About: Vliv čísla ranosti hybridu kukuřice na nutriční ukazatele.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Rozdělení kukuřičných hybridů podle ranosti na základě čísel FAO v praxi mnohdy nefunguje, protože projev ranosti je závislý na genetických dispozicích hybridů a na podmínkách jejich pěstování. Zevšeobecňování při dělení hybridů vede někdy k hrubým chybám v odhadu termínu sklizně a s tím spojených ztrátách stravitelných živin a ztrátovým průběhem fermentace siláží. Při obsahu sušiny 31,3 ± 1,6 % jsme v roce 2013 sklidili 15 shodných hybridů s číslem FAO 220 až 330 ve dvou podobných lokalitách (Uhříněves, Troubsko). Při vyloučení vlivu sušiny nemělo číslo FAO významný vliv na obsah sledovaných živin v sušině řezanky celých rostlin (N-látky, popeloviny, škrob, vláknina, NDF, cukry). Korelace byly nízké, spojnice trendů měly R2 nižší než 0,3. Významné rozdíly (P<0,05) mezi lokalitami byly zjištěny pouze u koncentrace N-látek, vlákniny a cukrů. Byly potvrzeny výsledky z roku 2012.
  • Rozdělení kukuřičných hybridů podle ranosti na základě čísel FAO v praxi mnohdy nefunguje, protože projev ranosti je závislý na genetických dispozicích hybridů a na podmínkách jejich pěstování. Zevšeobecňování při dělení hybridů vede někdy k hrubým chybám v odhadu termínu sklizně a s tím spojených ztrátách stravitelných živin a ztrátovým průběhem fermentace siláží. Při obsahu sušiny 31,3 ± 1,6 % jsme v roce 2013 sklidili 15 shodných hybridů s číslem FAO 220 až 330 ve dvou podobných lokalitách (Uhříněves, Troubsko). Při vyloučení vlivu sušiny nemělo číslo FAO významný vliv na obsah sledovaných živin v sušině řezanky celých rostlin (N-látky, popeloviny, škrob, vláknina, NDF, cukry). Korelace byly nízké, spojnice trendů měly R2 nižší než 0,3. Významné rozdíly (P<0,05) mezi lokalitami byly zjištěny pouze u koncentrace N-látek, vlákniny a cukrů. Byly potvrzeny výsledky z roku 2012. (cs)
  • Distribution of maize hybrids by maturity based on the FAO numbers in practice often does not work, because the earliness expression is dependent on the genetic predisposition of hybrids and on the conditions of their cultivation. The generalization of the division of hybrids sometimes leads to gross errors in the estimation of the appropriate harvest time and the associated losses of digestible nutrients and losses during the fermentation of silage. In 2013, when the dry matter content of 31.3% ± 1.6, we harvested 15 hybrids with the same number of FAO 220-330 in two similar locations (Uhříněves, Troubsko). Excluding the impact of the dry matter did not figure FAO significant effect to the content of the studied nutrients (Protein, Ash, Starch, Fibre, NDF, Sugar) in whole plant dry matter forage. The correlations were low, trendlines had R2 lower than 0.3. Significant differences (P<0.05) between localities were found only in Protein, Fibre and Sugar content. It was confirmed by the results of 2012. (en)
Title
  • Vliv čísla ranosti hybridu kukuřice na nutriční ukazatele.
  • Vliv čísla ranosti hybridu kukuřice na nutriční ukazatele. (cs)
  • Effect of maize hybrid maturity on the nutritional indicators (en)
skos:prefLabel
  • Vliv čísla ranosti hybridu kukuřice na nutriční ukazatele.
  • Vliv čísla ranosti hybridu kukuřice na nutriční ukazatele. (cs)
  • Effect of maize hybrid maturity on the nutritional indicators (en)
skos:notation
  • RIV/26296080:_____/14:#0001118!RIV15-MZE-26296080
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QJ1210128)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3/2014
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 53636
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26296080:_____/14:#0001118
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Dry matter, Starch, Protein, Fibre, Sugar (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EA689E728EC2]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Krmivářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lang, Jaroslav
  • Nedělník, Jan
  • Třináctý, Jiří
issn
  • 1212-9992
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software