About: Jazyk moderovaný a modelovaný aneb O nedbalosti a patřičnosti češtiny v médiích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Not only linguists, but also the media are responsible for the development of speech and language. While the first - but today they are not the guardian of purity - linguistic phenomena monitor, describe and try to explain or evaluate the appropriateness of their use; the second group is an influential contributor to the current form Czech language, as opinions that they have , we can either agree or disagree with, but they can not be ignored. Language has become the subject of labor and means of not only linguistic but also a frequent topic of lay people, it means an ordinary language users. We will address the role of television presenter in the media and his choice of language resources in this paper, which are then consciously and deliberately presents itself in the public, therefore the viewer. When a moderator preparing a final form of the text, he decides how be he wants to be perceived by the audience. A moderator (presenter) need to know that it was his personal choice, and this can be contrasted with what the audience expects from him. (en)
  • Nejen lingvisté, ale i média nesou spoluzodpovědnost za vývoj řeči i jazyka. Zatímco ti první – dnes už nikoli v roli strážců čistoty – jazykové jevy sledují, popisují a snaží se je vysvětlit, případně posoudit vhodnost jejich užití; skupina druhá se vlivnou měrou podílí na současné podobě češtiny, a s názory, které na ni mají, lze buď souhlasit, nebo nesouhlasit, nedají se však ignorovat. Jazyk se tak stal pracovním předmětem i prostředkem nejen lingvistů, ale i častým tématem laiků, tedy běžných uživatelů jazyka. Budeme se v tomto příspěvku zabývat úlohou televizního moderátora v médiích a volbou jeho jazykových prostředků, jíž se pak vědomě a záměrně prezentuje v očích veřejnosti, tedy diváka. Připravuje-li si moderátor výslednou podobu textu, rozhoduje se zároveň o tom, jak chce, aby byl diváky vnímán. Musí vědět, že právě tato jeho osobní volba může být v kontrastu s tím, co od něj očekává divák.
  • Nejen lingvisté, ale i média nesou spoluzodpovědnost za vývoj řeči i jazyka. Zatímco ti první – dnes už nikoli v roli strážců čistoty – jazykové jevy sledují, popisují a snaží se je vysvětlit, případně posoudit vhodnost jejich užití; skupina druhá se vlivnou měrou podílí na současné podobě češtiny, a s názory, které na ni mají, lze buď souhlasit, nebo nesouhlasit, nedají se však ignorovat. Jazyk se tak stal pracovním předmětem i prostředkem nejen lingvistů, ale i častým tématem laiků, tedy běžných uživatelů jazyka. Budeme se v tomto příspěvku zabývat úlohou televizního moderátora v médiích a volbou jeho jazykových prostředků, jíž se pak vědomě a záměrně prezentuje v očích veřejnosti, tedy diváka. Připravuje-li si moderátor výslednou podobu textu, rozhoduje se zároveň o tom, jak chce, aby byl diváky vnímán. Musí vědět, že právě tato jeho osobní volba může být v kontrastu s tím, co od něj očekává divák. (cs)
Title
  • Jazyk moderovaný a modelovaný aneb O nedbalosti a patřičnosti češtiny v médiích
  • Jazyk moderovaný a modelovaný aneb O nedbalosti a patřičnosti češtiny v médiích (cs)
  • A language moderated and modeled - a negligence and appropriateness of Czech language in the media (en)
skos:prefLabel
  • Jazyk moderovaný a modelovaný aneb O nedbalosti a patřičnosti češtiny v médiích
  • Jazyk moderovaný a modelovaný aneb O nedbalosti a patřičnosti češtiny v médiích (cs)
  • A language moderated and modeled - a negligence and appropriateness of Czech language in the media (en)
skos:notation
  • RIV/26482789:_____/13:#0000401!RIV14-MSM-26482789
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 81678
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26482789:_____/13:#0000401
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Czech language, a spoken Czech, a written language, the sound written texts, a formality, a informality, the moderators, the choice of language means, the viewer, types moderators, Czech language in the media, a formal and informal speech, courtesy, a communication success, an aintentions and expectations. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D5092B52E568]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Média pod lupou
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vybíral, Petr
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Powerprint
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87415-70-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software