About: Bláha L., Gottwaldová P. (2007): Změny klíčivosti semen v průběhu roku.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • U většiny rostlinných druhů existuje optimální doba klíčení, která je regulována celou řadou známých vlivů. U zemědělských plodin je tato regulace díky šlechtění značně potlačena. V průběhu roku však u semen lze zjistit pravidelnou periodicitu, tj. období, kdy semena odrůd jednotlivých plodin klíčí s různou rychlostí a vykazují i odlišnou klíčivost, a to i v časovém období, kdy již nelze počítat s dormancí či s projevy druhotné dormance. I přes specifické vlastnosti každého druhu a odrůdy je možno v obecné rovině vytipovat období s maximální a období s minimální klíčivostí v průběhu roku. U některých plodin může mít období minimální klíčivosti i vliv na výsledky testování osiva. Rovněž u semen planých druhů rostlin, kde je klíčivost díky celé řadě vlivů postupná, může tento efekt mít často podstatný vliv na hodnocení kvality semen.
  • U většiny rostlinných druhů existuje optimální doba klíčení, která je regulována celou řadou známých vlivů. U zemědělských plodin je tato regulace díky šlechtění značně potlačena. V průběhu roku však u semen lze zjistit pravidelnou periodicitu, tj. období, kdy semena odrůd jednotlivých plodin klíčí s různou rychlostí a vykazují i odlišnou klíčivost, a to i v časovém období, kdy již nelze počítat s dormancí či s projevy druhotné dormance. I přes specifické vlastnosti každého druhu a odrůdy je možno v obecné rovině vytipovat období s maximální a období s minimální klíčivostí v průběhu roku. U některých plodin může mít období minimální klíčivosti i vliv na výsledky testování osiva. Rovněž u semen planých druhů rostlin, kde je klíčivost díky celé řadě vlivů postupná, může tento efekt mít často podstatný vliv na hodnocení kvality semen. (cs)
  • Each plant species (cultivars) has typical germination season to optimise successful reproduction and survival. The reasons of this biological phenomenon is known, but during year somewhat like biological clock, which has influence on the level of seed germination exist. It is possible to conclude that within a year typical common curve of level (per cent) of seed germination exist. The cultivars have large differences within a year in a germination per cent, i.e. there is problem of determination of acceptable time of seed testing for commercial purposes. This physiological phenomenon in case, when fading effect of seed dormancy or other effect lowering seed germination (hard seed, inhibiting matters, etc) has large influence on germinative activity. This problem is also very important at wild species which are tested for special ecological activities. (en)
Title
  • Bláha L., Gottwaldová P. (2007): Změny klíčivosti semen v průběhu roku.
  • Changes of seed germination during the year (en)
  • Bláha L., Gottwaldová P. (2007): Změny klíčivosti semen v průběhu roku. (cs)
skos:prefLabel
  • Bláha L., Gottwaldová P. (2007): Změny klíčivosti semen v průběhu roku.
  • Changes of seed germination during the year (en)
  • Bláha L., Gottwaldová P. (2007): Změny klíčivosti semen v průběhu roku. (cs)
skos:notation
  • RIV/26296080:_____/07:9P000886!RIV09-MZE-26296080
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3056)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 412031
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26296080:_____/07:9P000886
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • germination; periodicity of germination; per cent of germinability during year biological clock; Earth cyclic physical phenomenons; acceptable time of seed testing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C52AA0325236]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno, hotel U kozáka
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bláha, L.
  • Gottwaldová, Pavlína
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Neuveden
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86908-04-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software