About: Antimikrobiální aktivita laktobacilů a laktokoků     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Antimicrobial activity of lactic acid bacteria was tested. 30 strains of newly isolated lactobacilli of human origin and 10 strains of lactococci from Culture Colection of Dairy Microorganisms Laktoflora were used. Their ability to inhibit growth of spoilage bacteria B. cereus, B. licheniformis, P. aeruginosa and Cl. butyricum was proved. Organic acids inhibitory effect was excluded by the culture neutralization. Cleavage by catalase or proteinase K was a tool for further characterisation of inhibitory substances. There were 6 strains with strong antimicrobial activity among lactobacilli. The most effective were Lbc. acidophilus RL 20-P and Lbc. rhamnosus RL 29-P, that inhibited bacilli and pseudomonases. Lactococci inhibited grampositive bacteria – antimicrobial effect other than caused by acids was found only at the control nisin positive strains Lcc. lactis ssp. lactis CCDM 702 a CCDM 731. (en)
  • Testována byla antimikrobiální aktivita bakterií mléčného kvašení - 30 kmenů nově izolovaných laktobacilů lidského původu a 10 kmenů laktokoků ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora (CCDM). Ověřována byla jejich schopnost inhibovat růst technologicky nežádoucích mikroorganismů B. cereus, B. licheniformis, P. aeruginosa a C. tyrobutyricum. Inhibiční vliv organických kyselin byl vyloučen neutralizací kultury. Antimikrobiální látky byly dále charakterizovány pomocí štěpení katalasou a proteinasou K. Mezi laktobacily bylo 6 kmenů se silnou antimikrobiální aktivitou, nejúčinnější byly Lb. helveticus RL 20-P a Lb. rhamnosus RL 29-P, které inhibovaly bacily a pseudomonády. Laktokoky inhibovaly G+ bakterie - jiný antimikrobiální efekt než působením organických kyselin byl zjištěn pouze u kontrolního nisin-produkujícícho kmene Lc. lactis ssp. lactis CCDM 702 a CCDM 731.
  • Testována byla antimikrobiální aktivita bakterií mléčného kvašení - 30 kmenů nově izolovaných laktobacilů lidského původu a 10 kmenů laktokoků ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora (CCDM). Ověřována byla jejich schopnost inhibovat růst technologicky nežádoucích mikroorganismů B. cereus, B. licheniformis, P. aeruginosa a C. tyrobutyricum. Inhibiční vliv organických kyselin byl vyloučen neutralizací kultury. Antimikrobiální látky byly dále charakterizovány pomocí štěpení katalasou a proteinasou K. Mezi laktobacily bylo 6 kmenů se silnou antimikrobiální aktivitou, nejúčinnější byly Lb. helveticus RL 20-P a Lb. rhamnosus RL 29-P, které inhibovaly bacily a pseudomonády. Laktokoky inhibovaly G+ bakterie - jiný antimikrobiální efekt než působením organických kyselin byl zjištěn pouze u kontrolního nisin-produkujícícho kmene Lc. lactis ssp. lactis CCDM 702 a CCDM 731. (cs)
Title
  • Antimikrobiální aktivita laktobacilů a laktokoků
  • Antimikrobiální aktivita laktobacilů a laktokoků (cs)
  • Antimicrobial activity of lactobacilli and lactococci (en)
skos:prefLabel
  • Antimikrobiální aktivita laktobacilů a laktokoků
  • Antimikrobiální aktivita laktobacilů a laktokoků (cs)
  • Antimicrobial activity of lactobacilli and lactococci (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/08:ANTIMI08!RIV09-MSM-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2672286101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 356463
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/08:ANTIMI08
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antimicrobial activity; lactobacilli and lactococci (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DA64281465CE]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mléko a sýry - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dráb, Vladimír
  • Němečková, Irena
  • Roubal, Petr
  • Klečacká, Jana
  • Vilímková, Miroslava
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-695-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software