About: The optimization of procedures for the quantification of prognostic and diagnostic miRNAs in pancreatic cancer from samples gained by EUS-FNA     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Karcinom pankreatu (CP) je velmi závažné onemocnění s většinou infaustní prognózou (průměrné 5-leté přežití < 5%), vysokou mortalitou a zvyšující se incidencí v populaci. V současné době neexistuje žádný spolehlivý nástroj ani marker, který by s dostatečnou specifitou a citlivostí diagnostikoval toto onemocnění v jeho časných stádiích. Pacienti s CP v době diagnózy tak bývají často ve špatném zdravotním stavu a léčba nemívá výrazný účinek. Z těchto důvodů se klade stále větší důraz na nalezení vhodných molekulárních markerů a to zejména pro zlepšení diagnózy a odhad prognózy. Jedním z takových markerů jsou mikroRNA, 21-23 nt dlouhé jednořetězcové nekódující RNA, potencionálně využitelné jak v diagnostice a stanovení prognózy, tak i ke sledování průběhu onemocnění, predikci odpovědi na léčbu nebo návrhu nových léčebných terapií. Vzhledem k tomu, že je jen málo pacientů indikováno k operaci, odběr vzorků pro následná vyšetření se provádí biopsií tenkou jehlou pod kontrolou endoskopické ultrasonografie (EUS-FNA) a to za účelem potvrzení CP nebo stanovení diagnózy chronická pankreatitida. Běžně jsou tyto vzorky zpracovávány pouze jako cytologické preparáty, ale složitější molekulárně-genetická vyšetření, jako je stanovení hladin miRNA, vyžadují větší množství tkáně. Odběr takového vzorku se v rutinní praxi neprovádí a vyžaduje kromě zručnosti a zkušenosti lékaře také volbu vhodné bioptické jehly a techniky odběru. Navíc úspěšnost molekulárních vyšetření pankreatické tkáně bývá nižší v porovnání s ostatními tkáněmi a tak správná volba postupu izolace nukleových kyselin (NK) a následných analýz včetně použitých kitů je klíčová. Cílem této práce bylo zoptimalizovat celý postup od odběru vzorků, přes izolaci NK a syntézu cDNA až po analýzu mutací genu KRAS a hladin vybraných miRNA ze vzorků tkáně pankreatu získaných pomocí EUS-FNA za účelem nalezení prognostických a diagnostických miRNA.
  • Karcinom pankreatu (CP) je velmi závažné onemocnění s většinou infaustní prognózou (průměrné 5-leté přežití < 5%), vysokou mortalitou a zvyšující se incidencí v populaci. V současné době neexistuje žádný spolehlivý nástroj ani marker, který by s dostatečnou specifitou a citlivostí diagnostikoval toto onemocnění v jeho časných stádiích. Pacienti s CP v době diagnózy tak bývají často ve špatném zdravotním stavu a léčba nemívá výrazný účinek. Z těchto důvodů se klade stále větší důraz na nalezení vhodných molekulárních markerů a to zejména pro zlepšení diagnózy a odhad prognózy. Jedním z takových markerů jsou mikroRNA, 21-23 nt dlouhé jednořetězcové nekódující RNA, potencionálně využitelné jak v diagnostice a stanovení prognózy, tak i ke sledování průběhu onemocnění, predikci odpovědi na léčbu nebo návrhu nových léčebných terapií. Vzhledem k tomu, že je jen málo pacientů indikováno k operaci, odběr vzorků pro následná vyšetření se provádí biopsií tenkou jehlou pod kontrolou endoskopické ultrasonografie (EUS-FNA) a to za účelem potvrzení CP nebo stanovení diagnózy chronická pankreatitida. Běžně jsou tyto vzorky zpracovávány pouze jako cytologické preparáty, ale složitější molekulárně-genetická vyšetření, jako je stanovení hladin miRNA, vyžadují větší množství tkáně. Odběr takového vzorku se v rutinní praxi neprovádí a vyžaduje kromě zručnosti a zkušenosti lékaře také volbu vhodné bioptické jehly a techniky odběru. Navíc úspěšnost molekulárních vyšetření pankreatické tkáně bývá nižší v porovnání s ostatními tkáněmi a tak správná volba postupu izolace nukleových kyselin (NK) a následných analýz včetně použitých kitů je klíčová. Cílem této práce bylo zoptimalizovat celý postup od odběru vzorků, přes izolaci NK a syntézu cDNA až po analýzu mutací genu KRAS a hladin vybraných miRNA ze vzorků tkáně pankreatu získaných pomocí EUS-FNA za účelem nalezení prognostických a diagnostických miRNA. (cs)
  • Poster: Pancreatic cancer (CP) is a very serious disease with most infaust prognosis (average 5-year survival rate <5%), a high mortality rate and increasing incidence in the population. Currently there is no reliable tool or marker, which can diagnose the disease in its early stages with a reasonable specificity and sensitivity. Patients with CP at the time of diagnosis are often in poor health and treatment does not usually have a significant effect. For these reasons, more and more emphasis on finding suitable molecular markers and in particular to improve the diagnosis and estimation of prognosis. One of these markers are microRNAs, 21-23 nt long single-stranded noncoding RNA, potentially useful in both diagnosis and prognosis, as well as to monitor the course of disease, prediction of response to treatment or the design of new therapies. Since it is only a few patients indicated for surgery, sampling for subsequent examination is carried by fine needle biopsy under control endoscopic ultrasonography (EUS-FNA) in order to confirm the diagnosis of CP or chronic pancreatitis. Normally, these samples are processed only as cytological preparations, but more complex molecular genetic testing, such as determining the levels of miRNA, require larger amounts of tissue. Taking a such sample is not performed in a routine practice, and it requires in addition to skill and experience of the physician, the choice of appropriate biopsy needle and sampling techniques. In addition, the success of molecular analyzes of pancreatic tissue is lower compared to other tissues and thus the right choice procedure of isolation of nucleic acids (NA) and subsequent analyzes including the kits is crucial. The aim of this work was to optimize the whole process from the sampling over NA isolation and cDNA synthesis to analysis of KRAS mutations and levels of selected miRNAs from pancreatic tissue samples obtained by EUS-FNA to find prognostic and diagnostic miRNA. (en)
Title
  • The optimization of procedures for the quantification of prognostic and diagnostic miRNAs in pancreatic cancer from samples gained by EUS-FNA (en)
  • OPTIMALIZACE POSTUPŮ PRO KVANTIFIKACI PROGNOSTICKÝCH A DIAGNOSTICKÝCH MIRNA U KARCINOMU PANKREATU ZE VZORKŮ ZÍSKANÝCH METODOU EUS-FNA
  • OPTIMALIZACE POSTUPŮ PRO KVANTIFIKACI PROGNOSTICKÝCH A DIAGNOSTICKÝCH MIRNA U KARCINOMU PANKREATU ZE VZORKŮ ZÍSKANÝCH METODOU EUS-FNA (cs)
skos:prefLabel
  • The optimization of procedures for the quantification of prognostic and diagnostic miRNAs in pancreatic cancer from samples gained by EUS-FNA (en)
  • OPTIMALIZACE POSTUPŮ PRO KVANTIFIKACI PROGNOSTICKÝCH A DIAGNOSTICKÝCH MIRNA U KARCINOMU PANKREATU ZE VZORKŮ ZÍSKANÝCH METODOU EUS-FNA
  • OPTIMALIZACE POSTUPŮ PRO KVANTIFIKACI PROGNOSTICKÝCH A DIAGNOSTICKÝCH MIRNA U KARCINOMU PANKREATU ZE VZORKŮ ZÍSKANÝCH METODOU EUS-FNA (cs)
skos:notation
  • RIV/26475821:_____/13:#0000185!RIV14-MZ0-26475821
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(NT13638)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 94349
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26475821:_____/13:#0000185
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • miRNA, EUS-FNA, Pancreatic Cancer (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2355FC45B900]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Belšánová, Barbora
  • Benešová, Lucie
  • Minárik, Marek
  • Čuperková, Romana
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 9 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software