About: Význam mezioborové spolupráce při vyšetřování volné nádorové DNA (cftDNA) u kolorektálních lézí     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Presentation describing the cooperation of specialized centers in the Czech Republic in the investigation of free tumor DNA. Free or also circulating tumor (cfr) DNA is currently very promising marker for non-invasive investigation of patients with cancer, especially in connection with diagnosis, prediction and monitoring response to treatment and early recognition of recurrence. These short DNA fragments, which are freely present in the peripheral blood and their level in patients with cancer increased (mainly in advanced stages). In a previous study, in cooperation with two clinics on a set of 200 patients with colorectal cancer (CRC) implemented a comprehensive methodology for investigating cftDNA of collection, processing and transport of samples, the insulation cftDNA to its detection and evaluation. In case of cftDNA positive patients who underwent surgery and / or chemotherapy, we then demonstrate the importance of ongoing follow-up, especially in detecting recurrent disease and monitoring the effects of treatment. Then we started cooperation with three other workplace and processed more than 100 new samples. In this paper, the whole process of cftDNA examination with a primary focus on the clinical part will be described, especially the selection of patients, specimen collection and handling and the importance of cooperation endoscopist or surgeon, pathologist and molecular genetics. It will outline the current status of all projects (numbers collected, tested and cftDNA positive samples) and shown cftDNA guidelines for use in patients with CRC. (en)
  • Prezentace popisující spolupráci odborných pracovišť v ČR při vyšetřování volné nádorové DNA. Volná nebo také cirkulující tumorová (cft) DNA je v současné době velmi slibným markerem pro neinvazivní vyšetřování pacientů s nádorovým onemocněním a to především v souvislosti s diagnostikou, predikcí nebo sledováním odpovědi na léčbu či časným záchytem rekurence. Jde o krátké fragmenty DNA, které se volně vyskytují v periferní krvi a jejich hladina je u pacientů s nádorovým onemocněním zvýšena (převážně u pokročilých stádií). V předchozí studii jsme ve spolupráci s dvěma klinickými pracovišti na souboru 200 pacientů s kolorektálním karcinomem (CRC) zavedli kompletní metodiku vyšetřování cftDNA od odběru, zpracování a transportu vzorků, přes izolaci cftDNA až po její detekci a vyhodnocení. Na cftDNA pozitivních pacientech, kteří podstoupili chirurgickou a/nebo chemoterapeutickou léčbu, jsme pak ukázali význam jejího průběžného follow-upu a to především při záchytu rekurence onemocnění a sledování účinku léčby. Následně jsme navázali spolupráci s dalšími třemi pracovišti a zpracovali více než 100 nových vzorků. V této přednášce bude popsán celý postup vyšetření cftDNA s hlavním zaměřením na klinickou část, a to zejména výběr pacientů, způsob odběru vzorků a manipulaci s nimi a důležitost spolupráce endoskopisty nebo chirurga, patologa a molekulárního genetika. Dále bude nastíněn dosavadní stav všech projektů (počty odebraných, vyšetřených a cftDNA pozitivních vzorků) a ukázány hlavní směry využití cftDNA u pacientů s CRC.
  • Prezentace popisující spolupráci odborných pracovišť v ČR při vyšetřování volné nádorové DNA. Volná nebo také cirkulující tumorová (cft) DNA je v současné době velmi slibným markerem pro neinvazivní vyšetřování pacientů s nádorovým onemocněním a to především v souvislosti s diagnostikou, predikcí nebo sledováním odpovědi na léčbu či časným záchytem rekurence. Jde o krátké fragmenty DNA, které se volně vyskytují v periferní krvi a jejich hladina je u pacientů s nádorovým onemocněním zvýšena (převážně u pokročilých stádií). V předchozí studii jsme ve spolupráci s dvěma klinickými pracovišti na souboru 200 pacientů s kolorektálním karcinomem (CRC) zavedli kompletní metodiku vyšetřování cftDNA od odběru, zpracování a transportu vzorků, přes izolaci cftDNA až po její detekci a vyhodnocení. Na cftDNA pozitivních pacientech, kteří podstoupili chirurgickou a/nebo chemoterapeutickou léčbu, jsme pak ukázali význam jejího průběžného follow-upu a to především při záchytu rekurence onemocnění a sledování účinku léčby. Následně jsme navázali spolupráci s dalšími třemi pracovišti a zpracovali více než 100 nových vzorků. V této přednášce bude popsán celý postup vyšetření cftDNA s hlavním zaměřením na klinickou část, a to zejména výběr pacientů, způsob odběru vzorků a manipulaci s nimi a důležitost spolupráce endoskopisty nebo chirurga, patologa a molekulárního genetika. Dále bude nastíněn dosavadní stav všech projektů (počty odebraných, vyšetřených a cftDNA pozitivních vzorků) a ukázány hlavní směry využití cftDNA u pacientů s CRC. (cs)
Title
  • Význam mezioborové spolupráce při vyšetřování volné nádorové DNA (cftDNA) u kolorektálních lézí
  • Význam mezioborové spolupráce při vyšetřování volné nádorové DNA (cftDNA) u kolorektálních lézí (cs)
  • The importance of interdisciplinary cooperation in the investigation of free tumor DNA (cftDNA) in colorectal lesions (en)
skos:prefLabel
  • Význam mezioborové spolupráce při vyšetřování volné nádorové DNA (cftDNA) u kolorektálních lézí
  • Význam mezioborové spolupráce při vyšetřování volné nádorové DNA (cftDNA) u kolorektálních lézí (cs)
  • The importance of interdisciplinary cooperation in the investigation of free tumor DNA (cftDNA) in colorectal lesions (en)
skos:notation
  • RIV/26475821:_____/13:#0000178!RIV14-MZ0-26475821
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(NT14383)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 116767
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26475821:_____/13:#0000178
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cftDNA (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...i/riv/kodPristupu
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EC13ACAD27FA]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • 2.NÁR. KONGRES O KOLOR. KARCINOMU, Praha
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Benešová, Lucie
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software