About: Zadlužení - fenomén současnosti     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This Monograph is devoted to indebtedness. Most countries in the global market economy are in debts. This is true in case of the leading Western economies of the USA, the European Union, and Japan. The indebtedness of states can be motivating, it can be an impulse for economic growth. Indebtedness, however, can become unbearable. It led to the state bankruptcy of Argentina. Nowadays, Greece and other countries of the EU are facing serious difficulties. In the case of large debts of countries which can lead even to state bankruptcies the consequences are different from individuals’ debts. Debts of states can be extinguished, states can assume further obligations, which can impose constrains on them but the states continue their existence. Companies and corporations can also get into debts. Generally, entrepreneurs and especially various legal corporate entities but also sole traders who perform their activities on the basis of Trade Permit or Licence. Indebtedness of companies is also to some extent natural and necessary. The foundation of the company sometimes requires debts as well as its growth, an investment can lead into expected future prosperity. Excessive indebtedness lowers the trade value of the company, leads to various doubts among the business partners and decreases ability of further investment. The Indebtedness of households but also individual consumers is a different issue. Debts can only rarely be viewed as supporting the development. On the contrary, debts can often completely freeze the progress of the household. Households should therefore use a completely different philosophy. Every household (consumer) should find answer to the question whether they really need to borrow, whether they are able to pay back and what obstacles can prevent them from paying and what is the probability of such an event. Consumers should realize it is not reasonable to take a credit which will only be used for consumption without being able to pay it back. (en)
  • Monografie je zaměřena na jeden z fenoménů současnosti – zadluženost. V globální tržní ekonomice je zadlužena většina států. Platí to i o vedoucích západních ekonomikách USA, Evropské unii, Japonsku. Zadlužení států může být do určité míry motivující, může být podnětem pro ekonomický rozvoj. Zadlužení některých států se však může stát neúnosným, v minulosti to vedlo například ke státnímu bankrotu Argentiny, v současnosti má velké problémy Řecko, ale i další státy Evropské unie jako Španělsko apod. V případě velkých dluhů států, které vedou i ke státním bankrotům, to nikdy nemá takové důsledky jako u jednotlivců Státům se dluhy nebo jejich část odepíše, státy převezmou další závazky, které je mohou omezit, ale ve své podstatě fungují dále. Zadluženy jsou i podniky, v obecné rovině máme na mysli podnikatele, zejména různé právnické korporace, ale i podnikatele působící na základě živnostenských oprávnění. Také u podniků je zadlužení do určité míry žádoucí. Zadlužení nejdřív pomáhá založit firmu, umožňuje její růst, pomáhá s investicemi pro možnou budoucí prosperitu. Může se však stát, že i velmi odpovědný podnikatel někdy ztratí povědomí o tom, že nadměrná výše úvěrů, půjček může vést k problémům. Nadměrné zadlužení snižuje tržní úroveň podniku, přináší nejrůznější druhy pochyb obchodních partnerů a zejména snižuje schopnost dalších investic. Zadlužování domácností, kdy máme na mysli nejen domácnost jako základní ekonomickou jednotku, ale i jednotlivé spotřebitele, je odlišný problém. Zde dluhy zpravidla neprospívají rozvoji, ale naopak jej mohou zcela zablokovat. Musí se řídit zcela jinou filozofií. Každá domácnost (spotřebitel) by si měl odpovědět na otázky, zda potřebuje půjčit, zda a z čeho bude splácet, jaké překážky mu mohou zabránit ve splácení a jaká je pravděpodobnost, že se tak nestane. Spotřebitelé by si měli uvědomit, že není rozumné vzít si úvěr, který bude pouze sloužit k naplnění spotřeby, aniž by daná osoba byla schopna dluh uhradit.
  • Monografie je zaměřena na jeden z fenoménů současnosti – zadluženost. V globální tržní ekonomice je zadlužena většina států. Platí to i o vedoucích západních ekonomikách USA, Evropské unii, Japonsku. Zadlužení států může být do určité míry motivující, může být podnětem pro ekonomický rozvoj. Zadlužení některých států se však může stát neúnosným, v minulosti to vedlo například ke státnímu bankrotu Argentiny, v současnosti má velké problémy Řecko, ale i další státy Evropské unie jako Španělsko apod. V případě velkých dluhů států, které vedou i ke státním bankrotům, to nikdy nemá takové důsledky jako u jednotlivců Státům se dluhy nebo jejich část odepíše, státy převezmou další závazky, které je mohou omezit, ale ve své podstatě fungují dále. Zadluženy jsou i podniky, v obecné rovině máme na mysli podnikatele, zejména různé právnické korporace, ale i podnikatele působící na základě živnostenských oprávnění. Také u podniků je zadlužení do určité míry žádoucí. Zadlužení nejdřív pomáhá založit firmu, umožňuje její růst, pomáhá s investicemi pro možnou budoucí prosperitu. Může se však stát, že i velmi odpovědný podnikatel někdy ztratí povědomí o tom, že nadměrná výše úvěrů, půjček může vést k problémům. Nadměrné zadlužení snižuje tržní úroveň podniku, přináší nejrůznější druhy pochyb obchodních partnerů a zejména snižuje schopnost dalších investic. Zadlužování domácností, kdy máme na mysli nejen domácnost jako základní ekonomickou jednotku, ale i jednotlivé spotřebitele, je odlišný problém. Zde dluhy zpravidla neprospívají rozvoji, ale naopak jej mohou zcela zablokovat. Musí se řídit zcela jinou filozofií. Každá domácnost (spotřebitel) by si měl odpovědět na otázky, zda potřebuje půjčit, zda a z čeho bude splácet, jaké překážky mu mohou zabránit ve splácení a jaká je pravděpodobnost, že se tak nestane. Spotřebitelé by si měli uvědomit, že není rozumné vzít si úvěr, který bude pouze sloužit k naplnění spotřeby, aniž by daná osoba byla schopna dluh uhradit. (cs)
Title
  • Zadlužení - fenomén současnosti
  • Indebtedness - a phenomenon of present time (en)
  • Zadlužení - fenomén současnosti (cs)
skos:prefLabel
  • Zadlužení - fenomén současnosti
  • Indebtedness - a phenomenon of present time (en)
  • Zadlužení - fenomén současnosti (cs)
skos:notation
  • RIV/26198037:_____/12:#0000009!RIV13-MSM-26198037
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 181359
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26198037:_____/12:#0000009
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • zadlužení (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C43E5A693EC1]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zadlužení - fenomén současnosti
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Marková, Lucie
  • Malý, Josef
  • Ondřej, Jan
  • Eisler, Jan
  • Kavan, Michal
  • Lechnerová, Radka
  • Voráč, Přemysl
  • Nesnídalová, Jitka
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • SOukromá vysoká škola ekonomických studií, s. r. o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86744-92-6
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software