovém systému cheese-slurry. Ačkoliv oba testované kmeny v modelovém systému vykazovaly antiklostridiální aktivitu, k prevenci pozdního duření nestačily. Nejlepšího účinku bylo dosaženo s nisin-produkující a mezofilní kulturou. Přesto nebyla antiklostridiální aktivita mezofilní kultury plotnovými metodami detekovatelná. Existuje tedy riziko, že mohou být ty nejúčinnější kmeny během screeningu vyloučeny. Sborník semináře MLÉKO a SÝRY 2010. Praha, 20. – 21. 1. 2010, str. 83 – 88. ISBN 978-80-7080-760-6
- Tato práce je zaměřena na antiklostridiální aktivitu bakterií mléčného kvašení jako prevenci pozdního duření sýrů. Dva potenciálně vhodné kmeny Lactobacillus paracasei ST68 a 171R2 (izoláty nezákysových bakterií mléčného kvašení) byly porovnávány s nisin-produkujícím kmenem Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 731 a běžnou mezofilní kulturou CCDM 1 v modelovém systému cheese-slurry. Ačkoliv oba testované kmeny v modelovém systému vykazovaly antiklostridiální aktivitu, k prevenci pozdního duření nestačily. Nejlepšího účinku bylo dosaženo s nisin-produkující a mezofilní kulturou. Přesto nebyla antiklostridiální aktivita mezofilní kultury plotnovými metodami detekovatelná. Existuje tedy riziko, že mohou být ty nejúčinnější kmeny během screeningu vyloučeny. Sborník semináře MLÉKO a SÝRY 2010. Praha, 20. – 21. 1. 2010, str. 83 – 88. ISBN 978-80-7080-760-6 (cs)
- The main scope of this work is anticlostridial activity of the lactic acid bacteria as prevention of late blowing in cheese. Two potentially suitable strains Lactobacillus paracasei ST68 and 171R2 (non-starter lactic acid bacteria isolates) were compared with anticlostridial compounds (potassium nitrate, nisin, muramidase), the nisin producing strain Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 731 and the common mesophilic starter culture CCDM 1 in the model cheese-slurry system. Although the both of tested stains exhibited anticlostridial activity in the model system, they were not efficient enough to prevent late blowing. The best effect was achieved with the nisin producing and the mesophilic culture. However, plate methods were unable to detect anticlostridial activity of the mesophilic culture. Thus, there is a risk that the most powerful strains would be excluded during the strains screening. Sborník semináře MLÉKO a SÝRY 2010. Praha, 20. – 21. 1. 2010, str. 83 – 88. ISBN 978-80-7080-760-6 (en)
|
Title
| - Anticlostridial activity of lactic acid bacteria in screening and model experiment (presentation) (en)
- Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu (prezentace)
- Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu (prezentace) (cs)
|
skos:prefLabel
| - Anticlostridial activity of lactic acid bacteria in screening and model experiment (presentation) (en)
- Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu (prezentace)
- Antiklostridiální aktivita bakterií mléčného kvašení v screeningovém a modelovém pokusu (prezentace) (cs)
|
skos:notation
| - RIV/26722861:_____/10:ANTICL10!RIV11-MSM-26722861
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(2B06048), Z(MSM2672286101)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26722861:_____/10:ANTICL10
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - anticlostridial activity; lactic acid bacteria; plate methods; model experiments (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Němečková, Irena
- Roubal, Petr
- Rohacká, H.
- Solichová, K.
- Cicvárek, Jiří
- Tůma, Štěpán
- Plocková, M.
- Blahušová, J.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |