Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem řešení projektu NAZV QG 60130 „Minoritní plodiny pro specifické využití v potravinářství“ je rozšíření diverzity pěstovaných plodin v ČR a jejich vhodné využití. Předmětem řešení jsou minoritní druhy zemědělských plodin: obiloviny, luskoviny a olejniny. V příspěvku je pozornost zaměřena na minoritní druhy luskovin. U nových genotypů všech druhů jsou hodnoceny důležité agronomické a morfologické znaky, způsoby pesticidní ochrany a je zpracovávána metodika pro jejich pěstování. Z hlediska využití v potravinářství je hlavní pozornost zaměřena na hodnocení nutriční kvality, vývoj nových výrobků, jejich nutriční a dietetické zhodnocení pro rozšíření sortimentu dietních a zdravých potravin. Na závěr projektu budou navrženy technologické postupy základního zpracování i receptury dietních pokrmů. Z hlediska pěstování minoritních plodin lze doporučit obiloviny (bezpluché ovsy a pšenice jednozrnky), které dobře snášejí jarní sucha a nejsou tak atraktivní pro zvěř jako luskoviny. Pro pěstování luskovi (cs)
- Genetic resources of minor crops are studied within the project QG 60130 „Minor crops for specific use in food industry“, financed by the Ministry of Agriculture of the Czech Republic. Minor species (hulled wheats, hulless oats and barley, millet and tartary buckwheat), legumes (peas, beans, chickpeas) and oil bearing crop (safflower) are the subject of this project. Important agronomical and morphological traits and the ways of pesticide protection are studied and methodologies of their cultivation are elaborated in the new perspective genotypes of all the species. The main attention is devoted to the evalution of nutrition quality, development of new products, their nutrition and dietary evaluation for the enlargement of the assortment of diet and healthy dishes from the point of view of use in food industry. Minor crops (mostly pulses) are evaluated from the point of view of yields, pesticide protection, content of ODAP in Lathyrus sativus, etc. New technological approaches of basic elaboration a
- Genetic resources of minor crops are studied within the project QG 60130 „Minor crops for specific use in food industry“, financed by the Ministry of Agriculture of the Czech Republic. Minor species (hulled wheats, hulless oats and barley, millet and tartary buckwheat), legumes (peas, beans, chickpeas) and oil bearing crop (safflower) are the subject of this project. Important agronomical and morphological traits and the ways of pesticide protection are studied and methodologies of their cultivation are elaborated in the new perspective genotypes of all the species. The main attention is devoted to the evalution of nutrition quality, development of new products, their nutrition and dietary evaluation for the enlargement of the assortment of diet and healthy dishes from the point of view of use in food industry. Minor crops (mostly pulses) are evaluated from the point of view of yields, pesticide protection, content of ODAP in Lathyrus sativus, etc. New technological approaches of basic elaboration a (en)
|
Title
| - GENETIC RESOURCES OF MINOR CROPS FOR HEALTHY HUMAN NUTRITION
- GENETIC RESOURCES OF MINOR CROPS FOR HEALTHY HUMAN NUTRITION (en)
- Genetické zdroje minoritních plodin pro zdravou lidskou výživu (cs)
|
skos:prefLabel
| - GENETIC RESOURCES OF MINOR CROPS FOR HEALTHY HUMAN NUTRITION
- GENETIC RESOURCES OF MINOR CROPS FOR HEALTHY HUMAN NUTRITION (en)
- Genetické zdroje minoritních plodin pro zdravou lidskou výživu (cs)
|
skos:notation
| - RIV/26296080:_____/08:9P000600!RIV09-MZE-26296080
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/26296080:_____/08:9P000600
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - agronomical and morphological traits; genetic resources; food industry; minor crops; pulses. (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Conventional and Molecular Breeding of Field and Vegetable Crops
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Pelikán, Jan
- Janovská, D.
- Rysová, J.
- Hofbauer, Jan
- Vymyslický, Tomáš
- Šmahel, Petr
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Institute of Field and Vegetable Crops
|
https://schema.org/isbn
| |