About: Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Celkem 41 kmenů termofilních laktobacilů uložených ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora (CCDM) a využívaných v mlékárenském průmyslu převážně pro výrobu sýrů a jogurtů bylo identifikováno pomocí kombinace biochemických (API 50 CH) a genotypových metod (druhově specifická PCR pro L. helveticus, ribotypizace). Biochemická identifikace pomocí komerční soupravy API 50 CH neumožnila spolehlivé rozlišení L. helveticus od L. delbrueckii a komplexu L. acidophilus. Druhově specifická PCR pro L. helveticus byla pozitivní pro 30 analyzovaných kmenů. Vzhledem k detekci specifických PCR produktů také u kmene L. gallinarum CCM 4383T (fylogeneticky blízce příbuzný druh), bylo zařazení kmenů do druhu L. helveticus ověřeno ribotypizací s restrikčním enzymem EcoRI. Ribotypizací bylo potvrzeno zařazení kmenů do druhu L. helveticus. Další 4 kmeny byly zařazeny do druhu L. delbrueckii. Celkem 7 kmenů nebylo možné pomocí použitých metod taxonomicky zařadit.
  • Celkem 41 kmenů termofilních laktobacilů uložených ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora (CCDM) a využívaných v mlékárenském průmyslu převážně pro výrobu sýrů a jogurtů bylo identifikováno pomocí kombinace biochemických (API 50 CH) a genotypových metod (druhově specifická PCR pro L. helveticus, ribotypizace). Biochemická identifikace pomocí komerční soupravy API 50 CH neumožnila spolehlivé rozlišení L. helveticus od L. delbrueckii a komplexu L. acidophilus. Druhově specifická PCR pro L. helveticus byla pozitivní pro 30 analyzovaných kmenů. Vzhledem k detekci specifických PCR produktů také u kmene L. gallinarum CCM 4383T (fylogeneticky blízce příbuzný druh), bylo zařazení kmenů do druhu L. helveticus ověřeno ribotypizací s restrikčním enzymem EcoRI. Ribotypizací bylo potvrzeno zařazení kmenů do druhu L. helveticus. Další 4 kmeny byly zařazeny do druhu L. delbrueckii. Celkem 7 kmenů nebylo možné pomocí použitých metod taxonomicky zařadit. (cs)
  • Total 41 strains of thermophilic lactobacilli, stored in the Collection of Dairy Microorganisms Lactoflora (CCDM) and employed in dairy industry mainly forcheese and yogurt production, were identified by means of the combination biochemical (API 50 CH) and genotypic methods (species specific PCR for L helveticus), ribotyping. Biochemical identification using commercial set API 50 CH did not allow reliably differentiation of L. helveticus from L. delbrueckii and of complex L. acidophilus. Species specific PCR for L. helveticus was positive for 30 strains. Because specific PCR products were also detected for phylogenetically related species L. gallinarium CCM 4383 T, the correct taxonomic classification was confirmed by means of ribotyping with restriction endonuclease EcoRI. The other 4 strains were classified as L. delbrueckii. Used typing techniques didn´t allow classify 7 strains. (en)
Title
  • Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod
  • Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod (cs)
  • The differentiation of the Lactobacillus helveticus strains from phylogenetically related species Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillusacidophilus by means of biochemical tests and genotyping (en)
skos:prefLabel
  • Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod
  • Odlišení kmenů druhu L.helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů L.delbrueckii a L.acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod (cs)
  • The differentiation of the Lactobacillus helveticus strains from phylogenetically related species Lactobacillus delbrueckii and Lactobacillusacidophilus by means of biochemical tests and genotyping (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/08:ODLISE08!RIV09-MSM-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2672286101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 108
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 384275
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/08:ODLISE08
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • strains of thermophilic lactobacilli (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C3570258B576]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2008
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dráb, Vladimír
  • Sedláček, Ivo
  • Švec, Pavel
  • Klečacká, Jana
  • Vilímková, Miroslava
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software