About: EU Enlargement Policy and Western Balkan Countries     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This publication focuses on the current form of the enlargement policy, with a focus on the Western Balkans (Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Montenegro and Serbia). We use Croatia for comparison, because we believe that after its integration into the EU, the position of the EU towards the Western Balkans has changed. Enlargement process is not sufficiently explained theoretically, so the authors decided to link description and using elements of public choice theory and the theory of clubs. With regard to the theory, we analyse the enlargement process from three levels of analysis. The first level is the European Union, which sets access rules and leads the candidate countries accession negotiations. The second level represents the policy of acceding states. We analyse the accession negotiations and the specific elements that determine the relationship to the European Union. Specifically, we focus on the role of political elites, political parties, public opinion and the position in region (relations with countries in the region). The third level of analysis is the position of the member states which decide on the admission of new members. We analyse the cultural, political, economic and other motives that member states may lead to support or block the accession process. (en)
  • Kniha mapuje proces rozšiřování EU a zaměřuje se na skupinu států Západního Balkánu (Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko, Kosovo, Makedonii, Černou Horu a Srbsko). Chorvatský příklad je zvolen jako srovnávací model, protože text vychází z předpokladu, že po vstupu Chorvatska do EU se vztah EU vůči tomuto regionu změnil. Proces rozšiřování není dostatečně teoreticky uchopen, a proto je interpretován prostřednictvím teorie veřejné volby a teorie klubů. Proces rozšiřování je analyzován ve třech rovinách. První vychází ze studia EU jako aktéra, který určuje pravidla rozšíření a vede přístupová jednání. Druhá úroveň je rovina potenciálně/kandidátských států, kde se jasně ukazují rozdíly v jednání; specifickou roli hrají politické elity politické strany, veřejné mínění a také pozice státu v regionu. Třetí úroveň je rovinou členských států, které musí souhlasit s další vlnou rozšíření. Předmětem analýzy jsou proto politické, ekonomické a další motivy, které členské státy ovlivňují při jednání o dalším rozšíření.
  • Kniha mapuje proces rozšiřování EU a zaměřuje se na skupinu států Západního Balkánu (Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko, Kosovo, Makedonii, Černou Horu a Srbsko). Chorvatský příklad je zvolen jako srovnávací model, protože text vychází z předpokladu, že po vstupu Chorvatska do EU se vztah EU vůči tomuto regionu změnil. Proces rozšiřování není dostatečně teoreticky uchopen, a proto je interpretován prostřednictvím teorie veřejné volby a teorie klubů. Proces rozšiřování je analyzován ve třech rovinách. První vychází ze studia EU jako aktéra, který určuje pravidla rozšíření a vede přístupová jednání. Druhá úroveň je rovina potenciálně/kandidátských států, kde se jasně ukazují rozdíly v jednání; specifickou roli hrají politické elity politické strany, veřejné mínění a také pozice státu v regionu. Třetí úroveň je rovinou členských států, které musí souhlasit s další vlnou rozšíření. Předmětem analýzy jsou proto politické, ekonomické a další motivy, které členské státy ovlivňují při jednání o dalším rozšíření. (cs)
Title
  • EU Enlargement Policy and Western Balkan Countries (en)
  • Politika rozšiřování a země Západního Balkánu
  • Politika rozšiřování a země Západního Balkánu (cs)
skos:prefLabel
  • EU Enlargement Policy and Western Balkan Countries (en)
  • Politika rozšiřování a země Západního Balkánu
  • Politika rozšiřování a země Západního Balkánu (cs)
skos:notation
  • RIV/26482789:_____/14:#0000422!RIV15-MSM-26482789
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 37323
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26482789:_____/14:#0000422
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • enlargement policy, European union, Wester Balkan, theory of clubs, condicionality, theory of public choice (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [42FC002A7E6E]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Politika rozšiřování a země Západního Balkánu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Cabada, Ladislav
  • Hlaváčková, Hana
  • Bauerová, Helena
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • MUP Press
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87956-06-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 59 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software