About: Estimate prognosis of survival in patients with pancreatic cancer by hypermethylation and micro-RNA level detecting     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Karcinom pankreatu (KP) je onemocnění se závažnou, většinou infaustní prognózou. Průměrná doba přežití od stanovení diagnózy je 3–6 měsíců a pravděpodobnost pětiletého přežití je méně než 4%. Terapie spočívá v kombinaci resekčních výkonů a adjuvantní/neoadjuvantní chemoterapie, ale zpravidla nemívá velký efekt. Identifikace biomarkerů predikujících průběh onemocnění může významně ovlivnit léčebné modality, náklady na léčbu a zejména pak kvalitu života pacientů. Kromě vyšetřování klasických genetických markerů se dostává do popředí testování epigenetických markerů, zahrnujících hypermetylace DNA, a hladin tzv. mikroRNA (miRNA). Deregulace specifických miRNA stejně jako hypermethylace promotorů tumor supresorových genů byla popsána u řady nádorů včetně KP a ukazuje se, že tyto markery hrají zásadní roli v maligní transformaci buňky. Z literatury je však známo, že na rozdíl od jiných typů nádorových tkání, je u KP získání dostatečného množství kvalitní tkáně, izolace nukleových kyselin (NK) i samotná analýza miRNA velice obtížná a úspěšnost analýz bývá často nízká. Cílem tohoto projektu byla optimalizace všech dílčích kroků vedoucích k analýze hypermetylace a hladin miRNA a korelace výsledků s léčebnou modalitou a délkou přežití.
  • Karcinom pankreatu (KP) je onemocnění se závažnou, většinou infaustní prognózou. Průměrná doba přežití od stanovení diagnózy je 3–6 měsíců a pravděpodobnost pětiletého přežití je méně než 4%. Terapie spočívá v kombinaci resekčních výkonů a adjuvantní/neoadjuvantní chemoterapie, ale zpravidla nemívá velký efekt. Identifikace biomarkerů predikujících průběh onemocnění může významně ovlivnit léčebné modality, náklady na léčbu a zejména pak kvalitu života pacientů. Kromě vyšetřování klasických genetických markerů se dostává do popředí testování epigenetických markerů, zahrnujících hypermetylace DNA, a hladin tzv. mikroRNA (miRNA). Deregulace specifických miRNA stejně jako hypermethylace promotorů tumor supresorových genů byla popsána u řady nádorů včetně KP a ukazuje se, že tyto markery hrají zásadní roli v maligní transformaci buňky. Z literatury je však známo, že na rozdíl od jiných typů nádorových tkání, je u KP získání dostatečného množství kvalitní tkáně, izolace nukleových kyselin (NK) i samotná analýza miRNA velice obtížná a úspěšnost analýz bývá často nízká. Cílem tohoto projektu byla optimalizace všech dílčích kroků vedoucích k analýze hypermetylace a hladin miRNA a korelace výsledků s léčebnou modalitou a délkou přežití. (cs)
  • Pancreatic cancer is a disease with severe, mostly life limiting prognosis. The average survival time from diagnosis is 3-6 months and the five-year survival probability is less than 4%. The therapy is a combination of resections and adjuvant / neoadjuvant chemotherapy, but usually does not have much effect. Identifying biomarkers predicting the course of the disease can significantly affect treatment modality, the cost of treatment, and especially the quality of life of patients. In addition to the investigation of classical genetic markers are coming to the fore testing epigenetic markers, including DNA hypermethylation, and the levels of microRNA (miRNA). Deregulation of specific miRNAs as hypermethylation promoters of tumor suppressor genes has been described in a number of cancers including CP and shows that these markers play a crucial role in the malignant transformation of cells. It is known that unlike other types of tumor tissues, in case of prostate cancer the sufficient quality tissues, nucleic acids isolation and even miRNA analysis itself is very difficult and analysis succes is often low. The aim of this project was to optimize all stages leading to hypermethylation analysis and miRNA levels and correlation of results with treatment modality and length of survival. (en)
Title
  • Estimate prognosis of survival in patients with pancreatic cancer by hypermethylation and micro-RNA level detecting (en)
  • ODHAD PROGNÓZY PŘEŽITÍ PACIENTŮ S KARCINOMEM SLINIVKY POMOCÍ DETEKCE HYPERMETHYLACE A HLADIN MIKRORNA
  • ODHAD PROGNÓZY PŘEŽITÍ PACIENTŮ S KARCINOMEM SLINIVKY POMOCÍ DETEKCE HYPERMETHYLACE A HLADIN MIKRORNA (cs)
skos:prefLabel
  • Estimate prognosis of survival in patients with pancreatic cancer by hypermethylation and micro-RNA level detecting (en)
  • ODHAD PROGNÓZY PŘEŽITÍ PACIENTŮ S KARCINOMEM SLINIVKY POMOCÍ DETEKCE HYPERMETHYLACE A HLADIN MIKRORNA
  • ODHAD PROGNÓZY PŘEŽITÍ PACIENTŮ S KARCINOMEM SLINIVKY POMOCÍ DETEKCE HYPERMETHYLACE A HLADIN MIKRORNA (cs)
skos:notation
  • RIV/26475821:_____/13:#0000162!RIV13-MZ0-26475821
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(NT13638)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 93297
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26475821:_____/13:#0000162
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Laboratorní metody, miRNA, hypermetylace, karcinom slinivky (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...i/riv/kodPristupu
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CC898C289F02]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Belšánová, Barbora
  • Benešová, Lucie
  • Kopečková, Marta
  • Minárik, Marek
https://schema.org/isbn
  • 978-80-904596-9-4
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software