About: Privatizace bezpečnosti: České a zahraniční zkušenosti     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ačkoliv je fenomén privatizace bezpečnosti v zahraniční odborné literatuře i ve veřejném politickém diskurzu západních zemí předmětem vášnivých debat již minimálně dvě desetiletí, v České republice se dostal do centra pozornosti až díky výsledkům parlamentních voleb v roce 2010 a kontroverzním kauzám největší české soukromé bezpečnostní společnosti ABL (dnes M2.C). Tato kolektivní monografie má proto tři základní cíle, kterým odpovídá i její dělení do tří částí. Cílem první části knihy je vymezení základních pojmů; shrnutí domácí i zahraniční terminologické debaty, neboť samotné definice základních pojmů mnohdy již samy o sobě indikují postoj státu a jeho občanů k privatizaci bezpečnosti; a shrnutí dosavadního výzkumu příčin privatizace bezpečnosti a to zejména s akcentem na nejnovější studie, které poukazují na fakt, že proces privatizace bezpečnosti se neodehrává kdesi mimo struktury národních státu. Stěžejním cílem druhé části této publikace je představit doposud opomíjené aspekty privatizace bezpečnosti v zahraničním i českém prostředí. Z hlediska zahraničních zkušeností jsou proto v této části knihy postupně představeni další soukromí aktéři, kterým se doposud nedostalo velké pozornosti ani v dnes již bohaté zahraniční literatuře – dobrovolnické spolky, soukromé milice a klasičtí žoldnéři, kteří stále hrají významnou roli v mnoha soudobých vnitrostátních konfliktech. Z hlediska výzkumu samotných soukromých vojenských a/nebo bezpečnostních společností druhá část knihy nabízí i jednu z prvních analýz využívání jejich služeb ze strany nevládních organizací v (post-)konfliktních oblastech. Analyzovány jsou zde i konkrétní příklady privatizace bezpečnosti v rámci České republiky, kdy pracovníci soukromých bezpečnostních služeb již začali doplňovat či dokonce nahrazovat činnost policie a/nebo armády.
  • Ačkoliv je fenomén privatizace bezpečnosti v zahraniční odborné literatuře i ve veřejném politickém diskurzu západních zemí předmětem vášnivých debat již minimálně dvě desetiletí, v České republice se dostal do centra pozornosti až díky výsledkům parlamentních voleb v roce 2010 a kontroverzním kauzám největší české soukromé bezpečnostní společnosti ABL (dnes M2.C). Tato kolektivní monografie má proto tři základní cíle, kterým odpovídá i její dělení do tří částí. Cílem první části knihy je vymezení základních pojmů; shrnutí domácí i zahraniční terminologické debaty, neboť samotné definice základních pojmů mnohdy již samy o sobě indikují postoj státu a jeho občanů k privatizaci bezpečnosti; a shrnutí dosavadního výzkumu příčin privatizace bezpečnosti a to zejména s akcentem na nejnovější studie, které poukazují na fakt, že proces privatizace bezpečnosti se neodehrává kdesi mimo struktury národních státu. Stěžejním cílem druhé části této publikace je představit doposud opomíjené aspekty privatizace bezpečnosti v zahraničním i českém prostředí. Z hlediska zahraničních zkušeností jsou proto v této části knihy postupně představeni další soukromí aktéři, kterým se doposud nedostalo velké pozornosti ani v dnes již bohaté zahraniční literatuře – dobrovolnické spolky, soukromé milice a klasičtí žoldnéři, kteří stále hrají významnou roli v mnoha soudobých vnitrostátních konfliktech. Z hlediska výzkumu samotných soukromých vojenských a/nebo bezpečnostních společností druhá část knihy nabízí i jednu z prvních analýz využívání jejich služeb ze strany nevládních organizací v (post-)konfliktních oblastech. Analyzovány jsou zde i konkrétní příklady privatizace bezpečnosti v rámci České republiky, kdy pracovníci soukromých bezpečnostních služeb již začali doplňovat či dokonce nahrazovat činnost policie a/nebo armády. (cs)
  • In contrast to the rich foreign literature, the topic of security privatization has thus far received relatively little attention in the Czech academic literature. This book attempts to fill this gap by offering an analysis of both the foreign and domestic experiences with the privatization of security. Regarding the former, the primary focus is on the topics that have not been widely discussed even in the foreign literature. This includes the role of various voluntary groups of private citizens in the provision of security in several European countries; the role of private militias and classical mercenaries in contemporary intrastate conflicts; the utilization of the services of private military and security companies by non-governmental organizations in (post-)conflict zones; and the impact of indirect taxes upon the scope of security privatization. It suggests that the Czech market with commercial security services exhibits several specific characteristics, including the relatively high total number of registered PSCs (7000+) and their professional associations (16); the size of the gray and black markets with PSCs’ services (30 to 40 percent of the entire market); and the phenomenon of so-called “reverse revolving doors,” whereby former owners or top managers of PSCs directly, or through family members, enter into, or establish their own, political party. This book therefore also aims to answer the puzzling question whether and how is the provision and perception of security affected by the fact that instead of being provided by the state, it is increasingly delivered by private profit-motivated companies? (en)
Title
  • Privatizace bezpečnosti: České a zahraniční zkušenosti
  • Privatizace bezpečnosti: České a zahraniční zkušenosti (cs)
  • Privatization of Security: Czech and Foreign Experiences (en)
skos:prefLabel
  • Privatizace bezpečnosti: České a zahraniční zkušenosti
  • Privatizace bezpečnosti: České a zahraniční zkušenosti (cs)
  • Privatization of Security: Czech and Foreign Experiences (en)
skos:notation
  • RIV/26482789:_____/13:#0000296!RIV14-GA0-26482789
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GAP408/11/0395)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 99628
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26482789:_____/13:#0000296
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • security, privatization, governance, private security companies, private military companies, mercenaries, global security assemblages (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [56EF99648EED]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Privatizace bezpečnosti: České a zahraniční zkušenosti
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Král, Jiří
  • Makariusová, Radana
  • Bureš, Oldřich
  • Krulík, Oldřich
  • Nedvědická, Vendula
  • Pernica, Bohuslav
  • Ludvík, Zdeněk
  • Juříček, Petr
  • Šnídl, Vladimír
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Grada
https://schema.org/isbn
  • 978-80-247-4601-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software