About: Vliv obsahu Prototheca zopfii a Candida lusitaniae na kvalitu syrového mléka     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ze syrového mléka byly izolovány a následně identifikovány dva kmeny kontaminující mikroflory, a to Candida lusitaniae (kvasinka) a Prototheca zopfii (jednobuněčná řasa). Z literární rešerše vyplývá, že jde o mikroorganismy, zejména Prototheca zopfii, které jsou stále předmětem zájmu výzkumu. Jmenovaný mikroorganismus patří mezi mastitidní patogeny, které také mohou způsobovat zdravotní problémy i v humánní populaci. Přítomnost kvasinek v syrovém mléce způsobuje jak chovatelům tak i zpracovatelům problémy. Byla vytvořena metodika experimentálních prací s těmito mikroorganismy tak, aby bylo možno připravit mléko s rozdílnými koncentracemi mikroorganismů a možností je sledovat. Byla věnována významná pozornost zejména biochemickým změnám v syrovém mléce v návaznosti na jednotlivě dosažené koncentrace. Při obsahu cca 1000/1 ml a výše citované mikroorganismy způsobují významné rozsáhlé biochemické změny složení mléka, kdy dochází k negativnímu ovlivnění jeho skladovatelnosti a technologické použitelnosti.
  • Ze syrového mléka byly izolovány a následně identifikovány dva kmeny kontaminující mikroflory, a to Candida lusitaniae (kvasinka) a Prototheca zopfii (jednobuněčná řasa). Z literární rešerše vyplývá, že jde o mikroorganismy, zejména Prototheca zopfii, které jsou stále předmětem zájmu výzkumu. Jmenovaný mikroorganismus patří mezi mastitidní patogeny, které také mohou způsobovat zdravotní problémy i v humánní populaci. Přítomnost kvasinek v syrovém mléce způsobuje jak chovatelům tak i zpracovatelům problémy. Byla vytvořena metodika experimentálních prací s těmito mikroorganismy tak, aby bylo možno připravit mléko s rozdílnými koncentracemi mikroorganismů a možností je sledovat. Byla věnována významná pozornost zejména biochemickým změnám v syrovém mléce v návaznosti na jednotlivě dosažené koncentrace. Při obsahu cca 1000/1 ml a výše citované mikroorganismy způsobují významné rozsáhlé biochemické změny složení mléka, kdy dochází k negativnímu ovlivnění jeho skladovatelnosti a technologické použitelnosti. (cs)
  • Two strains of contaminating microflora, Candida lusitaniae (yeast) and Prototheca zopfii (single-cell algae) were isolated and subsequently identified. From literature search results, that these microorganisms especially Prototheca zopfii are permanently object of the investigation. Referred microorganism belongs to mastitis pathogens, which can also cause the health problems in human population. Presence of yeasts in raw milk causes the problems to both the farmers and the processors. The methodic of experimental work with these microorganisms was created to prepare the milk with different concentration of microorganisms. The significant attention was given to biochemical changes in raw milk in association with the individual concentrations obtained above mentioned microorganisms cause by content microorganisms circa 1000/1 ml and more wide changes of milk composition and negatively influences its shelf life and technological applicability. (en)
Title
  • Vliv obsahu Prototheca zopfii a Candida lusitaniae na kvalitu syrového mléka
  • Vliv obsahu Prototheca zopfii a Candida lusitaniae na kvalitu syrového mléka (cs)
  • Effect of the Prototheca zopfii and Candida lusitaniae level on raw milk quality (en)
skos:prefLabel
  • Vliv obsahu Prototheca zopfii a Candida lusitaniae na kvalitu syrového mléka
  • Vliv obsahu Prototheca zopfii a Candida lusitaniae na kvalitu syrového mléka (cs)
  • Effect of the Prototheca zopfii and Candida lusitaniae level on raw milk quality (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/09:KVASIN09!RIV10-MSM-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2672286101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 112
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 349391
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/09:KVASIN09
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • contaminating microflora in raw milk; Prototheca zopfii and Candida lusitaniae (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B79D1D066EE3]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2009
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Snášelová, Jana
  • Seydlová, Růžena
  • Soukupová, Alena
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software