About: Some remarks on early medieval biritual barrow fields in the Eastern Bohemian barrow area     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ve východočeské mohylové oblasti známe dvě lokality s výskytem jak pohřbů žárových, tak s pohřby nespálených těl (Choťovice-poloha Mirkovec, okres Nymburk a Prachovské skály-poloha Holý vrch, okres Jičín). Na základě stop v konstrukci mohyl můžeme usuzovat na existenci pohřebních rituálů, které doprovázely žárový pohřeb a které zanechaly archeologizované stopy v mohylovém násypu samotném. Přechod od kremace k pohřbívání nespálených těl nastal u českých Slovanů v průběhu 9. století. Změna pohřebního ritu s sebou nesla i změny představ o posmrtné existenci. Zdá se, že těmto novým představám jako by mohylová forma hrobu již nevyhovovala, respektive aktivity spojené s budováním násypu již zřejmě přestaly být pro posmrtný život a pro vztah živé komunity k mrtvým relevantní. Tyto nové představy se na popisovaných mohylnících neprojevily opuštěním lokality a přesunem pohřebiště. Naopak, v některých případech dochází k opětovnému použití žárové mohyly jako místa pro pohřeb nespáleného těla.
  • Ve východočeské mohylové oblasti známe dvě lokality s výskytem jak pohřbů žárových, tak s pohřby nespálených těl (Choťovice-poloha Mirkovec, okres Nymburk a Prachovské skály-poloha Holý vrch, okres Jičín). Na základě stop v konstrukci mohyl můžeme usuzovat na existenci pohřebních rituálů, které doprovázely žárový pohřeb a které zanechaly archeologizované stopy v mohylovém násypu samotném. Přechod od kremace k pohřbívání nespálených těl nastal u českých Slovanů v průběhu 9. století. Změna pohřebního ritu s sebou nesla i změny představ o posmrtné existenci. Zdá se, že těmto novým představám jako by mohylová forma hrobu již nevyhovovala, respektive aktivity spojené s budováním násypu již zřejmě přestaly být pro posmrtný život a pro vztah živé komunity k mrtvým relevantní. Tyto nové představy se na popisovaných mohylnících neprojevily opuštěním lokality a přesunem pohřebiště. Naopak, v některých případech dochází k opětovnému použití žárové mohyly jako místa pro pohřeb nespáleného těla. (cs)
  • In the Eastern Bohemian barrow area we know of two localities where cremations and inhumations occur beside one another (Choťovice – location Mirkovec, Nymburk district, and Prachovské skály – location Holý vrch, Jičín district). Based on indications found in the construction of barrows, we can assume the existence of mortuary practices accompanying a cremation which left no archaeologised traces in the burial mound itself. The transition from cremation to inhumation in the Czech Slavs occurred in the 9th century. The change in burial rite has also implied changes in beliefs about the afterlife. It seems as if the form of barrows would no longer satisfy the needs of these new beliefs or, in other words, the activities associated with construction of the burial mound probably ceased to be relevant for the afterlife and for the attitude of living communities towards the dead. In the barrow field under review, these new beliefs were not expressed by abandoning the locality and relocating the burial ground. On the contrary, in some cases cremation barrows were re-used for inhumations. (en)
Title
  • Some remarks on early medieval biritual barrow fields in the Eastern Bohemian barrow area (en)
  • Několik pozámek k raně středověkým birituálním mohylníkům východočeské mohylové oblasti
  • Několik pozámek k raně středověkým birituálním mohylníkům východočeské mohylové oblasti (cs)
skos:prefLabel
  • Some remarks on early medieval biritual barrow fields in the Eastern Bohemian barrow area (en)
  • Několik pozámek k raně středověkým birituálním mohylníkům východočeské mohylové oblasti
  • Několik pozámek k raně středověkým birituálním mohylníkům východočeské mohylové oblasti (cs)
skos:notation
  • RIV/26268469:_____/06:#0000143!RIV13-MSM-26268469
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 488142
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26268469:_____/06:#0000143
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • early middle ages, biritual barrow fields, Eastern Bohemian barrow area (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6498398756CB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Hradec Králové, Pardubice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Hradec Králové, Pardubice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vita archaeologica. Sborník Víta Vokolka
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hejhal, Petr
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Východočeské muzeum Hradec Králové
https://schema.org/isbn
  • 80-85031-68-X
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software