About: Bosna a Hercegovina jako konsociační demokracie. Analýza aplikovatelnosti Lijphartova modelu.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kniha Bosna a Hercegovina jako konsociační demokracie: analýza aplikace Lijphartova modelu je rozdělena na dvou hlavních částí. První teoretická představuje koncept konsociační demokracie Arendta Lijpharta. Hlavní pozornost je věnována teorii a jejím znakům (role elit v politickém systému, společenská segmentace, vytváření velkých koalic, použití proporčního principu a menšinového veta)a její použití v praxi. První část představuje také další teoretiky, kteří, podobně jako Lijphart studovali malé státy v Západní Evropě (např. koncept konkordační demokracie, kontraktační demokracie apod.)a odkazovali tak na stejný typ politického systému. Teoretická část je propojena s uváděním konkrétních případů klasické konsociační demokracie v Nizozemí a Švýcarsku. Druhá část analyzuje Bosnu a Hercegovinu jako stát, do kterého byly implementovány konsociační prvky prostřednictvím Daytonské mírové dohody. Kapitoly představují politický systém a projevy konsocialismu. Zvláštní pozornost je věnována mezináronímu společenství a jeho roli v Bosně a Hercegovině, protože se jedná o stabilizační prvek, se kterým původní koncept nepočítal. Hlavním cílem knihy je ukázat podmínky fungování konsociační demokracie, která byla instalována z vnějšku do Bosny a Hercegoviny. Základními předpoklady práce jsou hypotézy předpokládající, že koncept konsociační demokracie je možné přenést do oblastí mimo Západní Evropu; konsociační demokracie je prostředek sloužící k nastavení politického systému, aby vznikly takové zvyklosti, které v budoucnu zajistí fungování životaschopného politického systému. Práce si klade za cíl odpovědět na výzkumné otázky: Je možné implementovat konsociační demokracii z vnějšku? Je snaha státu integrovat se do struktur Evropské unie předpokladem pro vytvoření a posílení politického systému?
  • Kniha Bosna a Hercegovina jako konsociační demokracie: analýza aplikace Lijphartova modelu je rozdělena na dvou hlavních částí. První teoretická představuje koncept konsociační demokracie Arendta Lijpharta. Hlavní pozornost je věnována teorii a jejím znakům (role elit v politickém systému, společenská segmentace, vytváření velkých koalic, použití proporčního principu a menšinového veta)a její použití v praxi. První část představuje také další teoretiky, kteří, podobně jako Lijphart studovali malé státy v Západní Evropě (např. koncept konkordační demokracie, kontraktační demokracie apod.)a odkazovali tak na stejný typ politického systému. Teoretická část je propojena s uváděním konkrétních případů klasické konsociační demokracie v Nizozemí a Švýcarsku. Druhá část analyzuje Bosnu a Hercegovinu jako stát, do kterého byly implementovány konsociační prvky prostřednictvím Daytonské mírové dohody. Kapitoly představují politický systém a projevy konsocialismu. Zvláštní pozornost je věnována mezináronímu společenství a jeho roli v Bosně a Hercegovině, protože se jedná o stabilizační prvek, se kterým původní koncept nepočítal. Hlavním cílem knihy je ukázat podmínky fungování konsociační demokracie, která byla instalována z vnějšku do Bosny a Hercegoviny. Základními předpoklady práce jsou hypotézy předpokládající, že koncept konsociační demokracie je možné přenést do oblastí mimo Západní Evropu; konsociační demokracie je prostředek sloužící k nastavení politického systému, aby vznikly takové zvyklosti, které v budoucnu zajistí fungování životaschopného politického systému. Práce si klade za cíl odpovědět na výzkumné otázky: Je možné implementovat konsociační demokracii z vnějšku? Je snaha státu integrovat se do struktur Evropské unie předpokladem pro vytvoření a posílení politického systému? (cs)
  • This book Bosna and Herzegovina: Analysis of the applicability of the Lijphart´s model” is divided into two main parts. The first, theoretical, part introduces concept of both the consociational democracy by the Dutch theorist Arendt Lijphart. The attention is paid to the theory and its features and their applicability in practice. The theoretical concept is connected by conclusions of other theorists who, similarly to Lijphart, studied small states in Western Europe and formed a collection of terms, which refer to the same type of the political system. The theoretical part introduces typical examples of the consociational democracy in Switzerland and Netherlands. The second, part hereof analyses functioning Bosnia and Herzegovina. In the state there were consociational democracy principles implemented through peace agreement. Separate chapters introduce the constitutional set-up of the political system and partial manifestations of consocialism. Specific attention is paid to a role of the international community, which the original concept of the consociational democracy did not take into account. The final analysis compares partial manifestations of consocialism in case study. The main objective of the book is to search for the conditions of the consociational democracy to be installed in order to ensure functioning of the political system in Bosnia and Herzegovina. The fundamental premise hereof is the hypotheses assuming that the consociational democracy concept may be transferred to regions outside Western Europe; the consociational democracy is an instrument assisting with establishment of a political system in order to enable formation of such customs and practices. The thesis aims to reply to research questions: Is it possible to implement the consociational democracy from the outside? (en)
Title
  • Bosna a Hercegovina jako konsociační demokracie. Analýza aplikovatelnosti Lijphartova modelu.
  • Bosna a Hercegovina jako konsociační demokracie. Analýza aplikovatelnosti Lijphartova modelu. (cs)
  • Bosnia and Herzegovin as consociational democracy. Analysis of the applicability of the Lijphart´s model. (en)
skos:prefLabel
  • Bosna a Hercegovina jako konsociační demokracie. Analýza aplikovatelnosti Lijphartova modelu.
  • Bosna a Hercegovina jako konsociační demokracie. Analýza aplikovatelnosti Lijphartova modelu. (cs)
  • Bosnia and Herzegovin as consociational democracy. Analysis of the applicability of the Lijphart´s model. (en)
skos:notation
  • RIV/26482789:_____/13:#0000329!RIV14-MSM-26482789
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 63762
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26482789:_____/13:#0000329
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Bosnia and Herzegovina, cosociational democracy, Arendt Lijphart, Dayton peace agreement, postwar situation, (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [85B79CF019EA]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bosna a Hercegovina jako konsociační demokracie. Analýza aplikovatelnosti Lijphartova modelu.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bauerová, Helena
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Metropolitan University Prague Press
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86855-98-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 59 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software