About: Příčiny problémů boje s korupcí ve střední a východní Evropě z pohledu teorie redistribučních systémů: Proti čemu a jak bojovat?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • What are the causes of the problems with the fi ght against corruption in the Central and Eastern Europe? In this paper, we develop the corruption analytical framework based on the theory of redistribution systems that explains the causes of the problems with the fight against corruption. Our corruption analytical framework is derived from the experience with the fi ght against corruption conducted by the post-transition governments of Central and Eastern Europe represented by the cases of the Czech and Slovak Republics. Using analysis of the theory of redistribution games set into the suggested analytical framework we derive several conditions for successful fi ght against corruption. First, we argue that corruption is the symptom of a proliferation of structures based on mutual cover violations of generally accepted principles. Second, we present several arguments suggesting that understanding of emergence and functioning of these structures is crucial for successful fi ght against corruption either in terms of national or global institutional environment. We conclude that understanding of emergence and functioning of structures based on mutual cover violations of generally accepted principles is a necessary condition for successful fi ght against corruption in observed region. (en)
  • Jaké jsou příčiny problémů boje proti korupci ve střední a východní Evropě? V tomto článku rozvíjíme korupční analytický rámec založený na teorii redistribučních systémů, který vysvětluje příčiny problémů s bojem proti korupci. Náš korupční analytický rámec je odvozen ze zkušenosti s bojem proti korupci vedeném novými vládami střední a východní Evropy představované případy České a Slovenské republiky. Pomocí analýzy teorie redistribučních her zasazených do navrženého analytického rámce odvodíme několik podmínek pro úspěšný boj proti korupci. Nejprve pojednáme o tom, že korupce je znakem rozrůstání struktur založených na vzájemném krytí porušování obecně přijatých zásad. Zadruhé prezentujeme několik argumentů naznačujících, že porozumění vzniku a fungování těchto struktur je nezbytné pro úspěšný boj proti korupci buď z hlediska národního, nebo globálního institucionálního prostředí. Závěrem uvádíme, že porozumění vzniku a fungování struktur založených na vzájemném krytí porušování obecně přijatých zásad je nezbytnou podmínkou pro úspěšný boj proti korupci ve sledované oblasti.
  • Jaké jsou příčiny problémů boje proti korupci ve střední a východní Evropě? V tomto článku rozvíjíme korupční analytický rámec založený na teorii redistribučních systémů, který vysvětluje příčiny problémů s bojem proti korupci. Náš korupční analytický rámec je odvozen ze zkušenosti s bojem proti korupci vedeném novými vládami střední a východní Evropy představované případy České a Slovenské republiky. Pomocí analýzy teorie redistribučních her zasazených do navrženého analytického rámce odvodíme několik podmínek pro úspěšný boj proti korupci. Nejprve pojednáme o tom, že korupce je znakem rozrůstání struktur založených na vzájemném krytí porušování obecně přijatých zásad. Zadruhé prezentujeme několik argumentů naznačujících, že porozumění vzniku a fungování těchto struktur je nezbytné pro úspěšný boj proti korupci buď z hlediska národního, nebo globálního institucionálního prostředí. Závěrem uvádíme, že porozumění vzniku a fungování struktur založených na vzájemném krytí porušování obecně přijatých zásad je nezbytnou podmínkou pro úspěšný boj proti korupci ve sledované oblasti. (cs)
Title
  • Příčiny problémů boje s korupcí ve střední a východní Evropě z pohledu teorie redistribučních systémů: Proti čemu a jak bojovat?
  • Příčiny problémů boje s korupcí ve střední a východní Evropě z pohledu teorie redistribučních systémů: Proti čemu a jak bojovat? (cs)
  • Causes of the Problems with the Fight against Corruption in the Central and Eastern Europe in Perspective of the Theory of Redistribution Systems: Against What and How to Fight? (en)
skos:prefLabel
  • Příčiny problémů boje s korupcí ve střední a východní Evropě z pohledu teorie redistribučních systémů: Proti čemu a jak bojovat?
  • Příčiny problémů boje s korupcí ve střední a východní Evropě z pohledu teorie redistribučních systémů: Proti čemu a jak bojovat? (cs)
  • Causes of the Problems with the Fight against Corruption in the Central and Eastern Europe in Perspective of the Theory of Redistribution Systems: Against What and How to Fight? (en)
skos:notation
  • RIV/26138077:_____/15:#0000585!RIV15-MSM-26138077
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 359
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26138077:_____/15:#0000585
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Corruption; Contextual games; Theory of redistribution systems; Czech Republic; Slovak Republic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [237CA5F78DE0]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Scientia et Societas
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • XI
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Otáhal, Tomáš
  • Valenčík, Radim
issn
  • 1801-7118
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software