About: Studium molekulárních markerů pro diagnostiku a odhad prognózy nemocných s karcinomem žaludku     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Despite the long-term downward trend, the gastric cancer is the third most common malignancy of gastrointestinal tract the Czech Republic. In most cases the disease is diagnosed at an advanced stage and subsequent therapeutic options are then very limited. Five-year survival in gastric cancer III stage is well as in the U.S. and in Europe only 10-25%. Due to frequent inoperability of the tumor, patients are subsequently relied mainly on chemotherapy, which has only a very limited effect. The pathogenesis of gastric cancer is a multistep process characterized by morphological changes accompanied by the emergence and propagation of defects at the molecular level. And the investigation of these defects is important for earth detection, estimation and the prognosis conditions. In our project, we focused on the investigation of somatic mutations characteristic of gastrointestinal neoplasia. The aim was to determine the spectrum and also the frequency of mutation types. Furthermore, it was possible to trace link to a specific molecular mechanism leading to the development of gastric cancer. (en)
  • I přes dlouhodobě klesající trend zůstává karcinom žaludku v ČR v současnosti třetí nejčastější malignitou gastrointestinálního traktu. V naprosté většině případů je toto onemocnění diagnostikováno v pokročilém stadiu a následné terapeutické možnosti jsou pak velmi omezeny. Pětileté přežití u karcinomu žaludku III. stadia je stejně jako v USA a v Evropě pouze 10–25 %. Vzhledem k časté inoperabilitě nádoru jsou pacienti následně odkázáni především na chemoterapeutickou léčbu, která vykazuje jen velmi omezenou účinnost. Patogeneze nádorů žaludku je vícestupňový proces charakterizovaný morfologickými změnami doprovázenými vznikem a propagací defektů na molekulární úrovni. A právě vyšetřování těchto defektů má význam pro včasnější odhalení, odhad a zlepšení prognózy onemocnění. V našem projektu jsme se zaměřili na vyšetřování somatických mutací charakteristických pro gastrointestinální neoplazii. Cílem bylo zjistit jejich spektrum a současně i frekvenci jednotlivých mutačních typů. Dále bylo cílem vysledovat případnou souvislost s konkrétním molekulárním mechanizmem vedoucím k vývoji karcinomu žaludku.
  • I přes dlouhodobě klesající trend zůstává karcinom žaludku v ČR v současnosti třetí nejčastější malignitou gastrointestinálního traktu. V naprosté většině případů je toto onemocnění diagnostikováno v pokročilém stadiu a následné terapeutické možnosti jsou pak velmi omezeny. Pětileté přežití u karcinomu žaludku III. stadia je stejně jako v USA a v Evropě pouze 10–25 %. Vzhledem k časté inoperabilitě nádoru jsou pacienti následně odkázáni především na chemoterapeutickou léčbu, která vykazuje jen velmi omezenou účinnost. Patogeneze nádorů žaludku je vícestupňový proces charakterizovaný morfologickými změnami doprovázenými vznikem a propagací defektů na molekulární úrovni. A právě vyšetřování těchto defektů má význam pro včasnější odhalení, odhad a zlepšení prognózy onemocnění. V našem projektu jsme se zaměřili na vyšetřování somatických mutací charakteristických pro gastrointestinální neoplazii. Cílem bylo zjistit jejich spektrum a současně i frekvenci jednotlivých mutačních typů. Dále bylo cílem vysledovat případnou souvislost s konkrétním molekulárním mechanizmem vedoucím k vývoji karcinomu žaludku. (cs)
Title
  • Studium molekulárních markerů pro diagnostiku a odhad prognózy nemocných s karcinomem žaludku
  • Studium molekulárních markerů pro diagnostiku a odhad prognózy nemocných s karcinomem žaludku (cs)
  • Study of molecular markers for diagnosis and estimate the prognosis of patients with gastric cancer (en)
skos:prefLabel
  • Studium molekulárních markerů pro diagnostiku a odhad prognózy nemocných s karcinomem žaludku
  • Studium molekulárních markerů pro diagnostiku a odhad prognózy nemocných s karcinomem žaludku (cs)
  • Study of molecular markers for diagnosis and estimate the prognosis of patients with gastric cancer (en)
skos:notation
  • RIV/26475821:_____/12:#0000156!RIV13-MZ0-26475821
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(NT13640)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 172075
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26475821:_____/12:#0000156
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • APC, CTTNB1, EGFR, KRAS, BRAF, PIK3CA , TP5, karcinom žaludku (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...i/riv/kodPristupu
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [100654C600AB]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • 12. vzděl.a disk. gastroent. dny, Karlovy Vary
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Belšánová, Barbora
  • Benešová, Lucie
  • Minárik, Marek
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software